Artner Tamás: NB I., Magyar Kupa, NB II., Ligakupa a fontossági sorrend

Szurkolói ankétot tartott kedd kora este a Szombathelyi Haladás. A közel kétórás kötetlen beszélgetésen többek között megtudtuk, milyen összeállításban kezd a vasi gárda az Eger ellen, és azt is, hogy mekkora szerepet szán Artner Tamás Kulcsár Kornélnak - olvasható a haladas.hu oldalon.

Pum András

Mintegy ötven szurkoló bandukolt ki kedd este fél hétre a Haladás-büféhez, jónéhány érdeklődőt biztosan elriasztott a késő délutáni, trópusi eső - olvasható a Haladás hivatalos honlapján.

A játékosokat Halmosi Péter,Tóth Péter,Andorka Péter, Fehér Zoltán, a Szombathelyi Haladás szakmai stábját Artner Tamás,Székely Tibor, a tulajdonosi kört Marton Zsolt és Illés Béla valamint Tóth Miklós ügyvezető és Vörös Csaba  képviselte, míg az NB II-es csapat részéről Tóth László vezetőedző, Márkus Gábor edző, valamint Balogh Gyula technikai vezető foglalt helyet a drukkerekkel szemben. Fél hétkor vette kezdetét a kérdezz-felelek, Tóth Miklós pedig „majd két órával később, fél kilenc előtt hét perccel köszönt el egy „Hajrá Hali-val” a megjelentektől. Hosszúra nyúlt tehát ez a kora este.

- Az utolsó években remekül szerepelt a Haladás, a bronzérem után háromszor is a nyolcadik helyen végeztünk, stabil NB I-es csapattá nőttük ki magunkat, ráadásul utánpótlás-gárdáink az első és másodosztályban szerepelnek. Ha minden igaz, akkor a Szombathelyi Haladás II. pedig az NB II-ben indulhat, csütörtökön lesz a sorsolás. Azt hiszem tehát, hogy jelenleg magasan jegyzik Szombathely labdarúgását. Visszatérve az NB II-es csapatra: a a hazai helyszínt illetően sok lehetőségünk nem volt, így a Rohonci úton játssza meccseit a Tóth László vezette csapat - ezért az NB I-es együttessel ellentétes sorsolást kértünk. Az NB II. augusztus 18-án kezdődik.
 

- Jó csapatokkal, jó körülmények között készültünk, maximálisan elégedett vagyok a felkészüléssel, persze mondhatok itt szépeket, az eredmények döntik el, hogyan dolgoztunk - fogalmazott a felkészüléssel kapcsolatban Artner Tamás. - Sok edzőmeccset játszottunk, de nyugaton sincs kimondott alapozó időszak, úgyhogy ezzel nincs semmi probléma, ez a trend manapság. Tavasszal kialakult egy remek csapat, amibe Fehér Zoltánt és Andorka Péter kell még beilleszteni. Örülök a két fiúnak, nagy erősségei lesznek a csapatnak.
 

Ezt követően a két új játékos mondott néhány szót, mindketten hangsúlyozták, jó játékkal szeretnének bizonyítani. A csapatkapitány Tóth Péter is szót kapott, aki optimistán nyilatkozott, szerinte szép szezon elé nézünk.
 

- Amikor télen edzőt kellett keresnünk, két  jól felkészült szakember közül választhattunk, most mindketten fontos szerepet játszanak a klub életében, mindketten nagy szakmai alázattal dolgoznak - jelezte Marton Zsolt alpolgármester, a többségi tulajdonos önkormányzat képviselője, aki a stadionkérdéssel folytatta. -Immáron tény: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatótanácsa megveszi az ingatlant a MÁV-tól, erre záros határidőn belül sor kerül. A szombathelyi önkormányzat már korábban egyhangúlag megszavazta, hogy  a létesítmény Szombathely tulajdona legyen, ez alapvető érdek, csak így lehet fejleszteni. Vagy a vagyonkezelői jogok kerülnek hozzánk, vagy a tulajdonunkba kerül lesz a létesítmény, ez még nem eldöntött kérdés. Emellett jó esély van rá, hogy központi segítséget is igénybe vehetünk a stadionfejlesztéshez.
 

