A kamion letarolta, a falu helyreállíttatta a Mária-szobrot

Két évvel ezelőtt Nyőgér határában egy kamion darabokra törte az egyik terményvédő szobrot. A falusiak által csak "gömbölyű Szűz Máriának" nevezett szobrot most restaurálták, s húsvét óta újra régi helyén díszeleg.

Bozzay Lajosné

Bejcgyertyános, Nyőgér, Sótony településeken átvezető közút mellett nagyon sok kereszt és kegyeleti szobor található. A településeken élők hajdanában szántóföldjeik végébe és a szőlőhegyre fogadalmi kereszteket, terményvédő szobrokat emeltettek. Mivel régen a szomszédos településekről a Nyőgérben lévő templomba jártak a hívők vasárnaponként misére, ezeket az utakat mise utaknak is hívták. A misére igyekvők a kereszteknél megálltak egy éneket vagy imát is elmondtak, így lelkileg felkészültek a templomi misére is.
A keresztek, szobrok a mai napig gondozottak, virággal díszítettek .

Két évvel ezelőtt egy szeptemberi napon Nyőgér határában egy kamion az egyik terményvédő szobrot - a falusiak által csak "gömbölyű Szűz Máriának" nevezettet - darabokra törte. A gömbölyű elnevezés a szobrot tartó oszlop alakjából keletkezett. A szobrot 1901- ben Horváth Pál és neje Kalauz Katalin emeltette. Ők akkor a szobor további gondozására 100 koronás alapítvány tettek.    

A község most a megsérült szobrot restauráltatta. A megújult szobor, április 5-én a húsvéti ünnepekre került vissza a helyére. A helyreállítást Hesztera Aladár szombathelyi restaurátor végezte el. A szobor alapzatának elkészítésében a helyi Hegyhát Szövetkezet munkagépei segítettek.

A megújult szobor felállításának napján délután a régóta várt eső megöntözte a szomjazó földet a település határában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!