A jövő önkéntes tűzoltói: Ifjúsági Tűzoltótábor vasi résztvevőkkel

Több Vas megyei településről is érkeztek fiatalok Csopakra, az Ifjúsági Tűzoltótáborba. A leendő önkéntes tűzoltók a tűzoltás elméletével és gyakorlatával ismerkednek a héten, de azért pihennek is a Balaton partján.

Gólya Andrea

Idén rendezik meg hatodik alkalommal az Ifjúsági Tűzoltótábort a LÖTOSZ (Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége) szervezésében. A tábor helyszíne ezúttal Csopak, ahol a 10-18 év közötti fiatalok akár strandolhatnak is. De ez a tábor nemcsak a felhőtlen szórakozásról szól, egész héten tanulnak és gyakorolnak a fiatalok, vasárnap pedig vizsgát tesznek a tanultakból.

Az ország különböző pontjairól, 15 különböző településről érkezett 102 fiú és 37 lány, akiket 26 képzett önkéntes tűzoltó kísér és segít a táborban. A tanulást 4 teljes felszereltséggel rendelkező tűzoltó-autó is segíti. Hétfőn Balog László, a LÖTOSZ elnöke nyitotta meg a tábort, parancsnoknak a sárvári Horváth Gábort, a LÖTOSZ Ifjúsági Bizottságának vezetőjét nevezték ki.

A táborozók minden nap egy frissítő reggeli tornával kezdenek, majd délelőtt elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. Akadálypályán gyakorolnak, megtanulják a megfelelő légzési technikát és azt is, hogyan kell védőfelszerelésben mozogni.

A délutáni program már lazább, ilyenkor strandolnak, tábori olimpiát rendeznek, vagy csapatépítő játékokat játszanak. A vasárnapi vizsga után pedig mindenki korának megfelelő minősítésű - arany, ezüst vagy bronz - oklevélben részesül.

A fiatalok nem nyilvános hirdetésen keresztül jelentkeztek ebbe a táborba, ugyanis országszerte LOTÖSZ tagszervezetek választották ki a jelentkezőket. A táborozók az előre megkapott ismeretanyagot rajfoglalkozásokon korábban elsajátították, így a táborba már felkészülten érkeztek.

A gyerekek szívesen térnek vissza a táborba évről évre, akad olyan, aki idén hatodik alkalommal vesz részt a programokon. De van olyan is, aki már elmúlt 18 éves, ezért képzett önkéntes tűzoltó kísérőként tér vissza a táborba.

Horváth Gábor tábornokparancsnok elmondta, hogy szerdán éppen vízi mentős napot tartanak. Tihanyból érkezett vízi mentőhajó, a fiatalok pedig az életmentéssel, a víz veszélyeivel és a vízből való mentéssel ismerkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!