Vádat emeltek a rendőrt halálra gázoló autós ellen

Életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozza a Központi Nyomozó Főügyészség az ellen a férfi ellen, aki két évvel ezelőtt gépkocsijával a vád szerint ittasan és kábítószer hatása alatt halálra gázolt Budapesten egy intézkedő rendőrt, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott - tájékoztatta a főügyészség szerdán az MTI-t.

MTI

Keresztes Imre főügyész közleménye szerint a férfi ellen a hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettén túl hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, segítségnyújtás elmulasztásának bűntette, rongálás és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emeltek vádat.
    
A vádirat szerint P. Zoltán 2010. július 23-án az általa vezetett BMW-vel ittasan és kábítószertől bódult állapotban közlekedett Budapesten, a Thököly úton, a Róna utca felől a Nagy Lajos király útja irányába. A Bosnyák térhez érve a piros lámpa ellenére nagy sebességgel áthaladt a Nagy Lajos király útja és Thököly út kereszteződésén.
    
Két rendőr a férfi kocsija után hajtott, majd a Csömöri út és Miskolci út kereszteződésében utolérték és megállásra szólították fel. A vádlott továbbhajtott, számos közlekedési szabályt megsértett, miközben több ember életét és testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, számos járművet pedig megrongált.
    
A férfit a Thököly úton már több rendőrautó üldözte. A vádlott a Baross téri építkezések miatt részlegesen elzárt útszakaszra hajtott, ahol kisodródott és nekiütközött a kerítésnek. A vádlottat üldöző rendőrautók ekkor elzárták a menekülés útját. R. Dusan rendőr zászlós kiszállt a rendőrautóból és meg akarta kerülni a BMW-t.
    
A vádirat szerint a vádlott látta azt, hogy a rendőr a gépkocsija mögött halad, ennek ellenére nagy sebességgel tolatni kezdett és elütötte a rendőrt, aki az úttestre zuhant. P. Zoltán ezután ráhajtott az úttestre zuhant rendőr mellkasára. A vádlott a tolatást követően hirtelen gyorsítással elhagyta a helyszínt. A nagy sebességgel elinduló jármű alvázának kiálló alkatrésze az elütött járőrbe akadt, őt nagy erővel az egyik rendőrautó oldalához sodorta. A rendőr a helyszínen meghalt.
    
Az egyik rendőr a szolgálati fegyverével több célzott lövést adott le a menekülő személyautó bal első kerekére, de a járművet így sem sikerült megállítania. A rendőrök tovább üldözték P. Zoltán, aki autójával  többször szándékosan nekihajtott a szolgálati járműveknek. A vádlottat végül - járműve meghibásodása miatt - a Gubacsi úton sikerült feltartóztatni.
    
A bűncselekmény kiemelt jelentőségű ügynek minősül, ezért az eljárást soron kívül kell lefolytatni - írta a főügyész a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!