Harc a hőséggel: sorra dőlnek meg a melegrekordok

Vas megyei körkép - Már egy hete tart a kánikula, és az előrejelzések szerint ezen a héten sem számíthatunk enyhülésre.

Kelemen Attila

Ami a vakációzó diákoknak és a tópartra készülődő nyaralóknak áldás, az a lakosság nagy részének megterhelő. Mindenki másképp tudja elviselni a napok óta tartó, tartósan 30 Celsius fok feletti hőséget. A napokban nem csak a sokéves napi csúcshőmérsékleti rekord dőlt meg, hanem az esti minimumhőmérséklet is soha nem látott szintre emelkedett. A jelenlegi hőséghullám nagyon megviseli az idősek szervezetét. Körképünkben arra voltunk kiváncsiak, hogy miként vészeli át az idősebb korosztály a szokatlan meleget, mivel tudják elkerülni a hőség okozta rosszulléteket.


A kedd hajnali hűsítő esőnek napközben már nyoma sem volt. Tovább tart a hőség, ami egész héten át kitart. Hogyan vészeli át a forróságot az idősebb korosztály?

Az idősek kevesebbet izzadnak, a szomjúságot is kevésbé érzik, testük könnyebben túlmelegedhet, ami kiszáradáshoz vezethet. A folyamatot rontják az olyan idős korra jellemző betegségek, mint például a magas vérnyomás illetve a szív-érrendszeri problémák, esetleges veseműködési zavarok és a cukorbetegség. Sok esetben szednek az idősek vízhajtó gyógyszereket is. Mozgásuk korlátozottabb, emiatt is nehezebben alkalmazkodnak a hőséghez.

Kíváncsiak voltunk, hogy a szokatlan melegben mire ügyelnek a gencsapáti Idősek Klubjában.

- Intézményünkben 15-16 időskorút látunk el, akik sok esetben hajlamosak melegebben öltözködni, mint ahogy azt a külső hőmérséklet megkívánná. Rendszeresen felhívjuk a figyelmüket arra, hogy viseljenek szellős, természetes alapanyagú ruhát, ami segíti a test hőleadását. Mindemellett napközben gyakrabban adunk nekik folyadékot, még akkor is ha éppen ném érzik magukat szomjasnak. Ugyan klíma nem működik intézményünkben, de sötétítéssel és szellőztetéssel megpróbáljuk elviselhetőbbé tenni számukra a meleget - árulta el Szanyi Viktória megbízott intézményvezető.

No de mi a helyzet azokkal az idősekkel, akik a szabadban tevékenykednek a hőség ellenére? A már nyugdíjas Kelemen Józseffel a gencsapáti szőlőhegyen találkoztunk, aki éppen az ilyenkor szokásos zöldmunkát végezte.

- Itt a hegyen az ilyen időre szoktuk mondani, hogy nekivaló van, azaz ilyenkor lehet bújtatni a szőlőt és permetezni. Természetesen a szalmakalap ilyenkor elengedhetetlen, illetve nem árt óránként legalább egyszer a borospince hűsében felfrissülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!