Olimpia - Mi történt vasárnap?

Kövesse velünk a vasárnapi nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

MTI

Bolt megvédte 100-as címét

A címvédő, világcsúcstartó jamaicai Usain Bolt nyerte meg vasárnap férfi 100 méteres síkfutást a londoni olimpián.

Bolt féltávnál még hátrányban volt legnagyobb riválisaival szemben, ám az utolsó 40 méteren mindenkit maga mögé utasított, s minden idők második legjobb idejével, 9.63 mp-cel győzött, ami mindössze 5 századdal marad el 2009-ben elért rekordjától.
A második helyet Bolt világbajnoki címvédő honfitársa, Yohan Blake szerezte meg 9.75-tel, míg a harmadik az athéni bajnok amerikai Justin Gatlin lett 9.79-cel.
A fináléban a sérülést szenvedett, szintén jamaicai Asafa Powellen kívül mindenki 10 mp-en belüli eredménnyel ért célba.
Eredmények:
férfi 100 m, olimpiai bajnok:
Usain Bolt (Jamaica) 9.63 mp
2. Yohan Blake (Jamaica) 9.75
3. Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9.79


Módos Péter bronzérmes

Módos Péter bronzérmet nyert a kötöttfogású birkózók 55 kg-os kategóriájában a londoni olimpián.

A 24 éves szigetvári sportoló a harmadik helyért rendezett találkozón a dán Haakan Erik Nyblommal küzdött meg, s három menetben - a döntő két percet gyönyörű pörgetéssel megnyerve - győzött. Módos a magyar birkózás történetének 18. olimpiai bronzérmét szerezte meg vasárnap, egyben ő a hetedik magyar dobogós a londoni játékokon.

A 21. helyről folytatja a Czékus, Kiss műúszópáros

A kötelező gyakorlatot követően a 21. helyről várja a folytatást a Czékus Eszter, Kiss Szofi műúszópáros a londoni olimpián.

Az ötkarikás újonc duó 79.400 pontot kapott gyakorlatára, amellyel három kettőst tudott megelőzni a mezőnyben. A legmagasabb pontszámot a világbajnok Natalja Iscsenko, Szvetlana Romasina orosz páros érte el.

A verseny hétfőn, magyar idő szerint 16 órától a szabadprogrammal folytatódik, ezt követően a legjobb 12 páros kerül a keddi fináléba.

Berki Krisztián aranyérmes

Berki Krisztián fantasztikus gyakorlattal aranyérmet nyert lólengésben vasárnap a londoni olimpián. A finálé másik magyar szereplője, Hidvégi Vid nyolcadik lett.Berki a magyar tornasport történetének 15. olimpiai aranyérmét szerezte, ezen a szeren pedig Pelle Istváné (1932), Magyar Zoltáné (1976, 1980) és Borkai Zsolté (1988) után ez az ötödik magyar elsőség. Ezt megelőzően legutóbb Csollány Szilveszter nyert aranyat magyar tornászok közül, ő 2000-ben, Sydneyben gyűrűn bizonyult legyőzhetetlennek.

A finálé előtt mindenki Berki-Smith összecsapást várt Európa egyik legnagyobb csarnokában, a tornaviadalon 16 500 néző befogadására alkalmas és csordultig megtelt North Greenwich csarnokban, közismert nevén az O2 Arénában. Még Katalin hercegnő is kilátogatott a helyszínre, és éppen a lólengéshez közeli szektor fölött foglalt helyet.

A magyar tornász - aki a szer kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnoka - a múlt szombati selejtezőben rontott, csak ötödik lett, míg Hidvégi harmadik volt akkor, Smith pedig parádézott. A hazai kedvenc azóta a csapatdöntőben is sziporkázott, és az együttessel végül bronzérmes lett.

