Többhavi járásra a céloktól

Térségi körkép – Eldőlt, hogy nem idén nyártól, hanem 2013 január 1-től vezetik be az új közigazgatási rendszert, a járásokat. A korábbiakhoz képest a működésben is lesznek változások, legalább is ezt fontolgatják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM).

Kozma Gábor

A járási rendszerről nehéz helyi információhoz jutni, de vannak eligazító pontok. Azt már tudjuk, mely körzetek pályázhatnak majd a járási címre, illetve, hogy melyik városban lehet majd hivatala az új formának. Vas megye speciális helyzetben van, hiszen az aprófalvas településszerkezet nem igazán kedvez a szaktárca (KIM) által támasztott követelményeknek. Az Őrség esetében pedig különleges helyzet állt elő. Mivel Őriszentpéter lakosságának létszáma nem érte el a kétezer főt, nem alkothat önálló hivatalt. Ráadásul az Őrség sem kapta meg azt a remélt jogot (régebbi kiváltságot), miszerint a térség települései egy önálló járást alkothatnának. Ebben az ügyben a megyei kormányhivatalhoz fordultak, amelynek vezetője, Harangozó Bertalan továbbította a kérést a KIM-felé. Őr Zoltán őriszenpéteri polgármester szerint több variáció lehetséges, ám a járási rendszer bevezetésének módosítása változtathat a dolgokon.


– Annyit tudni most, hogy az általam vezetett Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás már állást foglalt – mondta. – Ennek értelmében az érintett települések többsége Körmendhez kíván tartozni, beleértve Őriszentpétert is. A város esetében egyfajta alközponti szerepkör alakulhatna ki, de határozott válasz még nem érkezett, így álláspontunk is változatlan. Szóba jött még a Szentgotthárd melletti voksolás, de ezt csak pár falu támogatta. A legjobb megoldás az önálló őrségi járás lett volna, de erre nem sok az esély.

A Navracsics Tibor vezette KIM a hírek szerint ketté osztaná a polgármesteri hivatalokat, így az államigazgatási ügyekért felelős köztisztviselők a járásokhoz kerülnének. Tehát ők lennének-lesznek a járási hivatalok kormánytisztviselői. Egyes számítások szerint jelenlegi arányuk a nagyobb hivataloknál a 60 százalékot is elérheti. Úgy tudni, hogy a járások magukba foglalnák a jelenlegi szakigazgatási szerveket, köztük a körzeti földhivatalokat, a kistérségi népegészségügyi intézeteket, a munkaügyi kirendeltségeket, a kerületi főállatorvosokat, az okmányirodát és a polgármesteri hivatal államigazgatási feladatokat ellátó részét is. Változik a jegyzői hatáskör is. Nem dőlt el, hogy a járási hivatalok vezetői lehetnek-e a 2014-ig parlamenti mandátummal bíró képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!