Tesco-bezárások

2017.09.09. 19:15

Két Tesco nem nyitott ki a sztrájk miatt a megyében! (Frissítve)

Sztrájkolnak a Tesco áruházak dolgozói szerte az országban, mivel magasabb bért szeretnének. Szombaton két Vas megyei áruház ki sem nyitott.

Budai Dávid

Fotó: Nagy Jácint

Sztrájkolnak a hétvégén a mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztató Tesco-ban. Vas megyében minden üzlet másképp éli meg a csoportos munkabeszüntetést. Kőszegen például viszonylag zavartalan a helyzet, pár dolgozó ugyan kivonult a kasszából, de ez sem pénteken, sem szombaton nem akadályozta a kiszolgálást. A kasszák nagy része még így is üzemelt szombaton, mivel hétvégente sok diákot foglalkoztatnak.

Fotó: Nagy Jácint

Körmenden viszont szinte üres parkoló és eltorlaszolt bejárat fogadta a Tescóba érkezőket szombaton kora délután. Egy kinyomtatott A/4-es papíron a következő szöveg: „Tisztelt Vásárlóink! Országos dolgozói sztrájk miatt áruházunk a mai nap folyamán bezárt. Vasárnap, 2017.09. 10-én 8:00-18:00 óráig nyitva tartunk. Megértésüket előre is köszönjük.„ Bevásárlókocsikkal lehetetlenítették el a bejutást a belső kapunál, Tesco dolgozókat nem lehetett látni a bejárat körül. Az épület nyitva, hiszen a külső üzletsor boltjai mind kinyitottak. – Hallottuk tegnap, de gondoltuk, itt nem lesz. Aztán mégis. Akkor megyünk a Sparba, nekünk mindegy, Visegrádról jöttünk – hallottuk egy fiatal pártól az ajtóban. Pirka László is a boltba tartott, meglepte a sztrájk híre – Én két dolgot akartam, virágot meg csokit születésnapra, Most akkor két helyre kell mennem – válaszolta. A legtanácstalanabbak az osztrákok voltak: több család is indult volna bevásárolni, de nem értették, hogy miért nem lehet. Német nyelvű tájékoztatót nem tettek ki a körmendi Tescónál, az üzletsor dolgozói világosították fel a külföldieket a sztrájkról.

A sárvári Tesco áruházban szombat délelőtt nem voltak hosszú sorok, a pénztárak működtek, első látásra nem voltak jelei a sztrájknak, vagy munkalassító demonstrációnak. A bejáratnál a vevőkkel beszélgető biztonsági őr a témában nem nyilatkozott, viszont a bolt vezetői is a pult mellett állnak és névtelenséget kérve megerősítik, hogy a sárvári Tesco dolgozói is részt vesznek az akcióban, azt azonban, hogy konkrétan hányan, nem árulták el. Azt állítják, hogy felvették az alkalmazottak a munkát, de csak pihenő idejük alatt állnak ki az üzlet elé. Úgy tűnt, Sárváron, szombaton ebéd előtt éppen senki sem „pihent”.

Szombathelyen a hipermarket parkolója, mint egy átlagos szombat délutánon tele volt autókkal. Elsőre semmi sem mutatta, hogy sztrájk lenne. Mindenfelé vásárlók igyekeztek a boltba, vagy éppen autójukhoz. Az üzletben is teljes volt a nyugalom, igaz itt már feltűnt, hogy nagyobb a csend a szokásosnál. A pultokban délután háromkor senki sem állt és az üres kartondobozokkal telipakolt kocsik is a sorok között álltak. Ott jártunkkor öt kassza üzemelt. Kárpáti János mivel a közelben lakik, általában a szombathelyi hipermarketben vásárol, szombaton azonban mielőtt jött volna, tájékozódott a helyzetről, mivel pénteken teli kosarát is a sorok között hagyta. Elmondása szerint, akkor mindössze három pénztár volt nyitva és húsz perc után döntött úgy, hogy nem vár tovább.

Három fiatal, ugyan hallott a sztrájkról, ennek ellenére úgy döntöttek tesznek egy próbát az üzlettel. Nem úgy Szemes Bogi és testvére Ádám, akik elmondták, mivel tudnak a sztrájkról, eszükbe sem jut a boltba menni, ők – mint kiderült – az üzletsorra igyekeztek. Nem hallott azonban a sztrájkról egy idősebb házaspár, akiknek, annak ellenére sem tűnt fel, hogy valami megváltozott, hogy már túl voltak a bevásárláson. – Ahhoz képest, hogy fizetés után vagyunk pár nappal, nincs nagy tumultus a boltban – mondta a táplánszentkereszti Treplán Horváth Eszter, aki családjával éppen autójukba pakolt be a nagybevásárlás után. – Mindössze hárman álltak ellőttünk a sorban. A polcokon ugyan vannak kisebb hiányosságok, de ezek akkor is meg szoktak lenni, amikor nincsen sztrájk, és ráadásul annak sem kell üres kézzel távozni, aki pékáruért jön, annyi a különbség, hogy a kenyerek nincsenek lepakolva a kocsikról – ezt már férje, Treplán Tibor mondta. Mint kiderült hallottak a sztrájkról, ezért úgy jöttek bevásárolni, hogyha simán be tudnak menni a botba és nincsenek kaotikus állapotok, akkor a Tesco-t választják, ha nem éri meg, akkor mennek máshová. Mint elmondták, sok más családhoz hasonlóan ők is csak hétvégén tudják megoldani a bevásárlást, ezért annak idején a vasárnapi boltzárnak nem örültek. A sztrájkolók követeléseivel egyetértenek, mert szerintük nagyon kevés pénzt kapnak a dolgozók. Meg kellene rendesen fizetni őket, hiszen a hétvégi munkával a családjuktól veszik el az időt – hangsúlyozták.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést. A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról. A munkáltató szerint pénteken a Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt tapasztalható valamilyen fennakadás. Az országban működő 206 Tesco áruházból pénteken 21 nem nyitott ki. Szombaton is nagyjából ennyi üzlet volt zárva Vas megyében szombaton a körmendi és a szombathelyi oladi kis Tesco nem nyitott ki. A sztrájkkal kapcsolatban elküldtük kéréseinket az áruházlánc sajtóosztályának, ám egyelőre nem kaptunk választ.

Frissítés:

A Tesco sajtóosztálya úgy értesítette szerkesztőségünket, hogy a 18 órai állapot szerint a körmendi áruház nyitva van, a kasszák és a frissáru pultok is működnek. A szombathelyi szupermarket bezárt, mert ebben a boltban nem volt biztosított a vásárlók megfelelő színvonalú kiszolgálása. A szombathelyi hipermarket nyitva tart, de az áruházban bizonyos szolgáltatások szünetelnek. Tegnap maga az áruház igazgatója ült be az egyik pénztárba, mivel mint írják, az áruház számára a vásárlók kiszolgálása a legfontosabb. A sztrájk miatt kieső munkaerőt a Tesco kizárólag a munkatörvénykönyve és a sztrájktörvény által engedélyezett módon pótolja, vagyis ezeknek megfelelően a nem sztrájkoló munkavállalók részére rendkívüli munkaidőt és átirányítást rendel el, valamint diák munkát alkalmaz.

Vasárnap reggel:

Tesco valamennyi áruháza rendben kinyitott és felkészülten várja vásárlóinkat. A Tesco Online kiszolgálása is zavartalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!