Smith Pekingben bronzérmes volt lovon, a 2010-es vb-n Berki mögött lett második, és három kontinensviadalon végzett másodikként (kétszer magyar riválisa mögött). Most erősen fogadkozott, hogy ezen a szeren ő lesz az első brit olimpiai bajnok.

Először a tavalyi vb-n és Eb-n ezüstérmes francia Cyril Tommasone-t szólították (15,141 pont). Következett a 2010-es vb-n bronzérmes, negyedik olimpiáján szereplő olasz Alberto Busnari, aki remek gyakorlattal rukkolt elő (15,400).

Harmadiknak Hidvégi lépett a szerekhez, a tavalyi vb negyedik helyezettje, ám rontott, leesett, ezért kevés pontot kapott (14,300).

Következett a finálé másik brit résztvevője, a csapatban ötkarikás bronzérmes, lovon Eb-hatodik Max Whitlock, ő nem hibázott. Nagy taps és 15,600 pont volt a jutalma.

Ötödik volt a sorban Berki, aki parádés, látványos, anyagerős gyakorlatot adott elő a tőle megszokott hatalmas ollókkal. A pontozók 16,066-ra értékelték produkcióját, ezzel toronymagasan az élre állt. Az anyagerősségre 6,9-et, az előadásra 9,166-at kapott. Több helyről "Köszönjük, Krisztián" hallatszott a lelátóról.

Következett két esélytelenebb tornász, az ukrán Vitalij Nakonyecsnij (14,766) és az orosz David Beljavszkij (14,733).

A sort Smith zárta, és amikor szólították, majdnem felrobbant a hangzavarban az aréna. Mivel Berki előtte pompás gyakorlatot adott elő, a hazai versenyzőnek kockáztatnia kellett. Nem a látványra, hanem az erősségre ment rá, és jól bírta végig. Mindenki visszafogott lélegzettel várta az eredményt, közben a két rivális kezet fogott. Smith pontszáma 16,066 lett, azaz ugyanannyit kapott, mint Berki, ám a magyar kiviteli pontszáma magasabb volt (9,166-9,066), ezért Berkié lett az arany, Smith-é az ezüstérem.

Eredmény:
lólengés, olimpiai bajnok:
--------------------------
BERKI KRISZTIÁN  16,066 pont
2. Louis Smith (Nagy-Britannia) 16,066
3. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15,600
...8. HIDVÉGI VID 14,300

 

Módos Péter révén a magyarok győzelemmel kezdték a londoni olimpia birkózótornáját: a kötöttfogásúak 55 kilós súlycsoportjában szereplő versenyző a nyolcaddöntőben két menetben nyert az üzbég Elmurat Taszmuradov ellen.

Hétfőn rajt kajak-kenuban, két arany a cél - ELŐZETES

Hétfőn kezdődnek a kajak-kenu küzdelmek a londoni olimpián, egészen pontosan a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban, ahol a 13 fős magyar válogatott legalább két aranyérem megszerzésének reményében száll vízre.


"Ha öt érmet gyűjtene a csapat, és ezen belül lenne két arany, az szerintem egy jó helytállás lenne" - mondta az MTI-nek előzetesen Storcz Botond szövetségi kapitány, aki versenyzőként háromszor nyert az ötkarikás játékokon (Sydneyben és Athénban), szakvezetőként ugyanakkor ez lesz az első olimpiai fellépése. "Éremesély természetesen ennél több is van, de a tapasztalok szerint ezekből sajnos nem mindből lesz dobogós helyezés."

Elsőként a csapat egyetlen kenusa, Vajda Attila kezdi meg szereplését a Dorney-tavon, ő hétfőn reggel az 1000 m egyes előfutamában száll majd vízre a szám olimpiai és világbajnoki címvédőjeként - Storcz szerint minden esélye megvan arra, hogy újra a csúcsra érjen.

