Savaria Floriadae: virágkompozíciók a barokk stílus jegyében

A barokk kor hangulata uralta a hétvégi Savaria Floriadae nemzetközi virágkötő versenyt. A Herman Ottó Szakközépiskola huszonharmadik rendezvényén e stílus jegyében készítettek a versenyzők pompás virágokból csokrot, legyezőt, asztaldíszt. Az idén először virágszőnyeget is alkothattak a csapatok.

Simon Erzsébet

Berdár Bernadett elsőéves a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskolában, először vett részt a Savaria Floriadae versenyen, s rögvest begyűjtött több dobogós helyezést - aminek az lett az eredménye, hogy az összetett versenyben őt hirdették ki győztesnek. Az ifjú virágkötőnek – akárcsak versenyzőtársainak, akik négy hazai és három szlovák szakképző intézményből érkeztek a vasi megyeszékhely számos virágos rendezvénye közül is kiemelkedő eseményre – egyéni versenyfeladatként először csokrot kellett kötnie egy XIV. Lajos korában élt gazdag hölgynek.

Majd a Napkirály udvarába képzelve magát egy teadélutánra, ünnepi díszbe öltöztetett egy kétszemélyes asztalt, végül ajándékként a hölgyvendégnek egy legyező is dukált. Berdár Bernadett lila, fehér és ezüst tónusban tartotta az alkotásokat, tulipánt, orgonát, rózsát, sóvirágot, jácintot használt, az utóbbi rengeteg apró virágkelyhe füzérként díszített.

Még az asztalterítő is növényből volt: úgy öt négyzetméternyi tüllalapra ezer meg ezer körömnyi bukszuslevél tapadt sűrű egymásutánban. Bernadett és a többiek is fölvállalták az időutazást, s a barokk stílusjegyeket – úgymint bonyolult minták, gazdag díszítés, alaposan kidolgozott apró részletek – valamennyi alkotás magán hordozta.

A legjobb szombathelyi versenyző, a házigazda intézmény végzőse, az ostffyasszonyfai Kelemen Alexandra piros és bordó rózsákból „építkezett”, pöttömnyi kagylókkal, csigákkal turbózta fel a kreációit. Alexandra rutinos versenyző, több viadalt is megjárt, a szakma kiváló tanulójaként a bizonyítványát is megszerezte már. Kiskorától virágkötőnek készült, úgy fest, állást is talált már.

A virágkötészet olyan szakma, amelyiknek mindig van utánpótlása – utalt az eredményhirdetéskor s a kétnapos kiállítás megnyitásakor dr. Puskás Tivadar polgármester arra, hogy az ifjú virágkötők versenye régóta nagy népszerűségnek örvend. Az itt bemutatkozókból minden bizonnyal kreatív virágboltosok lesznek. Az idei verseny érdekessége volt, hogy a vasi virágboltok is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

Hodvogner Csaba, a széles profilú, nagy hagyományokkal bíró Herman agráriskola igazgatója szerint ezzel megvalósult az az elképzelés, hogy a szakmai oktatás és a tényleges munkahely közel kerüljön egymáshoz.

Dicsérte a versenyzőket Gombás Attila, a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke. Úgy vélte, a fiatalok tudtak azonosulni a kor hangulatával. (Ezt erősítette az ünnepi műsor irodalmi összeállítása, s az Isis Kvartett barokk muzsikája.) Gombás Attila külön értékelte szakmailag a legyezőket. Ezeknél a nagyon nőies alkotásoknál fedezte fel a legtöbb technikai finomságot, újítást. Akár kizárólag növényzetből, akár más alkatrészekkel komponálták, remekül kivitelezték őket.

Akárcsak – idén először – az iskola parkjában a csapatok az ugyancsak a barokk kort idéző virágszőnyegeket. Fontosak az effajta rendezvények, tette hozzá az elnök, mert a résztvevőket összekovácsolják, a látogatókat pedig arra ösztönzik, hogy az otthonukat pompás virágokkal is díszítsék.

A verseny első helyezettjei kategóriánként - asztaldísz: Kunfalvi Melinda (Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola, Budapest). Csokor: Solgayová Loreta (Malinovo, Szlovákia).

Legyező: Nagy Tamás (Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola, Budapest). Egyéni összetett: Berdár Bernadett (Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola, Budapest).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!