Szentgotthárdon óvják a madarakat télen is

Szentgotthárd - Madárodúkat helyezett ki a Pronas a Ligetben és a gyümölcsöskertükbe. A madarak a téli hidegben védelmet, majd tavasszal költőhelyet is találhatnak bennük.

Bajdó Bettina

A Liget szerencsétlen módon kivitelezett felújítása számos fa életébe került - olvasható a Pronas honlapján. A korábbi években  elmaradt a park kertészeti szempontból való gondozása, rendbetétele. Sok fa a pusztulás szélén (vagy a vízben) áll, egyre kevesebb az árnyékos hely, drasztikusan lecsökkent az itt élő állatok, madarak élőhelye. A Pronas tagjai az elmúlt napokban  három madárodút helyeztek el a parkban, további hármat pedig az őshonos gyümölcsöskertben.  A Pronas szerint a Liget ügye megoldásért kiált.  Az egykor zöldellő park növényzete mára elöregedett, nem történt meg a fák időbeni cseréje. Több helyen szorosan állnak a fák, egymás elől veszik el a teret, míg máshol a kor és a felújítás során elkövetett hibák követelték meg a kivágást.  Az aktivisták szerint alig van sövény, pedig az a park szélén természetes módon védené az ott játszó gyerekeket. Gond a víz elvezetése esők után, s a terület feltöltésére idehordott agyagos föld. A Pronas szerint jó lenne a Liget ügyében még a tél folyamán leülni a város, a civilek és a lakosság részvételével, átgondolni, megbeszélni, mit lehet kezdeni a parkkal. Részben ehhez kapcsolódott, hogy madárodúkat helyeztek ki a Ligetbe. A madarak a téli hidegben védelmet, majd tavasszal költőhelyet is találhatnak bennük.


Az őshonos gyümölcsöskertbe kirakott odúk szintén várják a madarakat. Bíznak abban, hogy lesz fészekrakás az odúkban, s a madarak a gyümölcsös területéről szedik össze a táplálékot a fiókáiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!