A 101 éves Ida néni elsírta magát, amint megpillantotta szülőfaluja templomát

Rattersdorf (Rőtfalva) - Vörös Rezsőné, Ida néni csütörtökön az osztrák falucskába utazott. Százegy évvel ezelőtt itt - még az Osztrák Magyar Monarchia területén -, született. Az ausztriai rokonok, ismerősök várták már Ida nénit.

Varga Nóra

Valóra vált Ida néni álmaA százegy éves Vörös Rezsőné tegnap szülőfalujába látogatott


Valóra vált Vörös Rezsőné, Ida néni  egyik nagy álma. Százegyedik  születésnapján azt kérte, hogy még egyszer hadd látogathasson el szülőfalujába, Rőtfalvára. A  Vas Megyei Önkormányzat az Európa Fórum Burgenlanddal közösen megszervezte az utazást. 

Nagy volt a készülődés a rattersdorfi templom előtti téren csütörtökön délután. Rokonok, ismerősök, a település vezetői várták Ida nénit. Fél három után néhány perccel leparkolt a sárga kisbusz a templom előtt, az idős asszonyt beültették a tolószékbe. Megpillantotta a templomot, ahol megkeresztelték, ahová szülei és nagyszülei imádkozni jártak, meghatódottságában elsírta magát.

- Nem is gondoltam volna, hogy még ebben az esztendőben eljutok a szülőfalumba. A születésnapi köszöntőmön említettem, hogy szeretnék elutazni a szülőfalumba, ha jól emlékszem, tíz évvel ezelőtt jártam itt utoljára - mondja könnyeivel küszködve Ida néni, aki 2001-ben költözött be a Vas Megyei Szakosított Szociális Otthon Gagarin utcai intézményébe. 



Ida néni meghatódott, amint a templomhoz ért, ahol szüleit és őt is megkeresztelték, még a Monarchia idejében

Fotó: Szendi Péter

A templom előtt felállított első világháborús emlékművön, a hősi halált halt katonák nevei között Ida néni  megkereste a rokonaiét, majd a helyi plébános, Anton Kolic kíséretében betért a templomba. 

Ida néni hol magyarul, hol németül mesélt történeteket az életéből, gyertyát helyezett el a keresztelőkúton, majd megtekintette a szentképeket, végül németül elmondott egy miatyánkot. 
 
- Nagyon várta már az utazást a nagymamám - meséli Prisztavok Erzsébet, Ida néni unokája. - Imád németül beszélni, talán az hiányzik a legjobban az életéből, hogy a hétköznapokban nincsen kivel németül társalognia.  Szerencsére a nagymamám még mindig jó egészségnek örvend.

A polgármesteri hivatalban a rattersdori polgármester, Rudolf Draskovits, az Európa Fórum Burgenland elnöke,  Rudolf Strommer és a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Majthényi László köszöntötte Ida nénit. Végül a legfinomabb osztrák vörösborral koccintottak a 101 éves néni egészségére.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!