Százéves lett a sitkei Nagy Pista bácsi

Százéves lett hétfőn Sitke legidősebb lakója, Nagy István. Pista bácsi a jeles napon egy kicsit gyengélkedett, ezért otthonában köszöntötték fel.

Nagy Ildikó

- Ugyan, ne csókolgassatok már ennyit - mondta viccelődve az ágyánál felsorakozó vendégeknek Nagy István, aki hétfőn volt százéves. A falu legidősebb emberét a kultúrházban szerették volna felköszönteni, fel is díszítették a termet illően, megterítették az asztalt, de Pista bácsi gyengélkedett, ezért nem tudták átvinni az ünnepségre.

A köszöntés  nem maradt el: a vendégek  élükön -  Morgós István polgármesterrel és dr. Szijártó Valéria jegyzővel- otthonában keresték fel az ünnepeltet. Az önkormányzat az ajándékkosár mellett Pista bácsit egy albummal is meglepte, amelybe a Vasvármegye és a Sárvári Járási Hírlap 1912. április 14-i számait is belefűzték. És hogy mi volt a téma száz évvel ezelőtt?

Egy hónappal a tragédia után még mindig a jéghegynek ütközött Titanicról cikkeztek, de hír volt az is, hogy Klein Gyuláné új helyre költöztette szombathelyi derékfűző üzletét. Aztán nyolc évnek kellett eltelnie, hogy megszülessen a kislány, akit később Nagy István feleségül vett: Emília - akit  mindenki Emilla néninek hív - is ott pityergett az  ura mellett.

1939 óta elválaszthatatlanok, három éve ünnepelték a 70. házassági évfordulójukat. Pista bácsit rokonok, ismerősök, a helyi citerások is felköszöntötték.

Dr. Kovács Gyula Elemér háziorvos pálinkát vitt ajándékba legidősebb betegének. Az Orbán Viktor miniszterelnök  köszöntő sorait tartalmazó emléklapot dr. Szijártó Valéria adta át Pista bácsinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!