A magyar kultúra napján adják át az új Weöres Sándor Színházat

Claudius császár küldöttje hozza majd az ollót a szalag átvágásához január 22-én szombaton, a 18 órakor kezdődő színházavatóra. A szombathelyi Weöres Sándor Színház épületét akkor adják át hivatalosan.

Merklin Tímea

Kétezer évre nézhetünk vissza, ha szombathelyi színházról van szó, a római korban valahol a Kálvári domb körül lehetett a színház. Aztán nagyobb kihagyás után arról tudunk, hogy a 16. században jártak itt vándorkomédiások. 1787-ből való az első írásos színházi emlék: a Pannónia Szálló ősében, a Szarvas fogadóban tartották az előadásokat. A 19. század második felében lett divatja annak, hogy minden jelentős városban önálló színház legyen. Szombathelyen 1880. elején nyitották meg a színházat a mai Berzsenyi téren. 1945-ben bombázták le az épületet, de már 1907-ben életveszélyessé nyilvánították, és nem játszottak benne - idézte a régmúltat dr. Puskás Tivadar polgármester a színházavatóról tartott hétfői sajtótájékoztatón a városházán. 

Az 1991-es önkormányzati határozat után 2007-ben alakult  a szombathelyi színház társulata Jordán Tamás vezetésével. Mára elértük, hogy a társulatnak legyen otthona.

Lazáry Viktor alpolgármester azokat a lépéseket elevenítette fel, amelyek a HEMO ideiglenes játszóhellyé alakításától a mai véglegességig vezettek. Hangsúlyozta: a szombathelyi színháznak meg kell találni a helyét a város kulturális életében, intézményrendszerében, a kulturális élet többi szereplőjével összhangban kell kialakítani a hosszú távú elképzeléseket.

Mérei Tamás főszervező, akit a város bízott meg a színházavató megrendezésével  úgy, hogy ne kerüljön sok pénzbe, az ünnepség forgatókönyvét ismertette. Ebből kiderült: szombaton már 17 órakor lezárják az Akacs Mihály és a Deák Ferenc utcát, hogy az érkező vendégeket fogadják. Ki vannak számolva a parkolóhelyek, öt segítő irányítja majd a parkolást.

Mivel  274 fő fér be a díszelőadásra, nem volt könnyű összeválogatni a meghívottakat a több száz fős protokoll-listákról. A magas rangú vendégek között fogadják majd dr. Hende Csaba  honvédelmi minisztert, Szőcs Géza, a NEFMI  kulturális ügyekért felelős államtitkárát és dr. Molnár Ágnest, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát.

18 órakor kezdődik az ünnepség az alkalmilag különleges fényekkel festett színházépület előtt fanfárral, Himnusszal, polgármesteri köszöntővel, ökumenikus áldással, majd bevonul a Savaria Legio a Claudius császár küldte ollóval, amellyel átvágják a szalagot.

18.30-kor a vendégek bevonulnak az épületbe, majd átveszik a névre szóló ültető kártyákat Vas megye szépeitől, és Jordán Tamás színházigazgató üdvözöl mindenkit.

18.40-kor kiállításmegnyitó lesz Színháztörténet, Az ember tragédiája Szombathelyen címmel, bemutatják Csoka Ernő Weöres Sándor portréját. Németh Judit és Balogh József verset mondanak. Dr. Hende Csaba és Szőcs Géza beszédei után 19.00 órakor kezdődik Az ember tragédiája díszelőadás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!