A jó szándék bajt is okozhat

<b>VN </b> - Az állattartók karácsonykor biztosan nem feledkeznek meg kedvenceikről, arról viszont annál inkább, hogy a túlzásba vitt szeretet és kedveskedés, a jó szándék bajt is okozhat. Íme néhány jó tanács, amit mindenképpen célszerű betartani.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ne kínáljuk hallal négylábú kedvenceinket, mert a szálkái könnyen megakadhatnak a torokban! Ne adjunk a karácsonyi bejgliből se nekik, nehogy gyomorrontást kapjanak tőle.

Bár mulatságosnak tűnhet, semmiképpen ne itassuk őt szeszes itallal!  Az alkohol kis mennyiségben is  károsítja a szervezetét, nagyobb adagban pedig mérgezést okozhat. A hidegben szabadon tartott állatnak pedig a pusztulását is előidézheti, ha mámorosan elalszik, s teste kihűl. Mindamellett a máj méregtelenítő kapacitása is véges.

Ha időlegesen magára hagyjuk kedvencünket, mert rokonoknál karácsonyozunk, ne hagyjunk elöl semmi olyan tárgyat, amit állatunk unalmában megrágcsálhat, illetve lenyelhet. A hűtőszekrényt se felejtsük nyitva!

Arról is győzödjünk meg, hogy nem szökhet el, és nem okozhat a lakásban semmiféle galibát. Az elektromos szerkezeteket áramtalanítsuk, mert az "állati közreműködés" okozott már tragédiát olyan otthonokban, ahol ezt elmulasztották. (Például tűzesetet, amikor a macska vagy a kutya ledöntötte a bekapcsolt égőkkel otthagyott karácsonyfát). 



Karácsonykor se feledkezzen el kedvenceiről
Fotó: archív

Hagyjunk otthon megfelelő mennyiségű, főleg száraz élelmet és vizet, ha netalán mégsem sikerülne idejében hazaérnünk.

A jelenlétünkben egyébként jól megférő állatok életterét a távollét idejére megbízhatóan különítsük el egymástól, hogy még véletlenül se legyen meg a kísértés arra, hogy az erősebb fél bajt okozhasson társának.

Ha nagy az esélye, hogy az éjszaka folyamán erősen lehűl az idő, akkor még a kinti kutyákat is helyezzük - ha nem is fűtött, de legalább - szélvédett helyre (a garázs például megteszi).

Végül egy szilveszteri tanács: ha állatunk fél a petárdák okozta robajoktól, adjunk neki előre nyugtatót, de a tablettáról és pontos adagolásáról ne mi döntsünk, hanem kérjük állatorvosunk segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!