Veszélyes játszóterek: fontos a homokozó fertőtlenítése

A jó idő beköszöntével benépesültek a játszóterek. Sokan nem is sejtik, hogy akár komoly veszélyek is leselkednek a gyerekekre azokon a játszótereken, melyeket nem tartanak karban, nem fertőtlenítenek. A homokozókban a gyerekek az eldobott hulladéktól, az állatoktól többféle fertőző betegséget kaphatnak el.

Bajdó Bettina

A kisgyermekes szülők sokszor végig sem gondolják, hogy a játszótéri homokozókban mennyi féreg, vírus, baktérium és gomba jelent veszélyt a csemetére. A leggondosabb tisztán tartás mellett sem lehet teljesen kiküszöbölni, hogy állati ürülék vagy szőr, toll kerüljön bele, ráadásul nedves időben a homokozóban lévő penészgombától is megbetegedhetnek a gyerekek.

Az egyetlen megoldás a rendszeres tisztítás, fertőtlenítés és karbantartás. Ám a felelőtlen emberek hozzáállása miatt ezt szinte hetente meg kellene tenni. 

Dr. Szücs László, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének osztályvezetője, kistérségi tiszti főorvos több szempontból közelítette meg a játszóterek tisztaságának ügyét. Elsődlegesen a nemdohányzók védelmében született szabályozás szemszögéből

- A dohányzással kapcsolatban született törvény védi a gyerekeket is, hiszen megszabja azt is, hogy játszóterek környezetében mi vonatkozik a cigizőkre - mondja dr. Szücs László.  

- Ha kerítéssel körbe van kerítve a játszótér, akkor attól számított öt méteren belül tilos a dohányzás. Ha nincs kerítés, akkor a képzeletbeli határtól kell számítani az öt métert. A törvény érvényesítése és betartása a mi hatáskörünk, 20 és 50 ezer forint közötti bírságot is kiszabhatunk. Fontos, hogy a játszóterekről ki tudjuk szorítani a dohányzókat, hiszen, ha a szülő kezében ott a cigaretta, akkor rossz példát mutat a gyerekeknek is. A gyermek közvetlen közelében terjedő füst pedig káros egészségére nézve. Az eldobott csikkben van nikotin, szennyező és mérgező anyagok, ha a gyerek a szájába veszi, akkor akár mérgezés is előfordulhat.

A játszótereken veszélyt jelentenek a testváladékkal terjedő fertőző betegségek. Ez lehet fertőző májgyulladás, tuberkulózis, vagy akár AIDS is.

- Előfordulhat, hogy a kutyák és macskák ürüléke a játszótér homokozójába kerül - emeli ki az osztályvezető. - Ha a gyerek a szájába veszi a fertőző homokot, akkor meg is betegedhet tőle. Rosszullét, hasfájás, hőemelkedés, köhögés, izomfájdalom is jelentkezhet. A betegséget az állati széklettel  talajba kerülő férgek okozhatják. Van arról szóló törvény, hogy a játszóterekre nem lehet beengedni az állatokat, ennek ellenőrzését a közterület-felügyelet végzi.

Bár számtalan veszélyforrást jelenthet a játszóterek homokozója, a szakember szerint mégsem az a megoldás, hogy bezárjuk, körbekerítjük ezeket a tereket. Az állampolgárok felelőssége, hogy betartsák az előírásokat, s ne szennyezzék azokat a területeket, ahol gyerekek játszanak.

Időszakonként a terület tulajdonosának, használójának a feladata a karbantartás, a homok cseréje, fertőtlenítése. A népegészségügyi szakemberek is segítenek, s ha közérdekű bejelentés érkezik hozzájuk, akkor vizsgálódnak.

ÉJJEL RONGÁLJÁK A JÁTSZÓTEREKET

Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) szombathelyi képviselő többször is felszólalt a testületi ülésen a játszóterek állapota miatt. A képviselő szerint problémát jelent a rongálás, az, hogy a fiatalok  délutánonként , esténként a játszótéren randalíroznak, s rongálják a játékokat, a környezetet. Arról nem is beszélve, hogy elszórják a szemetet. A képviselő szerint nagyobb figyelmet kellene fordítani a játszóterekre, s nem mezőőri szolgálatra lenne szükség, hanem inkább városi őrséget kellene felállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!