A legújabb őrület: a hegtetoválás - sokkoló fotókkal

Ma már a tetoválások és a testékszerek látvány szinte mindennapos környezetünkben. A testdíszítés ezen fajtái szinte elfogadottá váltak, ám most itt az újabb őrület, amelynek rengeteg követője akad a tengerentúlon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A hegtetoválás az új-zélandi maoriknál és az afrika törzseknél tradicionális testdíszítési forma. Mint ahogy a tetoválás is, ez is teret hódított magának: mai formája a nyolcvanas években, Amerikában fejlődött ki, s azóta sokat fejlődött a technikája. Ma már Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a rendkívül fájdalmas és hosszú gyógyulási idejű "díszítő" beavatkozás.

Két fajtája van: az égetett és a metszett tetoválás. Az égetett esetében felhevített acéllapokkal sértik meg a bőrt, míg a metszettnél az előre felrajzolt minta alapján kivágják (szinte lenyúzzák) a bőrfelületet. Az így látrehozott "seb" elszíneződik majd hegesedik, s a heg a gyógyulás során kidudorodik.

Magyarországon egyenlőre nem terjed nagy mértékben ez az őrület, ám mint minden ilyesmi, biztosan nem maradunk ki - legalábbis a látványból - mi sem.

Az orvosok javaslata az, hogy ha már egyszer mindenképpen hegtetoválást szeretnénk, akkor kerüljük a váll, a nyak és a mellkas környékét, hiszen itt a gyógyulás folyamata sokkal hosszabb valamint sokkal nagyobb a lehetősége annak, hogy eltorzul a minta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!