950 millió forintból újul meg a kőszegi Jurisics-vár

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 950 millió forint értében korszerűsítik a XIII. században épült Jurisics-várat, Kőszeg kiemelkedő kulturális és turisztikai látványosságát, közölte a a Kormányszóvivői Iroda.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A  mostani beruházás hozzájárulhat ahhoz, hogy Kőszeg városa – amely a műemlékek számát tekintve az ország ötödik leggazdagabb települése – visszanyerje előkelő helyét a turisztikai látogatottság tekintetében. Ujhelyi István a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta kiemelte: az uniós támogatásokból Magyarország 2007 és 2013 között közel 300 milliárd forintot fordíthat a belföldi turizmus felvirágoztatására.

A kőszegi Jurisics-vár mintegy 800 millió forint uniós támogatással, összesen 950 millió forintból újulhat meg. A rekonstrukció célja, hogy az építmény ne csak a falait, illetve az 1960-as években berendezett kiállítását mutassa meg a látogatóknak, hanem a modern kor igényeinek megfelelő turisztikai szolgáltatásokat, programokat is nyújtson.

A beruházás során többek között felújítják a – jövőben rendezvények helyszínéül is szolgáló – Lovagtermet, valamint a vár pinceszerű helyiségét, ami zenés lovagi lakomáknak ad majd helyet. A jelenleg használaton kívüli turistaszállóban pedig közművelődési irodákat, tárgyalókat, kis előadótermeket alakítanak ki. A vár belső épületében, a földszint hátsó szobáiban foglalkozási helyiségek létesülnek civil szervezetek számára. Mindemellett megújul a vár világítása és fűtésrendszere.

A kőszegi beruházás – amely jelentősen hozzájárul a Nyugat-dunántúli Régió idegenforgalmának fellendüléshez – egyike annak a 358 projektnek, amelyek a 2007-ben meghirdetett turisztikai vonzóerő-fejlesztést segítő pályázatok, kiemelt projektek, valamint szálláshelyek bővülését ösztönző pályázatok keretében országszerte közel 170 milliárd forintos támogatásban részesültek. A beruházások nagysága meghaladja a 300 milliárd forintot. 

Kőszeg városában eddig harmincnégyszer pályáztak sikeresen a Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A település összesen csaknem 1,7 milliárd forint támogatásban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!