Madármegfigyelés szakemberek segítségével az Abért-tónál

Megérkeztek a madarak az Abért-tóhoz is. Megfigyelésüket szakemberek szervezték meg. Távcsövek segítségével két ritka madárfajt is láthattak az érdeklődők.

Némethy Mária

90 madarász, 40 féle madár. Ez a mérlege az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont  első madármegfigyelő napjának.
 
Kiváló látási viszonyok között gyönyörködhettek gyermekek, családok az Abért-tó madárvilágában. Három nagy nagyítású távcsövünkön keresztül ismerkedhettek a madarakkal úgy, hogy mi  elmondtuk nekik, mit látnak, mi a jellemzője éppen annak a madárnak - magyarázta dr. Némeh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága osztályvezetője.

Elmondta: az volt a céljuk, hogy megismerjék az érdeklődők, milyen zavarba ejtően sokféle és színpompás madár van ilyenkor a természetben.

- A vízimadarak nászruhát öltenek ilyenkor, sokkal színesebbek, mint az őszi, vagy a téli nyugalmi időszakban  - hallottuk dr. Németh Csabától, akitől azt kérdeztük: a 2010 őszén átadott lukácsházi víztározót eddig milyen madárvilág népesítette be?

Elmondása szerint elsősorban vonuló madarak élnek a tónál, mert a vízinövényzet még csak most van kialakulóban. A megyei horgász szövetség tesz azért, hogy halakkal betelepítse a tavakat, a Gyöngyös patakból is érkeznek ide halak, de még minden kialakulóban van.

A gyerekek, a családok nászruhás récékkel  köztük  fütyülő, barát, kontyos, tőkés, csörgő és böjti récével  találkoztak, ezek közül  sok    volt látható. Volt két ritka madárfaj is:  halászsasból egy példányt, havasi pityerből viszont ötöt figyelhettek meg.

A most először megrendezett madármegfigyelő napnak folytatását tervezik. Ezentúl minden tavasszal lesz majd, amikor megjönnek a madarak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!