A facebookon segít diákjainak a házi feladat megoldásában a matematika tanár

A közösségi oldalak, mint az iwiw, a facebook és a twitter egyre népszerűbbek. A dinamikusan fejlődő oldalakat egyre többen használják, s pár kattintással rengeteg információhoz juthatunk a kiszemelt személyről. Sokan nem is sejtik, hogy milyen veszélyeket rejthetnek magukban ezek az oldalak.

Bajdó Bettina

A közösségi oldalak népszerűbbek, mint valaha. A barátokkal, a közös hobbit vagy életcélt követőkkel való kapcsolattartás, kommunikáció nagyon fontos számunkra. A közösségi oldalak pedig mindezt megadják: megkereshetjük a rég elfelejtett ismerősünket, a barátunkat, az osztálytársakat, és leveleket küldhetünk nekik.

Megmutathatjuk ismerőseinknek a legújabb videókat, fotókat, élményeket, megoszthatjuk velük örömünket, bánatunkat. A legjobb pedig, hogy senkit sem kell felhívni, nem kell kimozdulni, hanem a számítógép előtt ülve, pár kattintással megtehetjük mindezt. A közösségi oldalak használói azt állítják, tisztában vannak azzal, hogy visszaélhetnek adataikkal, képeikkel, ám ennek ellenére sokan mégsem féltik magánszférájukat.

Babócsi Dániel, a Kanizsai Dorottya Gimnázium 12. osztályos tanulója azért regisztrálta magát a facebookra, hogy így tartsa a kapcsolatot a barátaival. Elárulta, hogy iwiw-en is fent van, ám azt már egyre ritkábban használja. Elmondása szerint  nem tesz ki az oldalára olyan információkat, melyek nem publikusak a nagyközönség számára. Csak azokkal beszélget, akiket ismer, ismeretleneket sosem jelölne vissza. Dániel hozzátette, hogy szüleivel ritkán beszélnek a közösségi oldalak használatáról, ám édesanyja fent van iwiwen, így rá tud nézni az oldalára.

Kovács Attila is 12. osztályos a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Nemrég regisztráltam magam facebookon, most ismerkedem az oldal adta lehetőségekkel  folytatta a fiatal fiú. Általában csak arra használom az oldalt, hogy beszélgessek a barátokkal, s megnézzem, hogy mi történt  velük aznap. Csak kevés információt árulok el magamról, s nem teszek ki híreket, videókat sem az oldalamra.

Dr. Nátkai Györgyi rendőr őrnagy, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának a vezetője szerint a szülőnek kötelessége ellenőrizni a gyermekét, hiszen csak így tudja megóvni az interneten leselkedő veszélyektől.

- Az interneten a gyerekek ma már jobban sokkal otthonosabban mozognak, mint a szüleik - mondta az osztályvezető. - Ahogy az oldalak száma emelkedik, úgy nő az ezzel kapcsolatos bűnesetek száma is. A gyerekek naponta sok időt töltenek az internet előtt, sok információt osztanak meg magukról a közösségi oldalakon és chatelés közben is. Ha nem megfelelő oldalakon szörföznek, akkor az akár erkölcsileg és értelmileg is rombolhatja őket. Ma már rengeteg chatszoba van, s sokan fel sem mérik az itt leselkedő veszélyeket, hiszen ki tudja, hogy éppen ki ül a másik gép előtt. A beszélgetőpartner bárkinek kiadhatja magát, s ráveheti a fiatalt arra, hogy találkozzon vele. A személyes találkán pedig akár erőszakos bűncselekmény is történhet. -

Az osztályvezető hozzátette, egyre inkább terjednek a közösségi oldalak, ezekről nem lehet letiltani a gyerekeket, viszont kötelességünk odafigyelni rájuk. A fiatalok sok információt megosztanak idegenekkel is, s nem tudják felfogni ennek a következményeit. Olyanok is fent vannak ezeken az oldalakon, akik megpróbálják kihasználni a fiatalok kíváncsiságát és jóhiszeműségét. 

- A legfontosabb, hogy soha ne adjuk meg a telefonszámokat és a lakcímünket, s olyan fotót se tegyünk fel, melyen látható, hogy hol élünk - emelte ki a vezető. - Azt ajánlom, hogy a születési dátumunk se szerepeljen, maximum a hónap és a nap legyen az oldalunkon. Veszélyes, ha hiányos ruhában vagy lenge öltözetben láthatnak minket a képeken, mert egyes emberekben ez rossz gondolatokat kelthet. Volt olyan fiatal lány a megyében, akit már zaklattak a közösségi oldalakon. Érdemes a szülőknek megnézniük, hogy a gyerekek milyen oldalakat látogatottak meg, s hogy milyen adatokat tesznek ki magukról az oldalaikra. A gond az, hogy sok szülő nem tudja használni a netet, így nem tudja kontrollálni sem a gyereket.

Ott kell lenni a világhálón

Nemcsak a fiatalok regisztrálják magukat a közösségi oldalakon, hanem az idősebbek is. A tanárok szerint haladni kell a korral, ott kell lenni a világhálón. A Kanizsai Dorottya Gimnázium oktatói is regisztrálták magukat a közösségi oldalakon. Módos Tibor  igazgató például a facebookon látható, iwiwről nemrég letörölte magát. A diákok is bejelölik az intézmény  vezetőjét, ám velük nem szokott beszélgetni. Mint elmondta, legtöbbször volt gimnazisták keresik meg az osztálytalálkozó szervezése miatt. Az igazgató hozzátette, chatelni nem szokott a neten, túlságosan személytelen számára.

Marosfalviné Pécz Judit igazgatóhelyettes is regisztrált a facebookon és iwiwen, mint informatikatanár fontosnak tartja, hogy jelen legyen az oldalakon. Ha a diákok bejelölik, akkor visszajelöli őket, ám ritkán beszélget velük. Arról viszont az iskolában tart órát, hogyan kell használni az oldalakat, s milyen veszélyeket rejthet a személyes információk megosztása.

Péter Lajos matematika-informatikatanár kommunikál is a diákokkal a facebookon, legtöbbször házi feladat vagy órai tananyag miatt. Azt mondja, haladni kell a korral, a tanároknak is jelen kell lenniük a világhálón. A tanulók általában esténként kérnek tőle segítséget chaten keresztül. 

A gimnázium tanárának elég szűkszavú az oldala, fotót sem töltött fel magáról, hiszen, aki ismeri, anélkül is megtalálja. Úgy véli, hogy a diákok többsége tisztában van a veszélyekkel, ezért figyelnek az információk megosztására. Ha észrevenné, hogy a tanítványai közül valaki kompromittáló képet töltött fel magáról, akkor azonnal szólna neki a veszélyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!