A megismerés útjairól

Érezzük, egyre nehezebb élni a mai válságos időkban, a korábban bevett gondolkodási, cselekvési szokásaink egyre kevésbé sikeresek. Mit tehetünk?Az új utak kereséséhez szolgált információkkal a hétvégén az Agora Savaria Moziban megrendezett Santhi Nemzetközi Kulturális Konferencia, ahol elismert elődók - köztük orvos biológus, homeopata orvos, jógik - beszéltek a maguk szakterületéről.

Merklin Tímea

A fórumon elhangzott: A tudatlanság olyan luxus, amit nem engedhetünk meg magunknak. Vagyis: nem árt tájékozódni  a lehetőségekről. Az Agora Savaria Moziban szombaton és vasárnap egy lehetséges kínálatot vázoltak az érdeklődők elé. A közönség is úgymond szakmabeli volt, hiszen lelki élettel, egészséges életmóddal, gyógyítással foglalkozó emberek jöttek el ide, mint egyfajta továbbképzésre.

A főszervező a Santhi Tudatfejlesztő Alternatív Gyógymódok Jóga Akadémiájának vezetője, Obendorfer Attila volt.
- Mérhetetlen hazugságok vannak a lelki piacon. Mohósággal, büszkeséggel, kéjvággyal telített a mai ember, addig boldog, amíg kielégíti a vágyait. Legyen tök jó, nekem szuper! Vannak útkeresők, akik eljárnak jóga tanfolyamokra, hetente egyszer. Az nem jóga. A jóga ott kezdődik, hogy amit valaki abban az egy órában megtanul, azt otthon minden reggel gyakorolja. De még az is kevés, hogy valaki különböző ászanákba, pózokba helyezi a testét. Ez nagyon egészséges dolog, meg lehet hosszabbítani az életet. De a testi gyakorlat az még csak a jóga része, valójában torna. A táplálkozást is át kell alakítani mellette tudatos táplálkozássá. A jóga szellemi is. Összekapcsolódás, visszacsatolódás oda, ahonnan jöttünk - mondta Obendorfer Attila. 

Mire jó a jóga? Hogyan kell jógázni?

- Sok ember még mindig tanfolyamról tanfolyamra jár, megy előadótól előadóig, és nem találja, amit keres. Részt vesz hétvégi beavatásokon, és nem tud többet, és nem történik semmi. Amíg valaki el nem kezd gyakorolni, nem ismeri meg az állapotot, ami libabőrössé tesz, és jó érzést ad. Kitartóan, évekig kell gyakorolni. Ez az igazi lelki élet, ami által az ember elkezd tisztulni. A jógához a hajnali órák a legalkalmasabbak, amikor kevés a külső benyomás, a rezgés a térből, az atmoszférából. Ilyenkor lehet legjobban erősíteni az intelligenciát, ami az alkalmazkodóképességet, a helyes döntéseket meghatározza. Az elme kattog, az egyik pillanatban jól érzi magát, a másikban nem. Az érzékszerveken keresztül tapasztal. Ezért érdemes az érzékszerveinket a legjobb dolgokra hangolni. Nagy feladat. Az intelligencia választja ki a jó dolgokat. Az intelligencia dönt, hogy mit veszünk magunkhoz, milyen benyomásokat. A megbántottságba, a fájdalomba, haragba kapaszkodunk bele vagy a pozitív élményekbe. Az edzett idegrendszer megszűri, milyen benyomást engedünk be. Az ember a teste, szervezete állapotáért is felelős. Óriási különbség van a között, hogy egy lerontott vagy egy tisztult testbe teszed be az információt. Ezért nem mindegy, mivel táplálkozunk, edzzük-e a testünket.

A konferencián előadó volt Dr. Horváth István orvos-biológus, az MTA doktora, akinek nevéhez fűződik egyebek közt az allergia stop kenőcs kifejlesztése, és dr. Gelléri Julianna fül-orr-gégész, aki homeopátiával is foglalkozik, számára természetes az újmedicinás tudás, mint a megértés rendszere; tanult NES terápiát, amely a holografikus testmező működéséről szól. 

A vércsoport-diétáról szólva elmondta: nem kell mereven venni, de vannak ételek, amik jótékony hatással vannak, energiát adnak, mások kerülendők, mert elveszik az energiát. A doktornőt arról kérdeztük, miként alakult át a szemlélete, hogy lett alternatívan gondolkodó és gyógyító orvos.

- Kezdetben nagyon sokat operáltam, és nagyon lelkes voltam. Egy arcüregi daganatot műtöttünk a professzorommal, és csak vágtunk, vágtunk, amikor megkérdeztem: Meddig megyünk? Az agyáig szólt a válasz, és bennem felmerült, hogy mit érez majd ez a beteg, ha felébred az altatásból és a tükörbe néz. Egyre inkább úgy éreztem, hogy ki kell találni valamit, hiszen azért lettem orvos, hogy gyógyítsak. A helyreállítás kezdett foglalkoztatni. Afrikába mentem dolgozni, ott találkoztam először a homeopátiával. Azt is észrevettem, hogy a betegeim jól gyógyulnak, és tudtam, hogy az is benne van, hogy sokat beszélgetek velük...Az orosz származású Bhaktipada dasa az Ayurvédát ajánlotta házi olvasmányul, amely az egészséges életről szól. Nem professzoroknak, hanem egyszerű embereknek való. Azért érdemes  megtanulni, mert  megmutatja, hogyan lehet kis változtatással megszüntetni a betegségeket.

A párkapcsolatokról szólva elmondta:

- Minden férfinak ismernie kell a nő működését, és minden nőnek ismerni kell a férfi működését, és azt hol hogyan kell építeni a kapcsolatot. Hol az a kis hiba, ami távolítja a férjet? Hol az a kis bántás, ami távolítja a nőt? A kudarc oka ugyanis mindig az, hogy nem volt egy biztos tudás. Tudni kell arról, hol vannak az akadályok saját magunkban, amit nem tudunk túllépni.

Az "elég" boldogít, nem a sok 

A kultúra hogyan áll kapcsolatban a boldogsággal? - erre a kérdésre válaszolt Krommer Gábor, szerzetesi nevén Guna Grahi Dasa.

- A kultúra szó eredeti jelentése: művelni, gondozni, ápolni  belül a szívet, kívül a földet. A régi falusi életmódhoz kötődik a kifejezés, ami egy puritán, egészséges életet jelentett, ahol az embereken az erős negatív érzelmek nem uralkodtak el, elég volt, amijük volt. Városon az embereket frusztrációk, szenvedélyek húzzák magukba, az anyagi világ sok szenvedést okoz. A modern városi élet természet-ellenes, olyan értelemben, hogy eltávolodtak az emberek attól, ami fenntartja őket. A természet-ellenes természet-ellenes embereket szül, akiken az önzőség és a materializmus uralkodik. A technika csodái sovány vigaszt nyújtanak (vagy nem is nyújtanak) a lelki ürességre.

Mire vágyunk? Az elégedettségre. De ez nincs benne a tárgyakban. Nem az a boldog, akinek sok van, hanem az, akinek elég. Nem az boldog, aki mindent megszerez, amire vágyik, hanem az, akit nem zavar a kívánságok özöne. Hol tanítják, hogy hogyan vegyük elő a szívünkből az odaadást?  Nem véletlen, hogy a tradicionális életmódokat most újra nagyító alá veszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!