A férfi kajakosoknál Dombi Rudolf és Kökény Roland egysége friss Európa-bajnokként indul, s mindenképpen a dobogót veszi célba, de a zágrábi kontinensviadalon mutatott teljesítmény alapján titkos esélyesként is számon tartják őket. A négyes és a K-1 200 m-en induló Dudás Miklós számára a pontszerzés lehet a reális cél a brit fővárosban.

A sportágért rajongó közvélemény és a szakma a női válogatott minden egységét éremesélyesként kezeli. Kozák Danuta egyesben tavaly második lett a szegedi világbajnokságon, majd idén júniusban szintén ezüstérmesként zárt az Eb-n. A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó kontinensbajnoki címet ünnepelhetett a horvát fővárosban, egységük kétszeres címvédőként indul majd az ötkarikás játékokon. Douchev-Janics 200 m egyesben egyértelműen a favoritok közé tartozik, az 500 m-es négyes pedig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megtörje a nagy rivális németek 1996 óta tartó egyeduralkodását. Magyarország női kvartettje legutóbb 1992-ben, Barcelonában állhatott a dobogó legfelső fokára.

A küzdelmek hétfőn az előfutamokkal rajtolnak, a döntőkre szerdán, csütörtökön és szombaton kerül sor.

A magyar csapat:
férfiak:
K-2 1000 m: Dombi Rudolf, Kökény Roland
K-4 1000 m: Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
K-1 200 m: Dudás Miklós
C-1 200 és 1000 m: Vajda Attila
nők:
K-1 500 m: Kozák Danuta
K-2 500 m: Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa
K-4 500 m: Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Fazekas Krisztina
Férfi K-1 1000 és K-2 200 m-en, illetve C-2 1000 m-en nem indít, illetve indíthat egységet Magyarország.

 

Pars és Berki az aranyért száll harcba - ELŐZETES

Aranyéremért száll harcba vasárnap kalapácsvetésben Pars Krisztián, lólengésben pedig Berki Krisztián a londoni olimpián.

A szombathelyi nehézatléta magabiztosan várhatja a finálét, ugyanis idén mindössze egyszer kapott ki, ráadásul egyetlen legyőzője, a lengyel Pawel Fajdek kiesett a selejtezőben, melyet Pars 79,37 méteres dobással nyert meg. A magyar Európa-bajnok legnagyobb riválisa a címvédő szlovén Primos Kozmus és a japán Murofusi Kodzsi, Athén bajnoka lehet, már csak azért is, mert csak ők dobták meg 78 méteres szintet.

A kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Berkinek viszont mindenképpen javítania kell selejtezős teljesítményéhez képest. A magyar tornász múlt szombaton elrontotta gyakorlatát, és csak az ötödik helyen jutott a nyolcfős fináléba, amelyben Hidvégi Vid is érdekelt lesz, sőt, hibátlan gyakorlattal akár ő is dobogóra állhat. Ezt jelzi, hogy harmadikként került a döntőbe. A magyarok legnagyobb ellenfele a hazai közönség előtt szereplő Louis Smith lesz, aki 15,800 ponttal első helyen lett finalista, a csapatdöntőben pedig 15,966-ot kapott lólengésgyakorlatára, ami azt vetíti előre, hogy nagy valószínűséggel Berki csak hibátlan produkcióval győzhet.

Vasárnap megkezdődnek a birkózás küzdelmei, mégpedig a kötöttfogásúak versenyeivel. A sportági nyitónapon az 55 kilós, idén Európa-bajnoki ezüstérmes Módos Péter és a 74 kg-os, 2008-ban Eb-győztes és olimpiai ötödik Bácsi Péter személyében két olyan magyar lép szőnyegre, aki ha jó napot fog ki, akár dobogós helyig is menetelhet.

A női vízilabdázók a negyeddöntőben az oroszok ellen szállnak vízbe. A két csapat az idei kontinensviadalon kétszer is találkozott egymással, akkor a csoportmeccsek során az oroszok nyertek, majd a bronzmeccsen a magyarok visszavágtak.

