A Közút munkagépei nyesik az útpadkát is

A megye közútjain többfelé találkozhatunk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamelyik speciális árokásó-padkanyeső gépével, vagy gréderével.

Tersztyánszky Krisztina


A képen látható célgépet  a Molnaszecsőd-Katafa összekötő úton kaptuk lencsevégre, amint épp padkanyesést végzett. Ennek a műveletnek az a célja, hogy a felhízott, magas padkát lenyesve elősegítse a csapadékvíz gyors lefolyását az útárokba, ezáltal minél előbb víztelenítve, védve  az útburkolatot. A gép mellett általában egy lapátos  dolgozó végez kiegészítő munkát, aki a kitermelt földet rakja tehergépkocsira. Nagyobb forgalmú útszakaszokon előfordulhat, hogy forgalomirányítást is kell végezni a munkavégzés idejére.  Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút szóvivőjétől  megtudtuk, hogy ezt a karbantartási munkát tavasztól őszig, az egyéb munkák függvényében időzítve 186 ezer négyzetméternyi felületen végzik a megye  közutain.
A megye 1540 kilométeres közúthálózatán ezen kívül kátyúzási, burkolatfelület-javítási munkákat is végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!