A jövő hét közepéig hidegre és havazásra kell készülni

Kedden ismét - a délnyugati területeket leszámítva - az ország nagy részén számíthatunk havazásra. Majd a következő napokban szintén hózáporokra, kisebb havazásra kell készülni. Nehezen járható mellékutak Szentendre környékén, budapesti tűzoltók csörlőztek ki egy elakadt hókotrót Zsámbék és Páty között.

MTI

A jövő hét közepéig hidegre és havazásra kell készülni - mondta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa hétfőn az MTI-nek.

Ameddig a meteorológiának prognózisa van - tíz napra előre - egészen a jövő hét közepéig hideg, téli időre számíthatunk, így ahol most nagy hó van, az biztosan meg fog maradni - mondta Török László. Kedden pár centiméter friss hó várható.

Az OMSZ munkatársa azt is elmondta, hogy a jövő hétre nagyobb mennyiségű csapadékot vár a meteorológia, ami a mostani előrejelzések szerint szintén hó formájában hullhat. 

Éjszakánként kemény fagyra kell készülni. Általában mínusz 9, mínusz 14 fok lesz az országban, de ahol vastagabb hó fedi a talajt, akár mínusz 20 fok is lehet - mondta az OMSZ munkatársa.

 

Napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A hétvégén várható kisebb enyhülés, melynek következtében szombaton, vasárnap és esetleg hétfőn plusz 2-3 fok is lehet. Ezután viszont megint egy kicsit hidegebb lesz - tette hozzá Török László.

 

 

Nehezen járható mellékutak Szentendre környékén

Nagy erőkkel dolgoznak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hókotrói a Pest megyei Dabas, Monor és Cegléd térségében, ahol még a hétfő reggeli órákban is havazott; Szentendre környékén több mellékút csak egy nyomon járható, míg Tinnyén egy magas hófal okoz gondot - közölte a cég kommunikációs csoportvezetője az MTI-vel.

Pécsi Norbert elmondta, hogy a Magyar Közút dabasi, monori és ceglédi üzemmérnökségeinek területén a folyamatos havazás miatt 20 munkagéppel intenzíven takarítják az utakat, de Szentendre térségében is közel a legmagasabb, úgynevezett hármas fokozatban dolgoznak munkatársai. Ez utóbbi területen több mellékút csak egy nyomon járható, ezért saját és bérelt hómarókkal, illetve úgynevezett nyitó ekékkel takarítják az utakat.

Tinnye belterületén - egy 150 méteres szakaszon - mintegy 2,5 méteres hófal emelkedik, így itt is nehéz az előrejutás - tette hozzá a csoportvezető. 

Az időközben letapadt hóból maradhat a burkolaton, de a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel ezeken a szakaszokon már biztonságosan lehet autózni - hangsúlyozta Pécsi Norbert.

A Magyar Közút továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy a megváltozott időjárási- és úthelyzethez igazodva,  különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel haladjanak, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a megyei diszpécserszolgálatokon kívül a cég Útinform szolgálatától lehet aktuális információkat szerezni.

 

Budapesten a főutak jól járhatóak

Budapesten hétfő hajnalban a közösségi közlekedés rendben elindult; a főutak jól járhatóak, a mellékutcák viszont még havasak.

Budapesten nagyjából két centiméter friss hó esett, miután vasárnap éjszaka folyamatosan szállingózott a hó. A mintegy 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségiközlekedési-úthálózaton 80 szóró munkagéppel dolgoztak folyamatosan a hó eltakarításán. A főútvonalak mellett elsősorban a hidakat, felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakat tisztították meg.

A mellékutak még havasak, takarításukat csak a csapadék megszűnését követően hat-nyolc óra múlva tudják megkezdeni - írta közleményben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Ha azonban a mellékutak takarítása alatt ismét havazni kezd, munkagépeikkel visszatérnek a főutakra - tették hozzá.

A Fővinform sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: a főutak csupán nedvesek, így azok jól járhatóak, a mellékutcák viszont még havasak. A BKV járatai hajnalban rendben elindultak.

 

Budapesti tűzoltók csörlőztek ki egy elakadt hókotrót Zsámbék és Páty között

Budapesti tűzoltók csörlőztek ki egy elakadt hókotrót vasárnap este a Zsámbék és Páty közötti úton - tájékoztatta az MTI-t Virág Ferenc százados, a tűzoltóság ügyeletese.

A mentésben egy daru és egy munkagép vett részt. A hókotró - miután kiszabadították - folytathatta munkáját. 

OLDALTÖRÉS: Moszkvában lassan kezd helyreállni a forgalom

Moszkvában lassan kezd helyreállni a forgalom

Moszkvában lassan kezd helyreállni a forgalom

Moszkvában lassan kezd helyreállni a forgalom

A Moszkvát szombaton vastag jégtakaróval beborító ónos eső nyomán a Domogyedovo repülőtéren csak hétfő hajnalban indult újra a forgalom, de előző nap, a korábbi jelentések ellenére, fennakadások voltak a többi légikikötőben is, és hétfőn a főváros környékén még mindig áram nélkül volt mintegy 55 ezer ember.

