Cozma-ügy - ítélet született a garázdasági perben

Veszprém - Nyolc hónaptól három és fél évig terjedő börtönbüntetéssel, illetve egy esetben pénzbüntetéssel sújtott a Cozma-ügy vádlottjait a veszprémi bíróság pénteken meghozott első fokú ítéltében, a büntetések közül jellemzően az egy év hat hónap időtartam alattiak felfüggesztettek.

Halmos György

Az ítélet nem jogerős, ugyanis a csaknem négy órás határozat kihirdetése után az ügyészség súlyosbításért, jellemzően hosszabb tartamú szabadságvesztés, hosszabb tartamú felfüggesztett büntetés miatt jelentett be fellebbezést, míg a vádlottak elsősorban felmentésért, illetve a büntetés enyhítése miatt éltek a fellebbezés jogával. A vádlottak döntő többsége elfogultságra hivatkozva kérte, hogy a másodfokú tárgyalásra ne a Veszprémi Törvényszéket jelöljék ki.

A bíróság Raffael Sándor elsőrendű vádlottat 3 év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, miután bizonyítottnak találta a társtettesként elkövetett garázdaság, a kitartottság, a testi sértés és a magánokira-hamisítás vádjait. Németh Győzőt három év négy hónap, Sztojka Ivánt 3 év, a negyedrendű Pál Gábor 2 év hat hónap, míg Bihari Csaba ötödrendű vádlottat két év börtönbüntetésre ítélték.

A 25 vádlottból többet felfüggesztett börtnönbüntetésre ítélt az elsőfokú bíróság, egy esetben pedig 180 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki. A vádlottaknak különböző mértékben meg kell fizetniük a 25 millió forintos bűnügyi költséget is. Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván, illetve a hetedrendű vádlott esetében 804 ezer, 1,2 millió, 6 millió, illetve 7 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

A fiatalkorú vádlottak esetében pártfogót jelöltek ki. A vádlottakat különböző mértékben eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy a bíróság bizonyítottnak találta: 2009. február 7-án nem spontán összejövetel, egy születésnap miatt gyülekeztek a későbbi garázdasági ügy vádlottjai Enyingen, hanem egy korábbi, Székesfehérváron történt konfliktust akartak megtorolni.

Bogdánné dr. Gremsperger Andrea bíró beszélt arról is, a tanúvallomások értékelésénél azt is figyelembe vették, hogy nem egy esetben a vádlottak, vagy a hallgatóság megjegyzést tett a vallomás során, egy esetben pedig burkolt fenyegetés is elhangzott.

Sok tanúvallomás alátámasztja, a vendégek körében a társaság megjelenése félelmet, riadalmat váltott ki, a tetőtéri bárból többen ezért távoztak. Az indoklás felolvasása közben a bíróság egy rövid szünetet tartott, eközben azok a vádlottak, akiket nem érdekelt az ítélet, elhagyhatták a termet, közöttük volt Sztojka Iván is.

A vádlottak, illetve hozzátartozóik egy része egyébként folyamatosan kommentálta az bírói ítéletet. Az indoklás szerint egy szűk vendégkör távozásában közrejátszhatott az is, hogy a nyolcadrendű Beéry Csaba személyét védelmi pénz szedéséhez kötötték - hangzott el.

Az egybehangzó tanúvallomások és a videofelvételek is alátámasztják, hogy a társaság bevonulása a szórakozóhelyre demonstratív volt, nemcsak a mérete miatt, hanem a tagjainak magatartása miatt is.

A bírónő szólt arról is, hogy a büntetés kiszabásakor értékelte a bíróság azt, ki volt jelen a garázdaság ideje alatt, ki távozott korábban a Patrióta lokálból, ki vett részt a diszkóbeli verekedésben. Súlyosbító körülményként értékelte többek között az első fokú bíróság az erőszakos levonulást, Uros Vilovski kézilabdázó üldözését, azt, hogy a garázdaság nyilvános rendezvényen történt.

A bűncselekmény a köznyugalmat súlyosan megzavarta, megingatta az állampolgárok közbiztonságba vetett hitét, sokaknál megváltoztatta a szórakozási szokásokat.

A bíróság számára bizonyított a kitartottság vádja is, voltak bizonyos eltérések vádirathoz képest, de alapvetően egyezett a tényállás, amit átutalások és vallomások is alátámasztanak.

A bírónő megemlítette, hogy a büntetés kiszabásakor a középmértéket vették figyelembe, ugyanakkor például Raffael Sándor különös visszaesőként követte el a bűncselekményt, Németh Győző által korábban elkövetett bűncselekmény óta pedig eltelt három év.

Súlyosbító tényező volt a halmazat, az hogy többen szeszes ital, kábítószer hatása alatt követték el a bűncselekményt, felfegyverkezve, a társtettesi magatartás és az erőszakos esetek elszaporodottsága.

Ugyanakkor figyelembe vették az idő múlását, valamint azt, hogy a vádlottak hosszú ideje állnak büntetőeljárás alatt, többeknél pedig a kiskorú gyermek eltartását.

A bírónő megjegyezte, mindössze egyetlen makulátlan előéletű személy, a huszonketted rendű vádlott van a 25 fő társaságban.

A bíróság egyébként több esetben eltúlzottnak találta az ügyészség letöltendő börtönbüntetésre vonatkozó javaslatát. A büntetésekbe beszámítják az előzetesben, illetve házi őrizetben töltött időszakot.

Lapozzon! Ítélet várható a garázdaságban - előzmények

OLDALTÖRÉS: Ítélet várható a garázdaságban - előzmények



Ítélet várható a garázdaságban - előzmények

Ítélethirdetéssel folytatódik délelőtt a városi bíróságon a Cozma-ügy garázdasági tárgyalása.



Ítélet várható a garázdaságban - előzmények

Ítélethirdetéssel folytatódik délelőtt a városi bíróságon a Cozma-ügy garázdasági tárgyalása.



Ítélet várható a garázdaságban - előzmények

Ítélethirdetéssel folytatódik délelőtt a városi bíróságon a Cozma-ügy garázdasági tárgyalása.

Az ügyészség összesen 25 személyt vádolt meg csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével a 2009. február 8-án a hajnali órákban a Patrióta lokálban és környékén történt rendzavarás, verekedés miatt. Az egy héttel ezelőtt az utolsó szó jogán elmondottakban a vádlottak ártatlanságukat hangsúlyozták.

Az eljárás még 2010 júniusában kezdődött, hosszabb szünet után idén februárban kezdték el az iratismertetést.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém sportolóját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, a segítségére siető Zarko Sesumot és Ivan Pesicet pedig életveszélyesen megsebesítették.

A Cozma-gyilkosság további hírei!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!