Régiós konferencia az élelmiszerbiztonságról

Az élelmiszerbiztonság a termőföldön kezdődik, hallhattuk többször is azon a keddi, tanakajdi regionális konferencián, amelyen a nemrégiben alakult Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is bemutatkozott.

Nagy Ildikó

"Ne feledd, hogy a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is!" Ezzel a Stefanovics Pál akadémikustól kölcsönzött intelemmel nyitotta meg a regionális szakmai konferenciát Szabó Levente, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója. A konferenciát a tanakajdi talajvédelmi laboratórium szervezte. Az a laboratórium, amely a március 15-én a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal integrációjával létrejött Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) égisze alatt működik, velencei és szolnoki testvérével együtt.

A regionális szakmai konferencia arra is remek alkalom volt, hogy a szépszámú hallgatóság (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyei agárkamarai képviselők, gazdálkodók, az agráriumhoz kapcsolodó szakigazgatási szervek munkatársai) első kézből szerezhettek információkat az új hivatal és a hozzá tartozó tanakajdi laboratórium tevékenységéről.

A NÉBIH-ről elsőként Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára beszélt. Hangsúlyozta, hogy a kormányprogram és a nemzeti vidékstratégia egyaránt tartalmazza azt az alapvetést, hogy a lakosság biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel történő ellátása nemzetbiztonsági kérdés. A szándék pedig az egységes láncszemlélet kialakítása, az élelmiszerek termőföldtől asztalig tartó útjának ellenőrzése.

Az elsődleges termelés és az elsődleges termékek vizsgálata és ellenőrzése: röviden így foglalta össze az általa irányított csapat feladatait Jordán László, a NÉBIH elnökhelyettese, a hivatal növény-, talaj- és agrárkörnyezetvédelmi igazgatóságának vezetője, aki szerint a biztonságos élelmiszer záloga az egészséges vetőmag és a jól karbantartott talaj. 

A konferencián a talajvizsgálat jelentőségéről, a tanakajdi talajvédelmi laboratórium tevékenységéről, a talajvédelmi tervről és a megyei talajvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól is szó esett.

A konferencia szünetében az igazgatóság területén kialakított Tündérkertben dr. Bognár Lajos és Jordán László egy Téli esperes névre hallgató körte- és egy Nyári fontos fantázianevű almafacsemetét ültetett el.

MINŐSÉG ÉS TERMŐKÉPESSÉG

Az ország területének egyharmadán lát el feladatokat a tanakajdi talajvédelmi laboratórium, amelynek tevékenységéről a laboratóriumot vezető dr. Németh Tamás beszélt a konferencián. Mint azt megtudhattuk, egyebek mellett termésnövelő anyagokat, EK műtrágyákat ellenőriznek, de a piaci zöldségek-gyümölcsök és feldolgozott élelmiszerek nitráttartalmát is vizsgálják. Ők működtetik a Talajvédelmi Információs és Monitoring Rendszert (TIM). A konferencián elhangzott: Magyarország jó minőségű, nagy termőképességű talajokkal büszkélkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!