A kis Lord, ha újjászületik

A Weöres Sándor Színház tegnap mutatta be A kis Lord című előadást. Mint kiderült, a Burnett-regény színpadi változatának vannak szombathelyi előzményei vagyis működik az a bizonyos égi forgatókönyv.

Ölbei Lívia

Jeles András különlegesen szép, az emberi lét kérdéseit feszegető, nem csak fiataloknak való előadása alapanyagként használja a múlt századforduló amerikai bestsellerírója, F. H. Burnett A kis Lord című regényét, amely fényes filmkarriert is befutott. Az angyalarcú amerikai kisfiút  mint egyetlen örökösét  egyszer csak magához rendeli dúsgazdag angliai nagyapja: Lord Dorincourt. Lássuk, mi történik. Ami ezen az alapon most a színpadon megszületik, az a filmet, színházat, zenét összerendező, egymás összefüggésében más minőséggé emelő összművészet; az  nem túlzás  maga a csoda.

Meglehet, az a tény is az égi forgatókönyv része, hogy ezt az előadást még átmeneti lakóhelyén, az MMIK színpadán mutatta be az ismét költözés előtt álló WS Színház (a tervek szerint az Akacs Mihály utcai csodapalotában januárban lesz az ünnepi színházavató előadás). Hiszen 25 évvel ezelőtt, 1985. áprilisában ugyanezeken a deszkákon tartott premiert a nagyhírű szombathelyi amatőr társulat, a Gál Ferusz József vezetésével működő Ifjúsági Színház: ahogy azt a krónikák megírják (a Vas Népe anno több alkalommal is foglalkozott az előadással), A kis Lordot  azonnal megszerette a közönség. 

Bischof Sándor, a zalaegerszegi Hevesi színház munkatársa két szobát építtetett a színpadra: egy szolidabb amerikai polgári otthont a múlt század végén (a múlt század természetesen a tizenkilencedikre utal); és egy előkelő angol kastély termét. A lord-nagyapát Németh Lajos, az előadás kulcsszereplőjét, Cedric Errolt  a kis Lordot  pedig Morvai Balázs játszotta; 5. osztályba járt éppen az akkori Fürst-iskolában.

És feltűnt abban a 25 évvel ezelőtti előadásban valaki, aki ma már a Weöres Sándor Színház munkatársa: érettségiző diákként Kapornaki Rita kapta a kissé közönséges, trónbitorlással próbálkozó Minnát  akinek terve persze dugába dől, hogy győzedelmeskedhessen az igazság.

Jó élményként maradt meg Rita emlékezetében az az előadás. Azt mondja, a Nagy Lajos Gimnázium kollégista diákjaként tulajdonképpen a véletlen hozta össze az Ifjúsági Színházzal: a társulat a kollégiumban próbált, ő benézett  és maradt.

Összeszokott, helyes társaság volt, ahol a legkülönfélébb emberek találkoztak össze és tudtak jól együttműködni; elsősorban Gál Ferusz Józsefnek köszönhetően. Gimnazistaként persze nem volt könnyű Minna figuráját színre vinni. Arra emlékszem, hogy a gimnáziumi osztálytársaim azt mondták: sokkal magasabbnak tűnök a színpadon, mint a való életben.

A színpadon minden más  Jeles András világmodellként működő színpadán különösen.

A WS Színház frissen bemutatott előadásában Jordán Tamás játssza a - talán nem is annyira zsémbes - öreg Lordot; a kis Lord szerepében Grünwald Dávidot (Reményik-iskola, 4. osztály) láthatja a közönség. A kis Lord  úgy ringat el, hogy ráébreszt  hogy pontosan mire, azt kinek-kinek magának kell megfogalmaznia. A borzongatóan szép Jeles-változat láttán mindenesetre muszáj a személyes életünkben is vissza-, meg előre-, meg fölfelé nézni egy kicsit. Megkérdezni, hogy mit, hogyan és miért.

És ha már megint az égi forgatókönyvet emlegettük, amelynek létezéséről Jordán Tamás, a WS Színház igazgatója a szombathelyi színházalapítás óta olyan gyakran beszél: Frances Eliza Hodgson, vagyis a későbbi F. H. Burnett 1849-ben Angliában született  és 1924. október 29-én hunyt el New York-ban. A kis Lord nyilvános főpróbáját pontosan 86 évvel Burnett halála után tűzte műsorára a WS Színház. Az írónő meghalt  és 86 év múltán a szó legmélyebb értelmében született újjá. 
 


 A kis Lordot legközelebb november 27-én és 28-án játssza a Weöres Sándor Színház. Az előadásban majdnem a teljes társulat színre lép. A kenyeres Prue-t Kiss Mari, Dicket, az indián cipőgondozót Kálmánchelyi Zoltán, Hobbs fűszerest Szabó Tibor, Cedric édesanyját Csonka Szilvia, Havisham ügyvédet Szerémi Zoltán játssza. És közben végig ott ül a zenekar: szól az élő muzsika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!