Pars Krisztián olimpiai aranyérmes!

Pars Krisztián harmadik olimpiáján a csúcsra ért: vasárnap éjszaka 80,59 méteres dobásával megszerezte a férfi kalapácsvetés aranyérmét a londoni olimpiát. (Frissítve)

Horváth Erika

OLDALTÖRÉS: A néhai dobó pápa fényképével tisztelgett mestere előtt az újdonsült aranyérmesPars Krisztián, a harmadik sorozatban elért 80,59 méteres dobásával aranyérmet nyert a 30. Nyári Olimpiai Játékok nemzetközi botránnyal „ spékelt „ férfi kalapácsvetés döntőjében. A Dobó SE Európa bajnoka ezen az estén magabiztos teljesítménnyel utasította maga mögé két nagy vetélytársát a címvédő szlovén Primoz Kozmust, akinek 79.36 méteres dobása ezúttal csak ezüst medált ért, és a 78.71 méteres dobással bronzérmes japán Murofusi Kodzsit. Az újdonsült szombathelyi olimpiai bajnok számára is meglepő volt, hogy rajta kívül senkinek sem sikerült nyolcvan méter fölötti dobással kirukkolni.Pars Krisztián, a harmadik sorozatban elért 80,59 méteres dobásával aranyérmet nyert a 30. Nyári Olimpiai Játékok nemzetközi botránnyal „ spékelt „ férfi kalapácsvetés döntőjében. A Dobó SE Európa bajnoka ezen az estén magabiztos teljesítménnyel utasította maga mögé két nagy vetélytársát a címvédő szlovén Primoz Kozmust, akinek 79.36 méteres dobása ezúttal csak ezüst medált ért, és a 78.71 méteres dobással bronzérmes japán Murofusi Kodzsit. Az újdonsült szombathelyi olimpiai bajnok számára is meglepő volt, hogy rajta kívül senkinek sem sikerült nyolcvan méter fölötti dobással kirukkolni.


Pars Krisztián, a harmadik sorozatban elért 80,59 méteres dobásával aranyérmet nyert a 30. Nyári Olimpiai Játékok nemzetközi botránnyal „ spékelt „ férfi kalapácsvetés döntőjében. A Dobó SE Európa bajnoka ezen az estén magabiztos teljesítménnyel utasította maga mögé két nagy vetélytársát a címvédő szlovén Primoz Kozmust, akinek 79.36 méteres dobása ezúttal csak ezüst medált ért, és a 78.71 méteres dobással bronzérmes japán Murofusi Kodzsit. Az újdonsült szombathelyi olimpiai bajnok számára is meglepő volt, hogy rajta kívül senkinek sem sikerült nyolcvan méter fölötti dobással kirukkolni.

Gécsek Tibi, a Dobó SE egykori kiváló kalapácsvetője, aki sok magyarral egyetemben szorított az Olimpiai Stadion lelátóján Pars Krisztiánért, a döntő előtti estén megmondta. Hetven kilenc és nyolcvan méter közötti dobással kell kezdenie, és ezzel tiszteletet parancsolni a többiek előtt. Mert egy olimpiai döntőben mihamarább sokkolni kell az ellenfeleket. Ő, aki járt már ötkarikás játékokon csak tudta

Krisztián és edzője, Német Zsolt is így gondolta, ám eddig valahogy mindig az óvatoskodó oldaláról ismertük a Dobó SE atlétáját. Nos, a selejtezőt követő napon, ő maga  közölte, hogy ezt a rossz tulajdonságát akarja legyőzni a londoni arénában. Elszánt volt, és megígérte, hogy ezúttal egy nagy dobással kezd, ami végül 79,14 méterre sikeredett. Nagyobbat is eltudtunk volna képzelni, de ez sem volt rossz kezdésnek. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Kozmus 78.97 méterrel indított,  Murofusi dobása pedig érvénytelen volt.

