Lappangó indulatok

"...bizonyos embereknek csupán ürügyre van szükségük lappangó indulataik tetté alakításához."

Horváth A. Attila

A nézőpont megválasztásán múlik, milyen ok-okozati hálót vázolunk fel, de az szinte bizonyos, hogy az alábbi esetek nem függetlenek egymástól: Horthy-szobor megrongálása, disznócsülkök a Wallenberg-szobron, antiszemita felirat a Duna-parti mártíremlékművön, fenyegető szurkolói transzparens, Országalmáról letört kereszt, meggyalázott zsidó temető Székesfehérváron, újságíró elleni rasszista kirohanás a taxistüntetésen, köztiszteletben álló főrabbi inzultálása.

Akkor is aggasztó a jelenség, ha egyébként nem ad okot általános, egész országot megbélyegző megállapításokra - mert mégiscsak arról tanúskodik, hogy bizonyos embereknek csupán ürügyre van szükségük lappangó indulataik tetté alakításához. Fontos volna kideríteni, pontosan milyen forrás táplálja az ilyen durva megnyilvánulásokat kiváltó lelkiállapotot (frusztráció, érdek, szélsőséges eszme?), ám még fontosabb sürgősen enyhíteni a társadalmi-szociális feszültségeken, mielőtt fizikaivá válik a szóbeli agresszió. Tűzoltásnak mindenképpen megfelel az egyházak, a kormány, az államfő és több társadalmi-politikai szervezet egybehangzó tiltakozása, mert azt jelképezi, hogy a legalapvetőbb viselkedési normák függetlenek a világnézetektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!