EB 2012: Az orosz sokk után győztek a csehek

Az Eb A csoportjának második fordulójában a görögök és a csehek csaptak össze egymással. Ez utóbbi csapat az orosz sokk után 2-1-re nyert, s így életben tartotta továbbjutási esélyeit.

Matók János

Az oroszoktól elszenvedett sokk (4-1-es vereség) után a masszív csapat benyomását keltő, a lengyelek elleni 1-1- gyel kezdő görögök voltak a cseh válogatott ellenfelei a 2. fordulóban. Mondhatni, mindkét fél, de inkább a csehek számára élet-halál harc volt az összecsapás a továbbjutás szempontjából. És lőn, Svejk közlegény kései utódai komolyan, nagyon is komolyan vették a tétet, a kiesés rémétől való félelmükben olyannyira dolgozott bennük az adrenalin, hogy pillanatok alatt kétgólos előnyre tettek szert: a 3. percben előbb Jiracek, majd a 6. percben Pilar ünnepeltethette magát, 0-2. Elaludt szinte az egész görög válogatott, s kellett is egy kis idő, hogy magukhoz térjenek a megrendítő erejű ütéstől. Kivéve Chalkiast, a hellének kapusa ugyanis a 22. percben máris lecseréltette magát. Sérülés? Vélhetően nem, legalábbis erre utaló jeleket nem láttunk, bár ahogy ilyenkor szokás – legalábbis a magyar pályákon –, a „pici huzi” effektus benne lehetett a pakliban. Ám erős a gyanú, inkább a lélektan adhat erre magyarázatot. Ettől függetlenül a csehek kezdték jóra hozni a korábbi bukásukat, bár az figyelmeztető jel lehetett számukra, amikor a labda a hálójukban landolt, szerencséjükre a francia Lannoy játékvezető lest ítélt Fotakis fejesénél. Lehet, hogy az volt, s ha igen, akkor is csak 1-2 centis, de hát a szabály, ugye az szabály...

Ki tudja, talán a görög mitológia istene, Zeusz villámcsapásai „fenyegették” Samarasékat az öltözőben, mert elszántabban kezdték a második félidőt, mint ahogy azt tették korábban. Ám a tény ettől még tény marad: meglehetősen fűszer nélküli futball volt a jellemző. Ám a „befékezett” csehek sem szakadtak meg a nagy igyekezettől, s erre az 53. percben rá is fáztak: Cech, a BL-győztes kapus "összehozta" Gekasnak a szépítő találatot, 1-2. Na, ettől lett kissé izgalmasabb a mérkőzés, csikorogva dübörgött a görögök harci szekere, ámbár csak „iszapbirkózott” egymással a két csapat. Ebből végül a csehek jöttek ki jobban, hiszen az eredmény már nem változott. Prágában minden bizonnyal csapra ütöttek több ezer söröshordót, amíg Athénban Hádész alvilágát emlegethették...

Eredmény:

A csoport, 2. forduló:

Csehország-Görögország 2-1 (2-0)

-----------------------------------

Wroclaw, 41.106 néző, v.: Stéphane Lannoy (francia)

gólszerzők: Jiracek (3.), Pilar (6.), illetve Gekasz (53.)

sárga lap: Rosicky (27.), Jiracek (36.), Kolar (66.), illetve Toroszidisz (34.), K. Papadopulosz (56.), Szalpingidisz (57.)

Csehország: Cech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Hübschman, Plasil - Jiracek, Rosicky (Kolar a szünetben, Rajtoral 90.), Pilar - Baros (Pekhart, 64.)

Görögország: Halkiasz (Szifakisz, 23.) - Toroszidisz, Kacuranisz, K. Papadopulosz, Holebasz - Fotakisz (Gekasz a szünetben), Maniatisz, Karagunisz - Szalpingidisz, Szamarasz, Fortunisz (Mitroglu 71.)

I. félidő:

3. perc: Jiracek lépett ki középen egy remek kiugratással, rávezette Halkiaszra, és a bal alsó sarokba lőtt, a labda a kapus kezét is érintette (1-0).

6. perc: Gebre Selassie futott el a jobb oldalon az alapvonalig, középre adását a görög kapus nem érte el, és az érkező Pilar közelről bevetődve a hálóba továbbított (2-0).

II. félidő:

53. perc: egy előreívelésre Cech jött ki a kapujából, gyengén belepaskolt a labdába, majd ütközött Sivokkal, Gekasz pedig az üres kapuba passzolt (2-1).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!