A többiek anélkül, hogy bárkit is megsértenénk, a három világsztár közelébe sem tudtak felzárkózni. Aztán Kozmus második, egyben érvénytelen dobása a hálóban landolt, amiből ritkán látott cirkusz kerekedett a kalapácsvető ketrecben. Az öltönyös versenybírók ugyanis képtelenek voltak kihámozni a szlovén versenyző szerszámát, az éppen soron következő Parsnak pedig megtiltották, hogy a dobó körbe lépjen. A tanácskozás, a huzavona hosszú perceken át tartott, ami cseppet sem tett jót a versenynek, s távolról sem növelte a rendezők tekintélyét. Nem csoda, hogy hangosan és hosszasan mosolygott az Olimpiai Stadion közönsége a tehetetlen urakon. Végül valaki rájött közülük, hogy leengedhető a háló, és nagy nehezen kimentették Kozmus kalapácsát a hálóból. Talán felesleges is bizonygatni, hogy ezalatt Krisztián vérnyomása felszökkent, s talán ennek is köszönhető, hogy csak 78.33 méterre dobta a szert.

A sorrendben harmadik dobásánál viszont 80,59 méterre szállt a kalapács, aminek láttán joggal hördült fel a stadion közönsége. Ez az eredmény megnyugtatta Parsot, s az érte szurkoló magyarokat is. A negyedik sorozatban volt még egy 79.70 méteres teljesítménye, és mint később kiderült, ezzel is ő nyerte volna az olimpiai aranyérmet.

Az Olimpiai Stadionban Német Zsolt, Pars Krisztián edzője a kalapácsvetés döntőjében résztvevők bemelegítését árgus szemekkel figyelte. Természetesen elsősorban a két nagy vetélytárs dobásaira koncentrált, majd megjegyezte:

- Nem lehet baj, ma este Krisztiánt nem tudja legyőzni sem Kozmus, sem Murofusi. 

Közben ott szorongatta a belső zsebében édesapja, a néhai dobó pápa, a mindenki által tisztelt Németh Pál mesteredző fényképét. Annak a csodálatos embernek a fotóját, aki világhírű dobó iskolát teremtett Szombathelyen, s akinek tanítványa volt Gécsek Tibor után Pars Krisztián, s akiről már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy olimpiai bajnok lesz a fiúból.

Lám, Pali bácsi  szakmai véleménye ezúttal is megalapozott volt. Igazán megható és örökké felejthetetlen képsorok peregtek a stadionban, amikor Pars Krisztián a magyar zászlóval és nevelő edzője, egykori mestere fényképével fotóztatta magát, és futott tiszteletkört.

Az esti vacsoránál pedig így értékelte teljesítményét:

-  Kár lenne tagadni, kifejezetten az aranyéremért utaztam Londonba. Nem volt tökéletes a mozgásom, de végre 79 méter feletti dobással sikerült kezdeni, ami meghatározta a verseny további kimenetelét is. Persze jobb lett volna elsőre 81 métert teljesíteni. Talán ha a többiek nagyobbat dobnak, akkor én is többet hozok ki magamból. Most már mindegy, a lényeg, hogy valóra vált a nagy álmom! Igaz, még napoknak kell eltelnie, hogy tudatosuljon bennem, mi is történt velem. Azonban, hogy ide eljutottam azt a szüleimnek és a barátnőmnek is köszönhetem, akik a nehéz időszakokban is kiálltak mellettem, segítettek. Nem utolsó sorban   

hajdani szeretett mesteremnek, nevelő edzőmnek, Pali bácsinak, aki sajnos már nincs közöttünk. Ez a győzelem az Ő emlékének is szól!

Néhány perccel egy olimpiai győzelem után nehéz megszólalni a versenyző edzőjének is. Különösen, ha olyan szakemberről van szó, aki az édesapja örökségét igyekszik tovább vinni.

Német Zsolttal együtt könnyeztük meg Pars Krisztián fantasztikus sikerét, és közben mindketten az édesapjára gondoltunk.

- Hihetetlen, amit most érzek – mondta elcsukló hangon. Apu negyven éves munkája ért be itt Londonban. Remélem fentről mindent látott, s itt van velünk. Ma este nem volt jobb Krisztiánnál. Nagyon boldogok vagyunk.

