A kőszegi borkirálynő ügyesen bánik a lopóval és a dugóhúzóval

Nincs számlakerettükör a kezében, és nem mindig tudja két tizedes jegy pontossággal az euro-forint árfolyamot. Ellenben remekül bánik a lopóval, és gumicsizmában is legalább olyan csinosan fest, mint koronával a fején Kolnhofer Mónika, Kőszeg új, immár tizedik borkirálynője.

Vas Népe

Mónika közgazdásznak tanul, és az elkövetkezendő egy évben a kőszegi borokat népszerűsíti.

A horvát anyanyelvű borkirálynő születése óta Horvátzsidányban él. A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett, ahonnan útja a Pécsi Tudományegyetemre vezetett. Mónika harmadéves a közgazdaságtudományi karon, pénzügy és számvitel szakosként főleg a bank- és pénzügyek érdeklik. No, meg mostanában a finom magyar borok...

Meséli, hogy már évekkel ezelőtt bíztatták ismerősei, hogy induljon a borkirálynő választáson, ám akkoriban még nem érzett késztetést a megmérettetéshez. Aztán úgy hozta az élet, hogy sokat beszélgetett Mailach Gyöngyi tavalyi borkirálynővel, és megjött a kedve...

A szüreti megmérettetés előtt két héttel kapta kézhez azt a korábbi borkirálynők által összeállított segédanyagot, amiely segítette a felkészülésben. Persze nem csak erre hagyatkozott, hiszen édesapja szőlőjében már gyermekkora óta gyűjti a tapasztalatokat. És ott van a barátja is, aki hivatásos tűzoltóként szintén szőlészkedik: hozzá is fordulhatott a kérdéseivel. Mónika szorgalmas egyetemistaként különböző szőlészeti-borászati cikkeket és tanulmányokat is elolvasott, otthon pedig édesapja lopójával gyakorolt.

 



A borkirálynő címért versengő négy lányra számos feladat várt: szakszerűen fel kellett bontaniuk egy palack bort, majd jellemezniük kellett a megkóstolt nedűt, de a magyarországi borvidékekről és azok zászlósborairól is faggatták a jelölteket. Az ügyességi feladatok főleg a népes közönség tetszését nyerték el, kiváltképp az a műsorszám aratott nagy sikert, amikor a lányok gumicsizmában, pókjárásban, ölükben a lopóval araszoltak egy vízzel teli kannáig, amelyből vizet kellett felszívniuk. A borkirálynő-jelöltek a verseny előtt házi feladatot is kaptak: otthon el kellett készíteniük a koronájukat. Mónika egy párnán mutatta be a zsűrinek a gyöngyből kreált fejdíszt.

Mind a négyen nagyon jól szerepeltünk, ezért az eredményhirdetésnél jobban izgultam, mint a verseny alatt. Aztán amikor kimondták a nevemet, nagyon megörültem. Egy kicsit furcsa volt ugyan, hogy hirtelen én kerültem a középpontba idézi fel a szép nap izgalmait.

Márpedig Mónikának szokni kell a szereplést, hiszen az elkövetkezendő egy évben a helyi rendezvényeken, valamint a vendégszerepléseken, utazásokon az ő feladata lesz a kőszegi borok népszerűsítése. Azt mondja, örömmel és nagy lelkesedéssel várja a rá váró feladatokat.

Szeretném hasznosan tölteni ezt az egy évet. A borkirálynőséget komoly feladatnak tekintem, ezért szeretném közelebbről megismerni a kőszegi borászokat és a boraikat, hogy minél hitelesebben tudjam népszerűsíteni a hegy levét.

Mónika sikerének sokan örülnek: a kedvese mellett családtagok, barátnők és barátok szurkoltak neki a verseny alatt. És persze egyetemista csoporttársai is büszkék arra, hogy egy koronás borkirálynővel gazdagodott a társaságuk.

És hogy képzeli a távoli jövőt Kőszeg tizedik borkirálynője? Azt mondja, főleg a banki- és pénzügyek érdeklik, így ezen a területen szeretne majd elhelyezkedni. Egy biztos: bárhogy is alakul a sorsa, a kőszegi borok jó hírének öregbítéséről soha nem feledkezik meg...

Kell még némi kóstolgatás

Kolnhofer Mónika a tokaji nedük mellett a kőszegi vörösborokat is kedveli. Mint eddig minden borkirálynőnek, neki is ki kell majd választania a sajátkőszegi borát. Azt mondja, még kell némi kóstolgatás ahhoz, hogy el tudja dönteni, melyik illik leginkább hozzá. Az egyetemista lány úgy tapasztalja, hogy a korosztályához tartozó fiataloknak nem a bor a kedvenc italuk, a legtöbben sört vagy röviditalokat fogyasztanak. Így mostantól azt is feladatának tekinti, hogy a környezetében lévő fiatalokból borértő és -kedvelő társaságot kovácsoljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!