Elkezdődött a Cinelli Kft. felszámolása

Elindult a Cinelli Kft. felszámolása. Pochán Miklós felszámolóbiztos a legfontosabbnak azt tartja, hogy a dolgozók mielőbb hozzájussanak elmaradt járandóságaikhoz. Az már tudható, hogy a Puskás Tivadar utcai telephelyet csak lízingelte a Cinelli.

Kiss Tamás

A Puskás Tivadar utcában lévő, konyha és fürdőszoba bútorelemek, munkalapok gyártásával foglalkozó Cinelli Ipari és Kereskedelmi Kft. három hete kért maga ellen felszámolási eljárást.

Mint arról szintén beszámoltunk, a 95 dolgozót derült égből villámcsapásként érte a hír, annak ellenére is, hogy a vállalati zuhanyhíradóban már korábban is hallani lehetett:  a szombathelyi céget tulajdonló Braal GmbH a végét járja. Az osztrák vállalkozás végül december közepéig húzta, aztán csődbe ment, s ennek egyenes következményeként a Cinelli Kft. is bezárta kapuit. (Méghozzá úgy, hogy a decemberi bérrel adós maradt a dolgozóinak!)  

A Vas Megyei Bíróság a szombathelyi cég felszámolásával a budapesti székhelyű Cash & Limes Zrt-t bízta meg, a felszámolóbiztosi feladatokat pedig a társaság Vas megyei irodáját vezető Pochán Miklós látja el. A bírósági végzés február 1-jén lett jogerős, s a felszámoló erről levélben értesítette a dolgozókat, péntek délelőttre pedig munkásgyűlést hirdetett.

Mint Pochán Miklós érdeklődésünkre elmondta, az összejövetelen a dolgozók egyrészt a felszámolás és az ezzel járó leépítés részleteiről kapnak tájékoztatást, s a csoportos létszámleépítés törvényi előírásainak megfelelően a konzultációs bizottság megalakítására is sort kerítenek. A felszámoló a folytatásban a dolgozók választott képviselőivel egyeztetve, velük egyetértésben dönt a létszámleépítés ütemezéséről a Cinelli Kft. dolgozóinak kifizethető bértartozásról, illetve a szabadságmegváltás és a végkielégítés összegéről.
 
A szóbanforgó pénzt majd a bérgarancia alapból kaphatják meg a dolgozók. Jó hír, hogy a regionális munkaügyi szervezet általában gyorsan dönt az összeg kiutalásáról, ami viszont kevésbé előremutató, hogy a törvény szerint személyenként maximum bruttó 994 ezer 500 forint igényelhető, s így minden bizonnyal lesznek majd, akik (főként a régebbi dolgozók) eme forrásból nem juthatnak majd hozzá elmaradt járandóságaik egészéhez.
 
S, hogy mikor kaphatják meg a fennmaradó pénzt?
 
Nos, ezt ma még nem lehet megmondani, sőt, még azt sem, hogy a Cinelli Kft. eszközeinek, berendezéseinek értékesítéséből lesz-e majd egyáltalán annyi bevétel, amelyből a jelzálog jogosultak kifizetése után a dolgozók is hozzájuthatnak elmaradt járandóságaikhoz. 
 
- A Cinelli Kft. ügyvezetőjének a felszámolás elrendelésének jogerőre emelkedésétől számítva 30 napja van, hogy elkészítse a cég zárómérlegét. A magunk részéről mi minden szakmai segítséget megadunk, hogy ez mielőbb megtörténjen, ez ugyanis közös érdekünk, hiszen majd csak a mérlegből és a mellékleteiből derül ki pontosan a cég valós vagyoni helyzete. Az viszont már most tudható, hogy a telephelyet lízingelte a Cinelli Kft., annak értékesítésével így nem számolhatunk - közölte Pochán Miklós, aki végül megismételte: jelen helyzetben legfontosabb feladatának azt tartja, hogy az elmaradt bérükhöz mielőbb hozzájussanak a dolgozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!