Gécsek Tibor, egykori Európa bajnok kalapácsvető szerint a hit, az akaraterő diadala Pars olimpiai győzelme. Nem titkolja, hogy a kezdés előtt tartott egykori klubtársa japán és szlovén vetélytársaitól, de aztán gyorsan egyértelművé vált, hogy Murofusi erőtlen, Kozmus pedig nem képes kellőképpen koncentrálni. Ezzel szemben Krisztián megbízhatóan versenyzett, bizonyítja ezt az is, hogy valamennyi dobása érvényes volt.

A nagy diadal után remélhetően a város vezetése értékén kezeli majd az újdonsült olimpiai bajnokot, amikor a sport támogatásokról kell dönteni, hiszen most már egy olimpiai bajnokról van szó, aki eddig is rászolgált a bizalomra. Továbbá ugyancsak örvendetes lesz, ha a Magyar Atlétikai Szövetség kifizeti a versenyző gyúróját és orvosát, akik jó ideje sportszeretetből tartottak ki az újdonsült londoni bajnok mellett. Aki ez idáig a fővárosi klubok atlétáihoz

képest ugyancsak  nevetséges fizetést mondhatott magáénak, és csupán vasi kötődésének, klubszeretetének köszönhető, hogy ezt az olimpiai aranyérmet nem egy budapesti egyesületnek szállította.       

Pálfalvi Gábor - LondonAz olimpiai bajnok Pars Krisztián tudta, hogy ellenfelei nem fognak 81 méter körül dobni a döntőben, bár a játékok előtt nem gondolta, hogy 80,59 méter elég lesz a győzelemhez. A szombathelyi kalapácsvető úgy érzi, még két olimpia benne van.

    
A 30 éves versenyző gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott a vasárnap esti fináléban, az első dobástól az élen állt.
    
"Az első dobásom 79 méter volt, végre sikerült úgy kezdeni egy világversenyt, ahogy kell. A másodikról ne beszéljünk, mivel előtte fennakadt a kalapács a hálón, ezzel sok idő ment el, már felpörögtem a dobáshoz, de aztán leültem. A harmadikra jött a 80 méter, s onnantól láttam, hogy Kozmus és Kodzsi ma nem fognak 81 métert elérni. Ez engem is visszafogott egy kicsit, próbálkoztam még, mert 82 métert akartam dobni, de nem jött össze. De úgy érzem, nem kell magyarázni az eredményt, mert egy olimpiai bajnoki cím fantasztikus dolog!"
   
Pars a döntő után mestere, a 2009-ben elhunyt Németh Pál képét mutatta fel.
    
"Pali bácsinak köszönhetek mindent, nagyon sajnálom, hogy már nincs velünk. Halála után fia, Zsolt vette át a csoportot, s ő hozzátette a munkához a szükséges pluszt" - mondta az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes atléta.
    
Hozzátette, előzetesen nem gondolta, hogy 80,59 méter elég lesz az aranyéremhez:
    
"Számoltunk Tyihonnal és Fajdekkel, de előbbi nem indult az ismert okok miatt, utóbbi kiesett a selejtezőben. A fehérorosz kalapácsvető nem indult versenyeken, csak otthon, így nem tudtunk megmérkőzni. De aki itt volt a döntőben, azt kell legyőzni."
      
Pars kijelentette, elégtétel számára a londoni aranyérem Pekingért, ahol a két fehérorosz versenyző doppingolás miatti kizárása után ezüstérmes lehetett volna, ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eljárási hiba miatt megsemmisítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését.
    
A folytatásról azt mondta, idén mindenképpen szeretné megdobni a 82 métert, reméli, hogy ez majd augusztus 20-án, a Gyulai István emlékversenyen sikerül neki. Az érmesek közül ő volt a legfiatalabb, így 2016-ban, Rióban mindenképpen indulni fog.
    
