Tízezer forintot csalt ki egy idős asszonytól a trükkös csaló

Hétfő délelőtt ismeretlen férfi az egyik egyházashetyei családi házba a polgármesteri hivatal alkalmazottjának kiadva magát bejutott, és az ott lakó idős hölgytől pénzt csalt ki.

Vas Népe

Az elkövető tízezer forintot kért az asszonytól, mondván többet ad vissza neki. A sértett azonban, csak akkor vette észre, hogy minden pénzét meglovasították, miután az ismeretlen férfi távozott. A Celldömölki Rendőrkapitányság az ügyben büntetőeljárást indított, tájékoztatott Leibinger Eszter, a megyei kapitányság szóvivője.




Bűnmegelőzési tanácsok a rendőrségtől

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a trükkös lopásokkal kapcsolatban felhívja a lakosság figyelmét az alábbiakra.

A trükkös lopásokra jellemző, hogy az elkövetők az idős, egyedülálló emberek, vagy házaspárok kiszolgáltatottságát, naivságát, hiszékenységét használják ki. Jellemzően a délelőtti és a kora délutáni időszakban követik el ezeket a bűncselekményeket, amikor az aktív dolgozók nem tartózkodnak otthon, a lakótelepek, falvak pedig viszonylag néptelenek.

Az elkövetési módszerre jellemző, hogy az ismeretlenek valamilyen ürüggyel kéredzkednek be a lakásba, elvonják a házigazda figyelmét, illetve valamilyen módon megpróbálják eltávolítani a szobából, majd összeszedik az értékeket és sietősen távoznak a lakásból.

Fontos!

● Ne engedjen be senkit a lakásába, akinek személyazonosságáról nem győződött meg hitelt érdemlően, még akkor se, ha hivatalos szerv, vagy vállalat képviselőjének mondja magát!
● A nyugdíjbiztosítási igazgatóság, valamint a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek! Ezek az igazolványok a legtöbb esetben csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Amennyiben mégsem teszik meg, kérni kell, hogy igazolják magukat! Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, nem szabad beengedni őket a lakásba, de még az udvarra sem!
● Amennyiben a hívatlan vendég már akarata ellenére belépett otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül!  Amennyiben kellő határozottsággal lép fel, feltehetően meghátrál és távozni fog!
● Amikor a „látogató” távozik, írja fel a gépkocsija rendszámát,
színét, típusát!
● Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobják ki, ne mossák le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!
● Ne feledje, a látszat csal! Ezen bűncselekmények elkövetői legtöbbször jól öltözött, megnyerő modorú emberek.

Igaz az a mondás, hogy alkalom szüli a tolvajt! A rendőrség kéri, hogy könnyelműségükkel ne segítsék hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz, hiszen egy kis odafigyeléssel megóvhatják magukat az áldozattá válás bosszúságától - hívja fel a figyelmet közleményében a kapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!