A magyar csapatból még műúszásban a Czékus Eszter, Kiss Szofi páros, női maratonfutásban Kálovics Anikó, Rakonczai Beáta és Erdélyi Zsófia, valamint a szörfösöknél Detre Diána és Gádorfalvi Áron lesz érdekelt.

Vasárnap igazi slágerszámok döntőire is sor kerül. Az Olimpiai Stadionban a világ leggyorsabb emberei csapnak össze a 100 méteres férfi síkfutás fináléjában, míg Wimbledonban a tenisz jelenlegi legnagyobb csillaga, a svájci Roger Federer utolsó hiányzó egyéni címét gyűjtheti be az olimpiai aranyéremmel. Ehhez a hazai közönség által támogatott Andy Murrayt kell legyőznie.augusztus 5., vasárnap (éremosztás 23 számban):

MAGYAR VONATKOZÁSÚ PROGRAM:
ATLÉTIKA (The Mall, Olimpiai Stadion) - 6
12 ó: NŐI MARATON - KÁLOVICS ANIKÓ, RAKONCZAI BEÁTA, ERDÉLYI ZSÓFIA
20 ó: női 400 m gát, előfutam
20:05: férfi magasugrás, selejtező
20:35 ó: NŐI HÁRMASUGRÁS, DÖNTŐ
20:45 ó: férfi 100 m, elődöntő
21:15 ó: férfi 1500 m, elődöntő
21:20 ó: FÉRFI KALAPÁCSVETÉS, DÖNTŐ - PARS KRISZTIÁN
21:40 ó: férfi 400 m, elődöntő
22:10 ó: NŐI 400 M, DÖNTŐ
22:25 ó: FÉRFI 3000 M AKADÁLY, DÖNTŐ
22:50 ó: FÉRFI 100 M, DÖNTŐ

VITORLÁZÁS (Weymouth and Portland, Dorset) - 2
13 ó: férfiak: 49-es, Findingi (éremfutam), szörf (GÁDORFALVI ÁRON - 15 ó, 9. és 10. futam), Csillaghajó (éremfutam), nők: szörf (DETRE DIÁNA - 13 ó, 9. és 10. futam), 470-es

BIRKÓZÁS (ExCeL) - 2
14 ó: férfi kötöttfogás 55 kg, előcsatározások az elődöntőig - nyolcaddöntő: MÓDOS PÉTER-Elmurat Taszmuradov (üzbég) 14:18 ó, férfi kötöttfogás 74 kg, előcsatározások az elődöntőig - nyolcaddöntő: BÁCSI PÉTER-Alekszandr Kazakevics (litván) 14:45 ó
18:45 ó: 55 kg, vigaszág, bronzmérkőzés, 74 kg, vigaszág, bronzmérkőzés
20:03 ó: 55 kg, DÖNTŐ
20:48 ó: 74 kg, DÖNTŐ

TORNA (North Greenwich csarnok) - 3
szerenkénti döntők:
15 ó: FÉRFI TALAJ
15:50 ó: NŐI UGRÁS
16:41 ó: FÉRFI LÓLENGÉS - BERKI KRISZTIÁN, HIDVÉGI VID

VÍZILABDA (Vízilabdacsarnok)
női negyeddöntő:
15:50 ó: MAGYARORSZÁG-Oroszország
17:10 ó: Kína-Ausztrália
20 ó: Egyesült Államok-Olaszország
21:20 ó: Spanyolország - Nagy-Britannia

MŰÚSZÁS (Vizesközpont)
16 ó: női páros, kötelező - CZÉKUS ESZTER, KISS SZOFI

NEM MAGYAR VONATKOZÁSÚ PROGRAM:
GYEPLABDA (Riverbank Aréna)
férfiak, 4. forduló:
A csoport:
11:45 ó: Pakisztán - Dél-afrikai Köztársaság
20 ó: Nagy-Britannia - Ausztrália
22:15 ó: Argentína-Spanyolország
B csoport:
9:30 ó: Új-Zéland - Belgium
14:45 ó: India-Koreai Köztársaság
17 ó: Hollandia-Németország