"Sőt, remélem még két olimpia bennem van. Csinálom, amíg a szervezetem bírja. Megkérdezték, miért nem mentem el a megnyitóünnepségre, azt válaszoltam, majd az ötödik olimpiámon elmegyek..." - nyilatkozott.
    
Londonban most már szeretne ott lenni a többi sportág versenyein is.
    
"A kézilabdát nagyon szeretem, az öcsém is kézilabdázik, s a barátnőm is, aki, talán furcsa ezt mondani, megtanított, milyen élsportolónak lenni. Mindenképpen meg szeretném nézni a súlyemelő Nagy Petit és a vízilabdázókat is. Egy kicsit élvezni akarom az olimpiát!"
    
Pars a magyar atlétika tizedik aranyérmét szerezte, ebből az ötödiket kalapácsvetésben. A szám sikersorozata éppen Londonban kezdődött az 1948-as játékokon, amikor Németh Imre diadalmaskodott.


(MTI)

    
A 30 éves versenyző gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott a vasárnap esti fináléban, az első dobástól az élen állt.
    
"Az első dobásom 79 méter volt, végre sikerült úgy kezdeni egy világversenyt, ahogy kell. A másodikról ne beszéljünk, mivel előtte fennakadt a kalapács a hálón, ezzel sok idő ment el, már felpörögtem a dobáshoz, de aztán leültem. A harmadikra jött a 80 méter, s onnantól láttam, hogy Kozmus és Kodzsi ma nem fognak 81 métert elérni. Ez engem is visszafogott egy kicsit, próbálkoztam még, mert 82 métert akartam dobni, de nem jött össze. De úgy érzem, nem kell magyarázni az eredményt, mert egy olimpiai bajnoki cím fantasztikus dolog!"
   
Pars a döntő után mestere, a 2009-ben elhunyt Németh Pál képét mutatta fel.
    
"Pali bácsinak köszönhetek mindent, nagyon sajnálom, hogy már nincs velünk. Halála után fia, Zsolt vette át a csoportot, s ő hozzátette a munkához a szükséges pluszt" - mondta az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes atléta.
    
Hozzátette, előzetesen nem gondolta, hogy 80,59 méter elég lesz az aranyéremhez:
    
"Számoltunk Tyihonnal és Fajdekkel, de előbbi nem indult az ismert okok miatt, utóbbi kiesett a selejtezőben. A fehérorosz kalapácsvető nem indult versenyeken, csak otthon, így nem tudtunk megmérkőzni. De aki itt volt a döntőben, azt kell legyőzni."
      
Pars kijelentette, elégtétel számára a londoni aranyérem Pekingért, ahol a két fehérorosz versenyző doppingolás miatti kizárása után ezüstérmes lehetett volna, ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eljárási hiba miatt megsemmisítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését.
    
A folytatásról azt mondta, idén mindenképpen szeretné megdobni a 82 métert, reméli, hogy ez majd augusztus 20-án, a Gyulai István emlékversenyen sikerül neki. Az érmesek közül ő volt a legfiatalabb, így 2016-ban, Rióban mindenképpen indulni fog.
    
"Sőt, remélem még két olimpia bennem van. Csinálom, amíg a szervezetem bírja. Megkérdezték, miért nem mentem el a megnyitóünnepségre, azt válaszoltam, majd az ötödik olimpiámon elmegyek..." - nyilatkozott.
    
Londonban most már szeretne ott lenni a többi sportág versenyein is.
    
"A kézilabdát nagyon szeretem, az öcsém is kézilabdázik, s a barátnőm is, aki, talán furcsa ezt mondani, megtanított, milyen élsportolónak lenni. Mindenképpen meg szeretném nézni a súlyemelő Nagy Petit és a vízilabdázókat is. Egy kicsit élvezni akarom az olimpiát!"
    
Pars a magyar atlétika tizedik aranyérmét szerezte, ebből az ötödiket kalapácsvetésben. A szám sikersorozata éppen Londonban kezdődött az 1948-as játékokon, amikor Németh Imre diadalmaskodott.


(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!