Személyvonattal ütközött egy munkagép Lukácsházánál - Utas is sérült (Frissítve)

Lukácsháza - Ma reggel hiába várták a gyöngyösfalui és a gencsapáti állomáson a vonatot, nem jött: ismét baleset történt az egyik közeli vasúti átjáróban. Lukácsháza belterületén egy munkagép ütközött a Kőszeg felől Szombathely irányába közlekedő személyvonattal.

Vas Népe

A GYSEV hivatalos közleménye  szerint a Kőszegről Szombathelyre közlekedő motorvonat kedden reggel 8 óra előtt 5 perccel Lukácsházánál tolólapos munkagéppel ütközött. A közlemény szerint a munkagép vezetője a KRESZ szabályait figyelmen kívül hagyva  megállás nélkül hajtott a vasúti átjáróba. Egy utas súlyos sérüléseket szenvedett, a munkagép vezetője könnyebben sérült. Az utast a szombathelyi kórházba szállították. A vasúti pálya megrongálódott, ezért szünetelt a vasúti forgalom Szombathely és Kőszeg között. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállították.

Holdosi Attila polgárőr lukácsházi lakásában arra lett figyelmes reggel nyolc óra előtt, hogy folyamatosan dudált a vonat, majd hamarosan óriási csattanást hallott. A polgárőr azonnal mellényt kapott fel és sietett ki a vasútra: tudta, segíteni kell. Sejtése beigazolódott, az andráskereszttel ellátott vasúti kereszteződésben történt baleset. Egy tolólapos munkagép már az árokban volt  összeroncsolódva, alkatrészei szanaszét szóródtak, a vonat mintegy száz méterre állt meg, a kétkocsis szerelvény kisiklott. A talpfákat a 14 tonnás gép teljesen összeroncsolta, a helyreállítás idejéig a vasút Szombathely-Kőszeg szakaszán teljes volt a vágányzár. A polgárőr  szerint a gép a telephelyéről tartott a sportpályára, ahol tereprendezési munkálatokat végzett volna. Lakatár Gábor, a katasztrófavédelem tűzoltósági főfelügyelőség munkatársa kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy egy munkagép és egy motorvonat ütközött össze a vasúti átjáróban. A gép vezetője a főútról kanyarodott a mellékútra, ahol eddig ismeretlen ok miatt hajtott rá a vágányokra és ütközött össze a személyvonattal. A vonatban egy utas könnyű és egy másik utas súlyosan sérült. A munkagép vezetője saját maga hagyta el a járművét, a mentők könnyű sérülésekkel szállították kórházba. A szakember elmondta még, hogy a talpfák és betonaljak annyira megrongálódtak,  hogy volt, ahol a sín a levegőben futott. A baleset helyszínét szakértő bevonásával vizsgálják.
A GYSEV közleménye  szerint a baleset reggel 8 óra előtt 5 perccel történt. Hozzátették: a munkagép vezetője a KRESZ szabályait figyelmen kívül hagyva  megállás nélkül hajtott a vasúti átjáróba, ahol összeütközött a motorvonattal.

Szerző: Peltzer Géza

OLDALTÖRÉS: Az első információk

Az első információk

Az első információk

Az első információk

08:40 A baleset következtében az elsődleges orvosi vélemények szerint egy személy súlyosan és egy személy könnyebben megsérült. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a 87-es számú főútvonal balesettel érintett szakaszán félpályás forgalomkorlátozásra lehet számítani. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit - tájékoztatta a vasnepe.hu-t dr. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

09:25 A félpályás útzárat feloldották.

11:38 Szünetel a vasúti forgalom Szombathely és Kőszeg között, miután megrongálódott a vasúti pálya a reggeli, egy munkagép és személyvonat balesetében Lukácsházán - közölte a GYSEV (Győr-Sopron-Ebenfurt Vasúttársaság) Zrt. szóvivője. Rázó László emlékeztetett arra, egy markoló ütközött össze a személyvonattal, a balesetben egy utast súlyos sérülésekkel a szombathelyi kórházba szállítottak, a markoló vezetője pedig könnyebb sérülést szenvedett. A szóvivő tájékoztatása szerint a markoló vezetője figyelmen kívül hagyta a KRESZ szabályait, amikor megállás nélkül a vasúti átjáróba hajtott. Az ütközés következtében a vasúti pálya is megrongálódott, ezért jelenleg szünetel a vasúti forgalom Szombathely és Kőszeg között. Az utasokat a Vasi Volán vonatpótló autóbuszai szállítják - tette hozzá.Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!