Balog Zoltán: Előtérben az emberi értékek

Szeretném, ha olyan rendszer jönne létre, ahol valóban az emberi értékek vannak középpontban, mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki Réthelyi Miklóst váltja a tárca élén.

Balla Emőke

- A minisztercserével együtt a tárca neve is változott: Nemzeti Erőforrás Minisztériumból Emberi Erőforrások Minisztériuma lett.

- Igen, hiszen azok a területek tartoznak ide, amelyek meghatározzák az emberi minőséget. Az egészségügyön, szociális ügyön, oktatáson, iskolákon, sport-, civil és polgári közösségeken és az egyházakon múlik, milyen állapotban van az ember. Ez pedig hatással van a gazdaság teljesítőképességére is. Félreértés, hogy a tőke, a piac, a nyersanyag, a hitel vagy a kamatok a legfontosabbak; bár alapvetőek a gazdasági növekedéshez, legfontosabb mégis az emberi erőforrás, az emberi bizalom, emberi képesség, emberi minőség. Két év után nagy rendszerek, nagy intézmények átalakításán vagyunk túl, még nem is zártuk le ezeket. De most itt az idő arra koncentrálni, hogy az emberi erőforrásokat tekintve jobb rendszer jöjjön létre, amelyben az emberi értékek vannak a középpontban.

- Milyen szerkezeti változások várhatók?

- Szeretném, ha még egységesebb lenne a minisztérium. Réthelyi Miklós miniszter úr nagyon komoly munkát végzett, erre építek a továbbiakban. Szeretném elérni, hogy még inkább az összetartó csapatmunka jellemezze a minisztériumot. Egy fejlesztési miniszteri biztos is dolgozik majd a tárcánál, akinek az európai uniós fejlesztési források összehangolása lesz a feladata oly módon, hogy egy irányba tartsanak például az oktatás, az egészségügy és a szociális ügyek, illetve hogy a párhuzamosságokat és a pazarlást felváltva a hatékonyság legyen a fő jellemzője az EU-s források felhasználásának.

- A korábbi minisztérium is nagy területet fogott le, az új tárcához önnel együtt újabb feladatok érkeztek. Hogyan tudja mindezt hatékonyan irányítani?

- Három kis kormányzati kör van a nagy kormányon belül: az egyik a gazdaság világát összefogó tárcák, a második a közigazgatással foglalkozó minisztériumok az államreform ügyével, a harmadik pedig az emberi erőforrások ügye - a nagyobb témaköröket összefogó, egy minisztériumba emelt területek koncepciója nem példa nélküli a kormányon belül. A lényege, hogy az érdekegyeztetés alsó szinten megtörténjen és a kormány elé összehangolt, átgondolt  - adott esetben döntési - alternatíva kerüljön. Valóban úgy kell működtetni a minisztériumot, mintha egy kis kormányt működtetne az ember. De ez persze nem azt jelenti, hogy személyes ambícióm lennének a kormányzásra.

- Van téma, amire jobban odafigyel vagy egyformán fontosak a szakterületek?

- Szeretném elkerülni azt a látszatot, hogy mindenhez értek, az államtitkároknak a továbbiakban is nagy önállóságot hagyok, hiszen jól végzik a munkájukat. Én inkább szemléletet szeretnék formálni. Illetve van egy terület, amit magammal vittem. Ez a társadalmi felzárkózás, a roma integráció ügye; fontos, hogy a terület minden szakpolitikában érvényesüljön, az oktatásban, kultúrában, egészségügyben, szociális és sportügyekben, valamint az egyházak ügyében. Ez olyan sorvezető számomra, amin keresztül az egész minisztérium munkájára fogok figyelni.

- Miniszter úr, végezetül engedjen meg egy személyes kérdést, milyen érzésekkel vállalta a tárca vezetését? Hol van önnek az erőforrása?

- Úgy éreztem, túl sok, túl nehéz, de a miniszterelnök úr meggyőzött, hogy vállalnom kell. Megtisztelő számomra a bizalma. Néhány napja felhívott egy lelkész kollégám, aki azt mondta: rossz a tárca neve, inkább mennyei erőforrások minisztériumának kellene hívni, hiszen az erőt onnan kell merítenünk. Az ember a családjára számíthat és arra a lelki közösségre, amelyik körülveszi. Ha az ember azt gondolja, hogy jó ügyet szolgál, nemcsak magának, hanem másoknak is jót tud tenni, az erőt ad. Bízom benne, hogy lesz bennem elég kitartás.



Még egyeztetnek az államtitkárokról

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az államtitkároknak nagy önállóságot hagy, a személyi változásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: még egyeztetések előtt áll, nincsenek lezárt döntések. Egy nevet említett, az egyházügyi államtitkárság élén Szászfalvi László  - akit szeretné, ha a minisztériumban maradna - helyére Brüsszelből érkezik Hölvényi György. Az államtitkár az európai kereszténydemokrácia színterén képviseli azokat az eredményeket, amiket az elmúlt két évben az egyházak ügyében elértek. Fontos, hogy megkeressük a szövetségeseinket és megértsék, mit képviselünk Magyarországon, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!