A fővárosban demonstráltak a Savaria Nett-Pack dolgozói

A Főkefe Zrt. Savaria Nett-Pack gyáregységének dolgozói békés demonstrációval és petícióval nyomatékosították, hogy elegük van az anyavállalatukból.

Kiss Tamás

A megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató, állami tulajdonban lévő Savaria Nett-Pack Kft. mintegy ezer munkavállalója az aktuális döntés szerint 2007-ben került a fővárosi székhelyű Főkefe állományába. A milliárdos vagyon,  a központ és a telephelyek  a Savaria Nett-Pack Kft. tulajdonában maradtak, ezt a Főkefe bérli az időközben ugyancsak nonprofit kft-vé alakult szombathelyi székhelyű cégtől. 

A dolgozók nemrégiben a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV) kezdeményezték, hogy visszakerülhessenek a Savaria Nett-Pack Kft.-hez, mondván, a Főkefe tervezett megszorító intézkedései reménytelen egzisztenciális helyzetbe hozzák a munkavállalókat.

Az érveiket tartalmazó, 673 dolgozó által aláírt petíciót a munkavállalók transzparensekkel felszerelkezett küldöttei pénteken délelőtt Budapesten, egy békés demonstráció során adták át az MNV képviselőjének.

A dolgozói petíció:

Szombathelyen több mint egy évszázados múltra tekint vissza a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Ez 1993. után a Savaria Nett-Pack Rehabilitációs Célú Ipari és Kereskedelmi Kft-ben valósult meg, egy 100 százalékban állami tulajdonú cégben.

2005-ben a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató vállalkozások finanszírozása megváltozott. A Savaria Nett-Pack - mivel a tulajdonos, a magyar állam- meghagyta a menedzsment számára a döntési lehetőséget - olyan működési formát választott (nem alakult át kht-vá, hanem maradt kft.), amely formáról rövidesen kiderült, kevesebb támogatást biztosít a cégnek. A menedzsment szeretett volna korrigálni, de ezt az akkor tulajdonosi jogokat gyakorló Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium javaslatára nem hagyta jóvá. A munkahelyek megtartásának érdekében a tulajdonos úgy döntött, hogy a mintegy ezer munkavállaló kerüljön a fővárosi székhelyű Főkefe Kht. állományába.

A milliárdos értékű vagyon - a szombathelyi központ és a telephelyek - a Savaria Nett-Pack Kft. tulajdonában maradtak, ezt a Főkefe Kft. bérli az időközben tulajdonosi döntésre ugyancsak nonprofit kft-vé alakult szombathelyi székhelyű cégtől.

A dolgozók már 2008-ban kezdeményezték a tulajdonosnál, hogy visszakerülhessenek a Savaria Nett-Pack Kft-hez, de süket fülekre találtak. Most azért fordultak ismét a tulajdonoshoz, mert a Főkefe olyan intézkedéseket tervez bevezetni - munkaidő csökkentés, több műszakos munkarend megszüntetése, a határozott idejű dolgozók szerződésének meg nem hosszabbítása, béren kívüli juttatások megszüntetése - amely a munkavállalókat reménytelen egzisztenciális helyzetbe hozza.

A zömmel részmunkaidőben a minimálbér alatti jövedelemért dolgoztatott emberek bére akár 25-40 százalékkal is csökkenhet. A menedzsment az intézkedéseket a nehéz gazdasági helyzettel, és állami, rehabilitációs támogatás csökkenésével indokolja. (A megváltozott munkaképességű dolgozók után járó támogatás öt év alatt 2 millió forintról 1,5 millió forintra csökkent, a Főkefe 2009-ben összesen 6 milliárd forintot kapott), de újabban az is a gondok egyik forrásának tartja a cégvezetés, hogy a Nett-Pack Kft-nek bérleti díjat kell fizetniük. Többször kifejtették, be kellene olvasztani a Nett-Pack vagyonát is Főkefébe.

Önmagában az állami támogatások csökkenése nem lehet indok egy racionális gazdálkodás mellett.
A Nett-Pack gyáregység dolgozói érdekképviseletei viszont úgy látják, a problémák egy részét a nem átgondolt gazdálkodás okozta. Véleményük szerint az idei, 1,5 millió forintos támogatásból is meg lehet oldani a cég biztonságos működtetését, a dolgozók munkahelyének megőrzését. Kifogásolják, hogy a menedzsment - amelynek döntései nyomán a 2008-as pozitív mérleg 2009-ben erőteljes veszteséget mutat - semmilyen részt nem vállal a fizikai állományt sújtó elvonásokból, változatlan megkapja a 700-800 ezres, vagy akár egymillió forint körüli, vagy azt meghaladó fizetését. A minimálbér 10-15 szörösét is megkeresik, ezenfelül költségtérítést is kapnak a felső vezetők(akkor amikor a szociális juttatásokat a dolgozóktól megvonták)
(Forrás: www.fokefe.hu/2008/html/ceginformacio_cegadatok.html)

 

 

A kollektíva a petícióban leírja, hogy a Főkefe felső vezetése visszaélt a dolgozók bizalmával, ezért  kérik az MNV ZRt-t,  hogy a Savaria Nett- Pack gyáregységhez nevezzen ki a Főkefétől független olyan vezetőt, aki a gazdasági-és szociális problémák megoldására intézkedési tervet készít az üzemi tanáccsal egyeztetve és ezzel újból megnyeri a dolgozók bizalmát.


Továbbra is fenntartják a 2008 decemberében kelt, az MNV ZRt-hez eljuttatott nyilatkozatukat, amelyben kérték: érdemben vizsgálja meg a tulajdonos azt a kérést, hogy munkajogi jogutódlással újra visszakerülhessenek a SAVARIA NETT-PACK Nonprofit Kft-hez. Az ágazat gondjait ismerjük, ezért csak azt a létszámarányos állami támogatást kérjük, amelyet a Főkefe is megkap utánuk.

A petíció átadását követően egy levelet is eljuttat a kollektíva Vas megye összes országgyűlési képviselőjéhez, melyben kérik a döntéshozók támogatást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!