Domogyedovón, Moszkva legkorszerűbb repülőterén a lapok beszámolója szerint katasztrofális körülmények alakultak ki, miután vasárnap reggel a jég súlya alatt leszakadt a repteret árammal ellátó mindkét vezeték, s a tartalék generátorok épp csak a számítógépes rendszer és a kifutópályák működtetésére elegendő áramot adtak. Vasárnap reggel 10-kor teljesen leállt a gépek fogadása és indítása.

 

A repülőtéri csarnokok délután téli sötétségbe borultak, és az emberek mobiltelefonjaikkal próbálták megvilágítani maguknak az utat. A moszkvai lakosok valahogy hazavergődtek - bár a taxisok 5-10-szeres árakat szabtak -, de a vidékről érkezettek egyszerűen a földre feküdtek le.

Élelemhez nem lehetett jutni, mert a légitársaságok nem adtak, és az emberek többsége nem tudja megfizetni a repülőtéri büfék árait.

A Seremetyevo és a Vnukovo repülőtéren is voltak fennakadások, különösen miután a Moszkva belvárosából a repülőterekre járó különleges szerelvények vezetékei is leszakadtak. A domogyedovói Aeroexpress menetrendje hétfőn kezdett lassan helyreállni.

Seremetyevói közlés szerint hétfőn reggel egyetlen gép sem indult menetrendszerűen, de megérkezett néhány vasárnapra várt járat.

Vnukovóra ugyanakkor hétfőn a reggeli órákban már megérkezett 17 járat, amelynek eredetileg Domogyedovón kellett volna leszállni.

A vnukovói repülőtéren egy repülőgép túlcsúszott a kifutópálya végén, de a repülőtéren az incidenst jelentéktelennek minősítették.

A főváros körül összeomlott a HÉV-közlekedés is - az egyik szerelvény hat órát állt a nyílt pályán -, Moszkvában pedig hétfőn az önkormányzat közlése szerint 12 iránytaxi-, troli és villamosvonal nem működött, 4600 fa dőlt ki és több villanyoszlop sem bírta a jég súlyát. A hétvégén 1350 ember szenvedett sérüléseket a jeges utakon, elsősorban csonttöréseket.

 

Helyreállt a moszkvai Domogyedovo repülőtér áramellátása

Vasárnap estére helyreállt a moszkvai Domogyedovo repülőtér áramellátása, amely reggel állt le jegesedés miatt elszakadt távvezetékek miatt - közölte a légikikötő szóvivője.

Több mint 12 órás kényszerszünet után ismét üzembe helyezik repülőteret. A nap folyamán a Domogyedovóra tartó repülőgépek főként Vnukovón és Seremetyevón szálltak le.

A nap folyamán több ezer utas torlódott fel a járatkiesések miatt. Sokukat környező szállodákban helyezték el, illetve a fővárosiak és a Moszkva környékiek hazatértek otthonukba.

OLDALTÖRÉS: Hóviharok bénítják a közlekedést az Egyesült Államokban

 

 

 

Hóviharok bénítják a közlekedést az Egyesült Államokban

Hóviharokkal küzdenek az Egyesült Államok keleti partvidékén: vasárnap New York városában 30 centiméteres hó esett, több déli államban rendkívüli állapotot hirdettek ki a vihar okozta tömeges karambolok miatt.

 

A légitársaságok az észak-keleti légifolyosó mentén közlekedő több száz járat törlésére kényszerültek a hét utolsó napján a vihar miatt, a korlátozások New York és Newark repülőtereit is érintik.

A déli államokban a ritka fehér karácsonyt rengeteg közúti baleset kísérte, a síkossá vált utakon autók tucatjait érte baleset.

Washingtonban 15 centiméteres havat jósolnak az előrejelzések, a város közlekedési hatóságai óvintézkedésként előre sózzák az utakat, és további 200 sószórót, hóekéket irányítottak a körzetbe.

Hóviharra adtak ki figyelmeztetést vasárnapra és hétfőre New York városa mellett Rhode Islandra és Massachusetts keleti régiójára, beleértve Bostont is. Erre akkor kerül sor, ha a hóesést 35 mérföldnél (56 km) erősebb szél kíséri.

Vasárnap hajnalig Maryland, Virginia és Észak-Carolina hirdetett rendkívüli állapotot.

"Rendkívüli óvatosságot kérünk az utazóktól. Próbáljanak meg korán hazaérni, és amennyiben nem szükséges útra kelniük, ne utazzanak" - hangzott Bob McDonnel virginiai kormányzó figyelmeztetése.

A legtöbb légitársaság az érintett régiókban eltekint a pótléktól a repülőjegy egyszeri módosításakor.

A carolinaiak évtizedek óta most láttak először fehér karácsonyt, Columbiában az időjárás 1887-es első regisztrációja óta most volt az első jelentősebb havazás ebben az időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!