A katonák élete - Állandó tárlat az Aréna utcai malomépületben

"A római legiótól a magyar honvédségig - Szombathely Helyőrség katonai múltja" címmel nyílt kiállítás az Aréna utcában.

Angyal László

Katonai kiképzésnek sem volt utolsó, ahogyan a rekkenő, több mint harmincfokos melegben, az állatbőrökbe, páncélba öltözött Savaria Legio tagjai őrt álltak a csütörtöki ünnepségen,  az Aréna utcai műemlék malomépület udvarán. Ahol "A római legiótól a magyar honvédségig - Szombathely Helyőség katonai múltja" című kiállítást megnyitójára érkeztek  a vendégek, akik között sokan voltak, akik egykoron a vasi megyeszékhelyen szolgáltak.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter megnyitó beszédében nem felejtett el külön köszönetet mondani a hőségben hőisesen helyt álló legiósoknak, majd arról szólt, hogy a katonaság Szombathely életében kétezer éve tölt be fontos szerepet. Leszögezte: a honvédelem nemzeti ügy.

- Alapvető célunk a honvédelem egész rendszerének megújítása. Ehhez elengedhetetlenül szükség van arra, hogy az emberek értékeljék azt a munkát, amit  a magyar katonák végeznek. Ennek fontos része az is, hogy megismerjék a katonai múltat is. Segíthet ebben a most megnyíló kiállítás is, ahol bőven találni olyan tapasztalatokat, amit érdemes  ma is felhasználni.

A nagy múltú Savaria Kiképző Központ 2004-es felszámolására is emlékezve így zárta beszédét  a miniszter:

- Tisztelettel meghajtjuk a fejüket azok előtt, akik katonaként azért éltek és haltak, hogy békét szerezzenek ennek a városnak, a nemzetnek. Fogadjuk meg: emlékezni fogunk rájuk,  és továbbvisszük az örökségüket.

Obrecsány Mihály az egykori Savaria Gépesített Lövészdandár parancsnokainak nevében emlékezett vissza arra, mit jelentett számára, és város életében a laktanya.

- Szombathelyen sikk volt szolgálni. Egykoron négyszáz katona család élt és dolgozott a vasi megyeszékhelyen, és nem volt ritka, hogy a Savaria laktanyában ezerkétszáz sorkatona, ötezer vendég előtt tett katonai esküt. Nem csoda, hogy a magyar honvédség történetében elsőként a Savaria dandár kapott csapatzászlót Szombathelytől.  

A szónok szerint bajtásak számára kissé furcsa, de egyben megható is, hogy fiatalságuk  még élénken élő emlékei, tárgyai még életükben egy kiállítás eszközeivé váltak.

- Sokan vagyunk, akikben él a kétely, múltjának, egykori hivatásának megítélését illetően. Remélem ez a kiállítás is segít eligazodni a múlt megítélésében. Helyretéve az esküjét betartó, a mindenkori "nagy betűs" katonát, függetlenül attól, hogy az utókor sokszor politikai érdektől vezérelt megmagyarázói miként értékelték őket.

Kiállítás összefogásból

Hende Csaba honvédelmi miniszter, szombathelyi országgyűlési képviselő némi iróniával - jó, hogy feljöttek hozzánk Pestről - köszöntötte az ünnepségre érkező vendégeket. A pódiumon a miniszter mellett helyet foglalt a magyar honvédség vezérkari főnöke, Benkő Tibor, illetve a Hadtörténet Intézet és Múzeum főigazgatója, Holló József is.

A kiállítás létrejötte a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Savaria Karneváli Alapítvány, a Nyugat-dunántúli Hadkiegészítő Parancsnokság és a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület összefogásának köszönhető.

A kiállítás megnyitója után az egykori bajtársak az udvaron, a gesztenyefa árnyékában egy pohár ital mellett beszélgettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!