Ezután az alpolgármester az esetleges támogatókkal ,az NB II-es csapattal, majd az Aczél-üggyel folytatta.
- A jelen gazdasági helyzetben nem könnyű támogatókat, névadó-szponzor találni, és csak köszönettel tartozunk a korábbi névadó támogatónknak. Az NB II-es csapat nem csak visz, hoz is pénzt, hiszen a tévés jogdíjakból visszajön némi összeg. Ami Aczél Zoltán-pert  illeti: volt edzőnk nem erkölcsi elégtételt szeretne, alapvetően a pézről szól a történet.
 

Kérdésre válaszolva az alpolgármester közölte: nem időszerű a felvetés, hogy a város eladja többségi tulajdonát, nincs ilyen szándéka.
 

Ezt követően játékosok kerültek górcső alá, Horváth Andrásról, Ugrai Rolandról, Kulcsár Kornélról, Kenesei Krisztiánról, Devecseri Szilárdról és a három kapusról kérdezték Artner Tamást.
- Horváth Andrással kapcsolatban soha nem merült fel bennem, hogy elengedjem, a hozzáállásával maximálisan elégedett vagyok, a Rajos-Iszlai páros alternatívája lehet. Ő a mi fiúnk, számítok rá, ráadásul jobb állapotban van, mint az elmúlt télen volt. Persze ha nem úgy jönnek össze a dolgai ahogy szeretné, akkor télen ismét leülünk vele. Ugrai Roland a 16-os szűk keret tagja, a bal oldali támadópozícióban a második ember.  Kulcsár Kornél esetében jelenleg nagyon kicsi esélyt látok arra, hogy a kezdőcsapat tagja legyen, az első öt-hat fordulóban csereként számítok rá. Nem nyújtott meggyőző teljesítményt a felkészülési-meccseken, nagyon sokat kell még változnia. Devecseri Szilárd számára vízválasztó lesz ez az év, fizikailag jó állapotban van, de mentálisan nincs rendben. Kenesei Krisztán a jövőben nem rúg majd szabadrúgásokat, a jobb oldalról pedig ezeket Halmosi Péter végzi majd el. Ami Cucut illeti: minden edzőnek ilyen játékost kívánok, mint ő. Ha nem is ment jól neki a játék, a hozzállásával sohasem volt probléma. Hozzáteszem: tavasszal egyébként nem is volt rossz meccse. Nem értek egyet azzal a felvetéssel, hogy nem jó megoldás a Tóth Péter-Halmosi Péter belső védő, balhátvéd páros. Szerintem ebben a felállásban sokkal támadóbb szellemű a csapat, mint máskor. Tóth Peti jól indít támadásokat, Halmosi pedig bejátssza a teljes bal oldalt. Egyébként nem titok, az Eger ellen a Rózsa – Schimmer, Guzmics, Tóth P., Halmosi – Iszlai, Rajos – Nagy D., Nagy G., Radó – Kenesei összeállításban kezdünk. Fehér Zoli csak pár edzésen van túl, ezért nem játszik pénteken. Andorka Peti Kenesei Krisztián mögött áll bevetésre készen, a jövőben egy adott meccsen éppen az kezd, aki jobb formában van, vagy akire az adott taktika jobban ráillik. Lesz olyan is, hogy mindketten kezdők lesznek. Ami a kapusokat illeti: az első csapatban a Rózsa-Gőcze, míg az NB II-ben a Gőcze-Mursits páros kap szerepet.  Számomra egyébként NB I., Magyar Kupa, NB II., Ligakupa a fontossági sorrend. A csapat kerete nem elég bő ahhoz,  hogy két fronton is jól szerepeljünk, de természetesen a Magyar Kupát is nagyon komolyan vesszük.
 

Szurkolói kérdésre válaszolva Artner Tamás megjegyezte: nem azért nem lőnek kapura a játékosok, mert nincs önbizalmuk, hanem mert nem mindenki egyformán lő céloz. Tóth Péternek például remek bal lába van, de van aki gyengébben tüzel messziről.
 

