Biológiai szúnyogirtás az élővizek mentén

Szombethely - A parkfenntartási vállalat szakemberei a héten biológiai szúnyogirtást végeznek a Csónakázótó vizén, illetve a Perint és a Gyöngyös környékén.

Kelemen Attila

Az elmúlt napok csapadékos időjárása kedvez a szúnyoglárvák kifejlődésének és elszaporodásának. Ráadásul a hétvégén is hasonlóan esős napokra lehet számítani, éppen ezért a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. növényvédő szakemberei megelőző biológiai szúnyogirtást végeznek a héten. E folyamat során Bacillus Thuringiensis baktériumtörzset juttatnak a szúnyoglárvákkal "szennyezett" vizekbe - tudtuk meg Horváth Péter parkfenntartási vezetőtől. 

A Bacillus Thuringiensis  baktériumra jellemző, hogy a spóraképzése során jellegzetes nyolclapú toxinkristályt hoz létre, ami bizonyos rovarokra mérgezően hat, így többek között a szúnyogra is. A rovarok légzőnyílását eltömítve pusztítja el az egyedeket. A baktériumot éjszakai órákban helyezik ki a megyeszékhely élővizeibe a parkfenntartó vállalat szakemberei.

A biológiai irtás mellőzésével a lárvák kikelnének, melyeket már csak rovarölő-szerekkel - a környezetet terhelve - lehetne elpusztítani. A lakosság közreműködését is kérik a szakemberek: az összegyűjtött esővizet vagy öntsék ki, vagy tegyenek bele kis olajat, illetve a gazdaboltban is kapható lárvairtó tablettát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!