A kórház kihátrált a lelkisegély telefonszolgálat működtetéséből

Szombathely - Október elsejétől megszűnt a Szombathelyi Lelkisegély Telefonszolgálat, mely a Markusovszky kórház pszichiátriai osztályának égisze alatt működött 1986 óta. A kórház pénzügyi nehézségekre hivatkozva hátrált ki a működtetésből. A helyiséget már kiürítették. A kérdés már csak az: hogyan tovább?

Nagy Ildikó

- Nem kötelező feladat, nem hoz pénzt - sorolja keserűen a megszüntetés indokait dr. Cseresnyés János pszichiáter főorvos, aki a kezdetektől, azaz 1986 óta végzi a Szombathelyi Lelkisegély Telefonszolgálat szakmai irányítását. Hárman ülünk egy irodában, vele van a szolgálat egyik önkéntes segítője is, akit - mivel a segítőknek ragaszkodniuk kell az anonimitáshoz - nevezzünk Mártának.
A főorvos azt mondja, múlt csütörtökön értesült hivatalosan a szolgálat megszüntetéséről, a kórház vezetői akkor közölték vele a rossz hírt.  Azóta már kiürítették az irodahelyiségüket, a bútorokat, számítógépüket egyik kollégájuk garázsában tárolják. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a szolgálat már nem működik, és a segítségre szorulók hiába hívják a lelkisegély számát, a telefont nem veszi fel senki...


Pedig az év elején csupa jó hírről számoltunk be mi is lapunkban: a szombathelyi önkormányzati támogatását is élvező szolgálat által 1994-ben létrehozott Szombathelyi Telehumanitas Mentálhygienes Egyesület sikeres pályázatainak köszönhetően az akkori tizenhárom önkéntes segítő mellé újabb tizenhárom munkatársat képezhettek ki. És közben tervezték a szolgálat 24 órássá tételét, a skype-os beszélgetés bevezetését. Mert ők is érezték, hogy egyre nagyobb szükség van rájuk. Ezt egyébként statisztikai adatokkal is alá tudják támasztani: tavaly 1226 hívás érkezett be hozzájuk,  297 esetben kimondottan krízishelyzetben lévőkön segítettek.

Dr. Cseresnyés János azt is furcsállja, hogy miközben folyamatosan a megelőzés fontosságáról beszélnek,  a lelki egészség megőrzésében, az öngyilkosságok megelőzésében, a kríziskezelésben fontos szerepet játszó telefonszolgálatokat nem, vagy alig támogatják. Pedig most igazán nagy szükség lenne rájuk, hiszen a gazdasági válság mélyülése, a munkanélküliség növekedése, az elszegényedés, a párkapcsolatok válsága egyre több hívást generál.

Mártával együtt huszonhat önkéntes segítő aggódik most a hogyan tovább miatt. Ők azok, akik az év minden napján -  ünnepnapokon is - este 7-től reggel 7-ig fogadták a hívásokat. Tették ezt a 12 órás szolgálatonként hatszáz(!) forintért.  Most sem magukért aggódnak, hanem a segítségre szorulókért.
- Csak egy irodahelyiség kellene. A kollégáim nevében ugyan nem nyilatkozhatok, de akár ingyen is vállalnánk a folytatást - mondja a főorvos.

- A Markusovszky kórháznak a járulékokkal együtt évente 3 millió 200 ezer forintjába került a szolgálat egy főállású dolgozójának a fizetése, valamint a segítők tiszteletdíjának kifizetése - mondja  Csuka Lajosné gazdasági igazgató. A szolgálat a 11-es Huszár úton, a gyermekpszichiátriai gondozó épületének egy helyiségében működött. A takarékoskodás jegyében ezt az épületet most kiürítik, a gyermekpszichiátria átköltözik egy másik épületbe,  ám ott nincs hely a lelkisegély telefonszolgálatnak.
- A kórházakat sújtó jelenlegi nehéz anyagi helyzetben nem tudtunk mást tenni. Csak olyan tevékenységet vállalhatunk fel, amelyeket az OEP finanszíroz - érvel a gazdasági igazgató. - Hozzáteszi azt is, hogy nem csak a szolgálatot érinti kedvezőtlenül a kórház stabilizációs intézkedési terve: több kórházi dolgozótól is meg kell válniuk, de a különböző jogcímen járó pótlékok és az étkezési jegyek tekintetében is vissza kell táncolniuk.

Szerettük volna megismerni a kórház szakmai véleményét is az ügyről, de pénteken sem dr. Lakner László elnök-vezérigazgató főorvost, sem dr. Szabó Mihályt, a pszichiátriai osztály főorvosát nem értük el. 
 

Szabóné dr. Kállai Klára, a Lelkisegély Telefonszolgálatok Országos Szövetségének elnöke is hallotta a szombathelyi hírt. Ő a  szövetség részéről mindent elkövet, hogy mentse a menthetőt: minél hamarabb igyekszik megszervezni, hogy a szombathelyi hívásokat átirányítsák valamelyik más megyében működő szolgálathoz. Ugyanakkor bízik abban, hogy ez csak átmeneti megoldás lesz, és valaki felajánl egy irodahelyiséget a szolgálatnak. Tőle tudjuk azt is, hogy sajnos nem a Markusovszky az egyetlen kórház, amely kihátrált a szolgálat működtetéséből, ám szerencsére mindenhol találtak megoldást a folytatásra. Van olyan város, ahol a családsegítő, míg másutt egy egyházi szervezet vgy épp a könyvtár fogadta be a lelkisegély telefonszolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!