Halmosi Péternek valaki megjegyezte, kevesebbet reklamál, ez örömteli változás nála.
- Tévedés,  nem változtam semmit, ugyannyit dumálok a pályán, mint korábban, csak tavasszal a bírók elengedték a  fülük mellett a megjegyzéseimet. Amúgyis ez az egész téma annak idején fel lett fújva.  Mostanra a bírók jobban megtanultak engem kezelni, ez az oka az egésznek. Artner Tamásnak sokszor most is vissza kell fognia, de ez van. Ez vagyok én. - jelezte Halmosi Péter.
 

- A játékosok akkor részesülnek extra prémiumban, ha nemzetközi kupaindulást jelentő helyen végeznek, a bajnokság a legfontosabb - tudtuk meg közben Tóth Miklóstól, aki a beléptetőrendszerrel folytatta. - 70-80 millió forintba kerül a beléptetőrendszer, mi kétlépcsős beléptetési rendszert szeretnénk kialakítani, hogy aki mondjuk bejön állójeggyel, ne tudjon felsétálni a tribünre. A bejárathoz teljes alakos kaput terveztünk, a tribünhöz forgóvillásal szeretnénk telepíteni. Augusztus 31-én, a győri stadionban debütál az új rendszer, ránk október 31-én kerül sor. Az egész országot lefedő jegyértékesítési rendszert vezetnek be, tehát Szombathelyen is lehet belépőt vásárolni egy budapesti, Hali-meccsre.
 

- Tavaly  8-12. hely valamelyikének megszerzését tűztük ki célul, nem akartunk nagy terhet rakni a játékosokra. A pénzügyi lehetőségeket tekintve az első három helyre nehéz beférkőzni, az azt követő pozíciókat viszont célbavehetjük. Ami az igazolásokat illeti: védőt, középpályást és csatárt akartunk igazolni. Középpályást nem sikerült, sajnos Bori Gábor vételáráról nem tudtunk megegyezni a Kecskeméttel, olyan anyagi igénnyel állt elő klubja, amit mi nem tudtunk teljesíteni.
 

Akadt olyan szurkoló, aki azt kérdezte, miért nem nyúlunk bátrabban a külföldi játékosokhoz.
- Külföldi futballsitát igazolni nagy lutri - mondta Tóth Miklós. - Van ahol igazolnak tíz légióst, amiből mondjuk három használható. De lehet, hogy egy sem. Nagyjából tudom milyen fizetések vannak, az olasz, portugál másod,- és harmadosztályokban. Ötezer euro per hó. Most őszintén: milyen légiós az, aki még így is Magyarországot választja?
 

- Minden meccset meg akarunk nyerni, de a ZTE ellenit különösen - jelezte az NB II-es célokkal kapcsolatbanTóth László, a Haladás II. trénere. - Azt hiszem történelmi pillanat lesz, amikor a Haladás második csapata bajnokit játszik a ZTE első együttesével. Az NB II-ben  fő feladatunk, hogy azokat a játékosokat, akik az adott hétvégén nem szerepelnek az NB I-es csapatban, minél többet játszassuk. Ha Artner Tamás azt mondja, akkor akár kilencven percen keresztül is. Az Akadémiáról: Keletről jöttem, így van összehasonlítási alapom. Az itteni srácok jobb családokból valóak, így sokkal intelligensebbek is. A 95-96-os korosztály nagyon tehetséges srácokból áll, ott van például Rácz Barnabás, aki hatalmas talentum, ő egyébként 96-os születésű. A kiválasztáson lehetne finomítani, hiszen magas, belső védőből például nagyon kevés van. Optimista vagyok, rengeteg tehetségünk van, pár év, és új Radók jöhetnek ki az akadémiáról.
 

Végezetül Keringer Zsolt,a Haladás Szurkolói Kör elnöke közölte: a múlt héten volt egy szurkolói-klubvezetői találkozó, amin a drukkerek elmondhatták gondjaikat, ötleteiket, kéréseiket. A megbeszélésre jövőben havonta egyszer sor kerül, úgyhogy akinek közérdekű kérdése lenne a klubhoz, nyugodtan keresse őt, és majd továbbítja a felvetéseket.

És akkor Tóth Miklós szájából elhangzott az a bizonyos Hajrá Hali! Folyt köv. pénteken öt órakor az Eger ellen.

További infók a www.haladas.hu oldalon!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!