A kormoránok vissza szeretnék szoktatni a gyerekeket a természetbe

Csákánydoroszló - 2008. november 14-én a Rába folyóért, a kenuzásért és a vízi turizmusért tenni akaró lelkes csoport összefogott, s elhatározta, hogy a Rába tisztítása, hírnevének megőrzése, valamint a kenuzás népszerűsítése, továbbá a vízi turizmus fejlesztése miatt Kormorán Kenu Egyesület néven egyesületet alapítanak. Az egyesület székhelye Csákánydoroszló lett. Számos programmal kedveskednek az érdeklődőknek.

Bajdó Bettina

Az egyesület egyik célja, a Rába folyó természeti értékeinek, környezetének megismerése, megóvása, feltérképezése - tudtuk meg Bálint Lászlótól, az egyesület vezetőjétől. A célkitűzések között szerepel az egyesületbe belépő gyermekek és fiatalok közösségi életre való nevelése, fizikai és szellemi fejlődésük elősegítése, valamint a vízi jártassági ismeretek elsajátítása, sportolási és szabadidős foglalkozások biztosítása. Az elnök hozzátette, ezenkívül feladatuknak tartják a környezetvédelmi nevelést, a környezetvédelemmel kapcsolatos tanfolyamok, táborok, rendezvények szervezését, s a gyerekek visszaszoktatását  a természethez.

- Hagyomány nálunk, hogy a falunap előtt előfalunapot tartunk - folytatta az elnök.  - Olyan programokat szervezünk, melyen gyerekek és szülők közösen is részt vehetnek. A vizes programokat eddig a Rábán tartottuk, ám úgy vettük észre, hogy a szülők féltik a gyerekeket a folyótól. Ezért idén új helyszínt választottunk, s a Vörös-patakon úsztattuk a kenukat. Természetesen a patakot evezésre alkalmassá tettük, csak ezután engedtük rá a gyerekeket. Negyven vállalkozó kedvű próbálta ki az evezést, az újoncok többségének annyira tetszett, hogy több alkalommal is megtették a távot.  Én már 56 éves vagyok, de ez a program engem is visszarepített a gyerekkoromba. Volt olyan résztvevőnk, aki ruhástul nekifeküdt a víznek. Annyira jól sikerült a nap, hogy ebből hagyományt fogunk teremteni.

Bálint László szerint a gyerekeket vissza kell szoktatni a természethez. Azok, akik több száz kilométerre élnek a Rábától, képesek órákat utazni azért, hogy kirándulhassanak a folyó partján. Azok viszont, akik mellette élnek, úgy tűnik, nem tudják becsülni a folyó értékeit.

Az elnök hozzátette, az evezést követően a sportpálya melletti sátorban egy tál meleg étellel vártuk az evezésben megfáradtak és az esti zenés programunk iránt érdeklődőket. A programról senki sem távozott üres kézzel, mindeni emléklapot vehetett át. A program legjeit is kihirdették, az evezés legbátrabb résztvevője Vargáné Simon Éva, a legügyesebb evező Laposa Péter lett. A legvidámabb evezős címet Staritzbüchler Julianna kapta meg,  a legifjabb résztvevő pedig a kétéves  Pölcz Gergő volt.

A kormoránok nem pihenéssel töltik a következő heteket sem, országos túrabajnokságra készülnek. A bajnokság egyik versenyállomását ők szervezik a Weking egyesülettel karöltve.  A verseny június 23-án lesz, Csörötnek és Csákánydoroszló között. Ezen kívül idén sem marad el a Kormorán nap, melyet augusztus 15-e környékére terveznek. A nap nagy részét a közös evezés teszi ki, tavaly erre több mint negyvenen neveztek. A környékről lovasok és íjászok is érkeznek, s kézműveseket is várnak, hogy bemutassák portékájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!