A fukusimai erőmű üzemeltetői kártérítést fizetnek a lelki szenvedésért

A saját lakhelyen kívül töltött minden egyes hónapért 100 ezer jen, azaz 225 ezer forintnak megfelelő összegű kártérítést fizet a fukusimai nukleáris katasztrófa minden érintettjének a Tepco japán vállalat.

MTI

Kaieda Banri japán gazdasági és ipari miniszter a Kyodo hírügynökség jelentése szerint kedden közölte, hogy a megsérült reaktorokat üzemeltető cég ezzel a lépéssel a kitelepítetteknek okozott lelki szenvedést akarja ellensúlyozni. Mint mondta, a szóban forgó összegre az a mintegy 160 ezer japán számíthat, akinek az atomerőmű 30 kilométeres körzetét teljesen vagy átmenetileg el kellett hagynia. A Tepco összesen 48 milliárd jenre (108 milliárd forint) becsüli az újabb kártérítés összköltségét. A vállalat előzőleg háztartásonként 1 millió jent (2,25 millió forint) fizetett a márciusi földrengés és szökőár nyomán Fukusimában kialakult nukleáris válság károsultjainak.

A Japán északkeleti partvidékét 600 kilométer hosszan letaroló természeti katasztrófa után közel négy hónappal még mindig tízezrek laknak átmeneti szálláshelyeken. Az elemi csapás okozta lelki szenvedés azóta valamelyest már enyhült: sokan egész otthonosan berendezkedtek, és nem is vágynak a kormány által biztosított, előre gyártott elemekből készült házakba. A japán vöröskereszt pszichoszociális programjának egyik koordinátora, Dr. Toshiharu Makisima elmondta, hogy az embereknek az események feldolgozásában és a trauma kiheverésében rengeteget segít az, hogy a bajtársakkal együtt vannak. Mint hangsúlyozta, a menedéket nyújtó központokban emellett igyekeznek rendszert teremteni az ott tartózkodók életében, mindenkinek napi háromszori étkezést biztosítanak, a családok pedig kartonpapírból kialakított válaszfalakkal még bensőséges környezetet is tudnak maguknak teremteni. "Az emberek ugyan még mindig szomorúságot éreznek a szívükben,de most már legalább tudnak nevetni is" - mondta egy menekültközpont vezetője, aki szerint érezhetően javult a hangulat március óta.

Minamisanrikuban az egyik szálláshelyként szolgáló középiskola igazgató-helyettese, Toshiko Kanno ugyanakkor arról beszélt, mennyivel nehezebb a szülők nélkül maradt gyermekek helyzete. "A gyerekek mindennap kinéznek az ablakon és látják az óceánt. Még mindig nem tudják megszokni az utórengéseket, és mikor viharos a tenger, attól rettegnek, hogy újabb cunami jön" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!