Artner Tamásban nem maradt hiányérzet

Vujovics és Sluka távozik, de Siposhoz sem ragaszkodik a szakmai stáb - Oross és Horváth viszont maradhat. Artner Tamás a haladas.hu oldalon értékelte a tavaszt, és beszélt a várható játékosmozgásokról is.

Pum András

Artner Tamás télen vette át a Haladás Sopron Bank irányítását, a vasiak az addigi tizenhét meccsen tizenhét pontot gyűjtöttek, és a tizenegyedik helyen tanyáztak - olvasható a www.haladas.hu oldalon. Az új edző irányításával 13 bajnokit vívott meg a csapat, öt győzelem, hat döntetlen mellett mindössze két vereség a mérleg, a gólkülönbség pedig 22-13 - a gyűjtött pontok száma 21.

Azaz nyugodtan leszögezhetjük: jól döntöttek a tulajdonosok, vezetők amikor Aczél Zoltán utódlására a korábban az NB II-es Haladásnál sikeresen munkálkodó Artner Tamásra bízták a szakmai munkát. A vezetőedző is úgy látja, a számok nem hazudnak, sikeres tavaszon van túl a csapat, a keret erejét tekintve reális a nyolcadik pozíció.

- Visszakanyarodnék a kezdetekre: nyolc hét munkával és tizenegy edzőmeccsel készültünk a tavaszra - mondta a Haladás hivatalos honlapjának Artner Tamás. - Elsődleges cél volt a megfelelő kondíció megszerzése valamint a játékrendszer elsajátítása. Gyorsan hozzáteszem: rendesen leedzett, jó erőállapotban lévő gárdát vettem át elődömtől, tehát ezzel nem volt probléma. Az ötödik edzőmeccsig a 4-1-4-1-es formációt, majd azt követően - és egész tavasszal - a 4-2-3-1-es felállást részesítettem előnyben. Úgy vélem ez a játékrendszer passzolt leginkább a kerethez. Ezen felül a védekezést akartam rendbetenni, az volt a célom, hogy a csapat együtt védekezzen, együtt támadjon, illetve védekezésből támadásba és támadásból védekezésbe minél gyorsabban menjen át. Elöl pedig elmozgó játékrendszerű csatárjátékot akartam meghonosítani. Úgy vélem a begyakorolt játékelemet hamar elsajátították a fiúk, akiknek egyébként még korábban azt mondtam az öltözőben: ha megvalósítják amit kérek, úgy a Haladást bizony pokoli nehéz lesz legyőzni. Ez be is bizonyosodott, tavasszal végig nagyon masszívak voltunk, és aminek külön örülök, a támadójátékunk valamennyi meccsen meggyőző volt. Ez alól a pápai és az Újpest elleni hazai második félidő jelentett kivételt, és talán a kaposvári meccs, ahol egy hozzánk hasonló masszív csapattal futballoztunk. Ugyanakkor dicséretes, hogy négy, jó játékosokból álló csapat - a Győr, a Kecskemét, a Videoton és az FTC  - ellen egyaránt hátrányból álltunk fel. Ha egy meccset kellene kiemelnem, amire különösen büszkék lehetünk, akkor a Paks elleni 5:0-át említeném, ennek a találkozónak különösen az első félidejével voltam elégedett, felszabadultan, jól futballozott a csapat. Rossz emlékem - az előbb említett Pápa és Újpest elleni második félidőket leszámítva - nem akadt. Talán még ide sorolnám a kecskeméti meccset, ahol meggyőződésem, hogy két pontot otthagytunk. Összességében azt mondhatom: pozitívak a tavaszi eredmények, emellett a játékkal, és nem utolsósorban a srácok hozzállásával is elégedett lehetek - akik akkor is hajtottak, küzdöttek, amikor nem ment a foci. Nincs hiányérzetem. Illetve csupán annyi, hogy jövőre lehetőség szerint mi lőjjük az első gólt, mert tavasszal sokszor futottunk az eredmény után, ahelyett, hogy a játékunkat játszottuk volna. Az eredményes szerepléshez jól működő tulajdonosi háttér, szakmai munka és játékosok szükségeltetik - tavasszal minden klappolt e téren. A keret erejét tekintve a nyolcadik hely reális, ha az általam legerősebbnek vélt kezdőt pályára küldhettem, senkitől sem kellett félnünk.

- Goran Vujovics kölcsönadási szerződése lejárt, csakúgy mint Marian Sluka kontraktusa - mindketten távoznak. Sipos Norbert ugyan még élő szerződéssel rendelkezik, de ha akad jelentkező, nem zárkózunk el az átigazolásától. Oross Mártonnal és Horváth Andrással közöltem: a jövőben sem tudok az eddiginél több játéklehetőséget biztosítani számukra, amennyiben ezt elfogadják, természetesen maradhatnak. Ha azonban esetleg más csapatban többet szeretnének futballozni, leülünk velük, megbeszéljük a hogyan továbbot. Marci és Andris egyébként élő szerződéssel rendelkezik. Ami az esetleges érkezőket illeti: Bori Gábort még egy éves kontraktus köti Kecskemétre, de remélem, hogy őt sikerül megszereznünk. Ami Nagy Danit illeti: ő is, és én is szeretném, hogy ősszel is nálunk futballozzon, de remélem, hogy még jövőre is a Rohonci úton játszik. A távozók helyére muszáj újakat igazolnunk. Fontos szempont, hogy csak olyan játékosokat szerződtetünk, akik meghatározó futballisták, jobbak mint a mostaniak és konkurrenciát jelentenek az itteniek számára. Meg kell újítani a csapatot, hogy jövőre még jobbak legyünk. Június 18-én kezdjük a munkát, hat hetünk lesz, hogy felkészüljünk a következő bajnokságra. Az edzőmeccsek során játszunk orosz, osztrák és talán német csapatokkal is. Az első heti munkát Halmosi Péter és Iszlai Bence is kihagyja - számukra ugyanis a válogatottbeli kötezelettségeik miatt egy héttel később ér véget a szezon. A jövő évi célokat majd a játékoskeret kialakítása után fogalmazzuk meg.

További zöld-fehér hírekért látogasson el a www.haladas.hu oldalra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!