A meglazult talaj sok gondot okoz

Vasvár - Nemrég adták át a Kálvárián lévő művészi alkotásokat, a stációkat. Az út a Szentkúthoz vezet, de aki manapság arra jár, csak hűlt helyét lelheti a faszobroknak.

Kozma Gábor

Nem éppen turistacsalogató manapság az egyébként annak szánt stáció-sor a Kálvárián. A szépen rendbe tett út mentén sorakozó faszobrok, amelyek a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Duna-menti Alkotókörének kincsestárából kerültek ki, közte nemzetközi faragók révén is, szóval a szobrok három kivételével eltűntek. Ezt a tényt több olvasónk jelezte, a helyszínen magunk is tapasztalhattuk. De nem csak ezt. A vadonatújnak számító esőbeállót tönkretette egy kidőlt, amúgy életerős fa. Igaz, ottjártunkkor már fel is darabolták, de jól látható: a laza talaj okozta a vesztét, nem pedig a vihar.

Megkérdeztük Kovács Tilda polgármester asszonyt a történtekről. Ő személy szerint is sokat tett a stációkért, szorgalmazta az ezt segítő pályázatokat, támogatta a munkákat. Elöljáróban leszögezte, hogy mindenki megnyugodhat, a szobrok jó helyen vannak.

- Le kellett szerelni őket, mert a mögöttük lévő domboldal, hogy úgy mondjam, szivárog, így károkat okozhat bennük - mondta. Az esőbeálló sajnos tényleg tönkre ment, de majd pótoljuk. Remélhetőleg mihamarabb visszaáll az eredeti állapot - mondta el.

A Kálvária mélyedésben húzódik, a talaj laza. Esőzésekkor ez nem csak most okozhat gondokat. A szépen elkészített falépcsőkre is ráfolyt már a sár. Valószinűleg az lenne a megoldás, ha megerősítenék a domboldalt, de ez igen jelentős pénzt emésztene fel. Marad tehát a reménykedés, a stációkat elkerüli az omlás.


Vasvár egyik kitörési pontja lehet a turizmus, ezen belül is a vallási ágazat. A zarándoklat nem újdonság errefelé, hiszen Mária-búcsúkor korábban tömegek vándoroltak a Szentkúthoz. A fogadás feltételeit állandóan javítja az önkormányzat, ezt szolgálják a stációk is. A szobrok most pihenőn vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!