Bioerőmű-ügy: aktívak a tiltakozó szentkirályi civilek

Kérdésekkel bombázza a hatóságokat a tervezett biomassza-erőmű ügyében a Szentkirályi Polgári Kör. Beadvánnyal fordult a Vas Megyei Kormányhivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztályához dr. Hosszú Károly ügyvéd.

Simon Erzsébet

A  Szentkirályi Polgári Kör meghatalmazott  - a Sárdi-ér utcába tervezett biomassza-erőmű ügyében eljáró -  jogi képviselője nehezményezi, hogy  a Szentkirályi Polgári Kör nem kapott érdemi választ a benyújtott kérelmére, miszerint tanácskozási joggal részt kíván venni a közgyűlés és bizottságainak biomassza-erőművel foglalkozó ülésein.

Álláspontjuk szerint, ha a megyszékhely közgyűlése nem szabályozta azt, hogy mely önszerveződő közösségek képviselőit illeti meg tevékenységi körében tanácskozási jog, úgy a közgyűlés a helyi önkormányzati jogalkotási kötelezettségének nem tett eleget.

Elsődlegesen azt kérik a vasi kormányhivataltól, hogy tisztázza: eleget tett-e jogalkotási kötelezettségének a városi közgyűlés? Az ügyvéd szerint ugyanis szabályozás hiányában általánosan megállapítható, hogy a civil szervezetek tanácskozási jogukkal nem tudtak/tudnak élni, így  például biomassza-ügyben a közgyűlés és bizottságainak vonatkozó döntése a törvények értelmében érvénytelen, illetve a végrehajtása felfüggeszthető.

A civilek másodlagosan azt kérik, hogy kezdeményezze a kormányhivatal  a Grenor Hungária Energetikai Kft. és a SZOVA Zrt. által tavaly június 10-én aláírt szándéknyilatkozat jóváhagyásáról rendelkező  határozat törvényszék általi felülvizsgálatát.

Hosszú Károly a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóságának - amely a Grenor Kft. -nek elvi építési engedélyt adott - is levelet küldött, megfogalmazva benne, hogy vonja vissza a határozatot.

Az ügyvéd jogszabálysérésre hivatkozik, mivel a tervezett biomassza-erőmű egyes - nem pontszerű - építményei meghaladják a megengedett tíz méteres magasságot. Az ügyvéd leírja, hogy Szombathely jegyzője -  vélhetően a vonatkozó jogszabályok, valamint a bio-erőmű építési engedélyezési tervét figyelmen kívül hagyva  - nem vizsgálta azt az állásfoglalást, amelyre később szakhatósági állásfoglalásának indokolásában maga is hivatkozik.

A szentkirályi civilek jogi képviselője továbbá fellebbezést nyújtott be a levegőtisztaság-védelmi létesítési engedély vonatkozásában is.  Sérelmezi, hogy a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek írt beadványukra eleddig érdemi választ nem kaptak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!