Áramütés Dabroncon - Megkapta a baleseti táppénzt az egyik áldozat családja

Szombathely - A balesetet elszenvedő munkásokat feketén dolgoztatták, ezért estek el az ilyenkor szokásos összes állami pénzbeli ellátástól. A család az építőipari vállalkozás ellen is pert indított.

MTI

Megkapta a baleseti táppénzt a tavaly szeptemberi dabronci halálos áramütés következtében januárban elhunyt sérült családja.

A hozzátartozók áprilisban kérték új eljárás megindítását a Vas Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervétől - tájékoztatta a család jogi képviselője kedden az MTI-t.

A Veszprém megyei településen 2011. szeptember 28-án ketten a helyszínen meghaltak, négyen megsérültek, miután munkavégzés közben áramütés érte őket. A baleset legsúlyosabb sérültjét a helyszínen újraélesztették, de januárban a szombathelyi kórházban meghalt.

Czeglédi Csaba, a kórházban elhunyt munkás családját március óta képviselő ügyvéd kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szombathelyi család az eljárás első eredményeként megkapta a visszamenőleg járó baleseti táppénzt az egészségbiztosítási pénztártól.

A hatóságokkal több hónapig folytatott levelezés eredményeként a dabronci balesetben elhunyt 44 éves családfő és súlyos sérüléseket szenvedő huszonéves fia is megkapta a neki járó ellátásokat - mondta. Emlékeztetett: a két férfi azért esett el az ilyenkor szokásos összes állami pénzbeli ellátástól, mert a munkáltatója - többszöri hatósági felszólítás ellenére - a baleset után sem szüntette meg a feketefoglalkoztatásukat. Közlése szerint első lépésben bizonyítaniuk kellett a munkaviszony meglétét, majd azt, hogy önhibájukon kívül nem volt bejelentett foglalkoztatási jogviszonyuk. Megjegyezte, hogy az eljárás lezárultával a legnehezebb részen már túl vannak.

Tájékoztatott arról is, hogy a szombathelyi család a munkaügyi bíróságon pert indított az építőipari vállalkozás ellen, az első tárgyalás jövő kedden lesz.

Az ügyben indított eljárását a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei munkavédelmi felügyelőség idén márciusban azzal a megállapítással zárta le, hogy a munkavezető helyszínen hozott hibás döntése miatt érte halálos áramütés a dolgozókat, és a baleset nem róható fel a munkáltatónak. A rendőrség megszüntette a büntetőeljárást, mert a bűncselekménnyel gyanúsítható építésvezető maga is a baleset áldozata lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!