TOLLASLABDA (Wembley Aréna) - 2
10 ó: férfi egyes, bronzmérkőzés, férfi páros bronzmérkőzés
14 ó: FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
15:15 ó: FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ

KOSÁRLABDA (Kosárlabdacsarnok)
nők, 5. forduló:
A csoport:
12:15 ó. Angola-Csehország
17:45 ó: Kína-Egyesült Államok
21 ó: Horvátország-Törökország
B csoport:
10 ó: Franciaország-Oroszország
15:30 ó: Kanada-Ausztrália
23:15 ó: Nagy-Britannia - Brazília

VÍVÁS (ExCeL) - 1
10 ó: férfi tőr, csapat, nyolcaddöntő, negyeddöntő, mérkőzések az 5-8. helyért, elődöntő
19 ó: bronzmérkőzés
20:15 ó: DÖNTŐ

STRANDRÖPLABDA (A királyi lovastestőrség laktanyája - Horse Guards Parade)
19 ó: női negyeddöntő

SPORTLÖVÉSZET (Királyi Tüzérségi Laktanya - The Royal Artillery Barracks) - 1
10 ó: férfi szabadpisztoly, alapverseny
10 ó: férfi trap, alapverseny, 1. nap
13:30 ó: FÉRFI SZABADPISZTOLY, DÖNTŐ

RÖPLABDA (Earls Court)    
nők, 5. forduló:
A csoport:
10:30 ó: Algéria-Dominikai Köztársaság
15:45 ó: Nagy-Britannia - Japán
17:45 ó: Olaszország-Oroszország
B csoport:
12:30 ó: Kína-Koreai Köztársaság
21 ó: Egyesült Államok-Törökország
23 ó: Brazília-Szerbia

KÉZILABDA (Copper Box)
nők, 5. forduló:
A csoport:
12:15 ó: Brazília-Angola
15:30 ó: Montenegró-Oroszország
17:15 ó: Horvátország - Nagy-Britannia
B csoport:
10:30 ó: Svédország-Koreai Köztársaság
20:30 ó: Norvégia-Spanyolország
22:15 ó: Dánia-Franciaország

KERÉKPÁR (Pályakerékpáros csarnok) - 1
11 ó: férfiak: Omnium (4 km-es egyéni üldözéses verseny), nők: sprint, selejtező
17 ó: férfiak: OMNIUM (15 km-es scratch, 1 km-es időfutam), Sprint, negyeddöntő, futamok az 5-8. helyért, nők: sprint, futamok a nyolcaddöntőbe jutásért, reményfutamok, nyolcaddöntő, reményfutamok, futamok a 9-12. helyért

ASZTALITENISZ (ExCeL)
11 ó: férfi csapatverseny, negyeddöntő
20 ó: női csapatverseny, elődöntő

LOVASSPORT (Greenwich Park)
12: díjugratás, egyéni és csapat selejtező

TENISZ (Wimbledon) - 3
13 ó: férfi egyes, bronzmérkőzés, DÖNTŐ, női páros, bronzmérkőzés, DÖNTŐ, vegyespáros, DÖNTŐ

ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL)
14:30 ó: női 51 kg, nyolcaddöntő, női 60 kg, nyolcaddöntő, női 75 kg, nyolcaddöntő
21:30 ó: férfi 56 kg, negyeddöntő, férfi 91 kg, negyeddöntő

SÚLYEMELÉS (ExCeL) - 1
16:30 ó: NŐI PLUSZ 75 KG, A CSOPORT

MŰUGRÁS (Vizesközpont) - 1
20 ó: NŐK, 3 M, DÖNTŐ

Címkék#olimpia
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!