Nekünk is sokba kerül

A jelek szerint az állami illetékesek legalább annyira pontosan látják az IMF-megállapodás mielőbbi megkötésének fontosságát, mint a közgazdász szakértők vagy az ellenzéki megszólalók többsége.

Győrffy Árpád

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) korábbi vezetője például úgy véli tegnapi nyilatkozata szerint, hogy egy aláírt IMF-megállapodás jövőre 100–130 milliárd forinttal csökkentené az adósságszolgálatot, mert ennyivel olcsóbban jutnánk pénzhez az ország működtetéséhez.

Tehát polgáronként 10–13 ezer, családonként 40–50 ezer forintot vesztünk – és veszthettünk eddig is – a megállapodás alá nem írása miatt. Mindezt akkor, amikor
jövőre az ideinek háromszorosát, 450 milliárdos „addicionális államháztartási kiigazítást” is el kell végezni. Magyarul, ennyivel több pénzt kell beszedni, illetve
kevesebbet kiadni a központi költségvetésnek. A lényeg, hogy további 45 ezer forinttal romlik mindegyikünk pozíciója a korábbi helyzetünkhöz képest. Ennyivel többet fizetünk, vagy ennyivel kevesebb jut iskolákra, óvodákra, gyógyításra, tömegközlekedésre.

Ha már ezt úgyis meg kell tenni, legalább az a 10–13 ezer megmaradhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!