Hétfőn reggel becsengetnek!

Szombathely - A megyeszékhelyen 6200 általános iskolás és 8700 középiskolás diák ül be hétfőn az iskolapadba.

Simon Erzsébet

A városi tanévnyitó ünnepségen, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskola udvarán a kilencvenéves intézmény igazgatója, Futó István köszöntötte a diákokat, a kollégáit, a város vezetőit és képviselőit, a nevelési-oktatási intézmények vezetőit, illetve azokat az idős pedagógusokat, akiknek  ez alkalomból adták át az emlékdiplomájukat. Az igazgató örömmel számolt be arról, hogy iskolájában a tanulólétszám a képzési idő csökkenése és a kedvezőtlen demográfiai változások ellenére is stabil: az idén 1050. Az új tanulók kétszázan  - 105-en érettségire épülő szakképző, 95-en szakiskolai osztályokban -  vannak. Kitért arra, hogy a  gyakorlati oktatásban évek óta alkalmazzák azt a duális képzési formát, amelynek országos bevezetését a kereskedelmi és iparkamara napjainkban szorgalmazza, és a kormányzat is követendőnek tartja.

Az új tanévet dr. Puskás Tivadar nyitotta meg. Ünnepi beszédében egyebek mellett azt mondta: ez az a tanévkezdet, amelyre fokozott figyelem irányul, hiszen az ország oktatási rendszerének átalakítása folyamatban van, s   változásokkal a jövőben is számolni kell. Az állam és az önkormányzat célja egy: olyan tudás birtokába juttatni a tanulókat, olyan erkölcsi tartásra nevelni őket, amelyekkel megalapozhatják az ország sikeres jövőjét. A tanulás munka, a legnehezebb munkák egyike - jelentette ki.  Majd köszöntötte azokat az idős pedagógusokat, akiknek ez alkalomból adtak át kitüntetést, illetve emlékdiplomát. Jelentsenek ők mértéket - tisztességből, mércét - elhivatottságból, hívta fel a figyelmet a polgármester.

Nyugállományba vonulásuk alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel tüntette ki Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere Timár Istvánnét, a Művészeti Szakközépiskola igazgatóját, és Orosz Sándort, a Bartók Béla Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatóját. Az elismerést dr. Puskás Tivadartól vették át a gyermekek oktatása-nevelése érdekében kiemelkedő munkát végzett pedagógusok.

A városi tanévnyitón köszöntötték azokat is, akik arany-, gyémánt- és vasdiplomát kaptak, melyek emlékeztetnek a pedagóguspályán eltöltött hosszú évtizedekre. Ötven évvel ezelőtt szerezte a diplomáját Balaton Istvánné Tölgyes Ágnes, Décsi Sándor, dr. Szabó Miklósné Szalontai Marianna, dr. Wirth Zsuzsanna. Hatvan éve diplomázott Fenyvesi Valterné Tarr Irma, Gál Józsefné Németh Rozália, Milkó István és Prisztavok Jánosné Vörös Mária. Hatvanöt éve végzett pedagógusként Czvitkovics Mária, Hernáth Mária és Kováts Viktorné Sütő Julianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!