A nagysimonyi temetőben emlékeztek a húsz éve meghalt Hajas Ilonára

Nagykanizsa - Emlékeznek Hajas Ilonára? A Magyar Televízió sokak által tisztelt és szeretett bemondónője húsz éve halt meg. Családja a napokban szülőfalujában, a nagysimonyi temetőben lévő sírjánál emlékezett rá.

Nagy Ildikó

Nagyon szép, munkáját alázattal végző bemondónő volt. A mai celebek a lába nyomába sem léphetnek. Szép volt, intelligens és okos. Megemlékezünk róla külföldön is. Ilyen, és ehhez hasonló  hozzászólásokat olvashatunk a Hajas Ilonáról szóló cikk alatt. E méltatások is jelzik, hogy a fiatalon meghalt, népszerű tévébemondónőre ma is szeretettel emlékeznek az emberek.



Így van ez Nagysimonyiban, Hajas Ilona szülőfalujában is. Az édesapja Köcskön volt tanító és igazgató. Mindenki szerette őket, köztiszteletben álló család volt az övék mondja a nagysimonyi Bolla László.

A köcski Káldi József is jól ismerte a családot, már csak azért is, mert nagybátyja Hajas Ilona nővérét, Katalint vette el feleségül.

Hajas Sándor tanítót és igazgatót mindenki nagyon szerette a faluban. Felesége, Ica néni énekkart és színjátszó csoportot verbuvált Köcskön, a fellépéseiknek mindig nagy sikere volt  a környéken. Ilona is kedves, szerény lány volt. Igaz, én inkább a nővérét ismerem, Katalin a nagybátyámmal, Kováczi Sándorral ma Veszprémben él, mindketten nyugdíjas pedagógusok. Ilonának van még egy bátyja, Sándor, aki kohómérnök volt, ő Budapesten lakik avat be a Hajas család történetébe Káldi József.

Hajas Ilona Köcskön, aztán Celldömölkön tanult, majd a jánosházi gimnáziumban érettségizett 1969-ben, kitűnő eredménnyel. Utána a pécsi tanárképző főiskolára került, magyar-történelem szakon diplomázott. Már főiskolásként a Magyar Televízió pécsi stúdiójának külsős munkatársa volt. Egyik riportjára felfigyelt Matúz Józsefné, az MTV hírműsorainak főszerkesztője, ő ajánlotta bemondónak. 

A nézők 1974-től láthatták a képernyőn: a bemondói munka mellett az Iskolatelevízió című műsort vezette. Egészsége az 1980-as évek végén romlott meg: 1988-ban még szerepelt a szilveszteri műsorban, aztán állapota egyre rosszabbodott. 1989 április 25-én halt meg, és bár a Magyar Televízió  mely a saját halottjának tekintette a Farkasréti temetőben búcsúztatta,  kérésére szülőfalujában, Nagysimonyiban temették el.



Minden évben többször is eljövünk a sírjához. Halottak napján, augusztusban Ilona napon, a halála évfordulóján, de ha Ausztriában járunk, akkor is útba ejtjük Nagysimonyit, és hozunk virágot a temetőbe mondja Hajas Ilona lánya, a 36 éves Vincze Vivien, aki Szigetszentmiklóson él férjével, valamint öt és fél éves kisfiával, Mátéval.

Vivien  édesanyja hivatását választotta: dolgozott a Magyar Televízióban, most pedig a Juventus Rádió hírszerkesztője és hírolvasója, emellett egy hírügynökségnek is dolgozik.

Minden nyarat a nagymamáéknál töltöttünk az unokatestvéreimmel. Dézsában fürödtünk, rengeteget játszottunk, a nagyszülői ház a nagy kerttel maga volt a Paradicsom idézi fel a régi vasi emlékeket Vivien.

Édesanyám halálának huszadik évfordulóján is itt voltunk. Sándor nagybátyám 73 évesen már nem vállalkozott a hosszú útra, de Katalin nagynénémet, vagy ahogy mi hívjuk, Kati mamát felvettük Veszprémben, és ő is eljött velünk. Rendbe tettük  a sírt, virágokat ültettünk, gyertyát gyújtottunk, és emlékeztünk meséli Vivien, aki tudja és  érzi, hogy ma is sokan emlékeznek édesanyjára. Akármikor jövünk, mindig van a sírján friss virág mondja. 
 


Hajas Ilona lánya, Vincze Vivien Máté fiával és édesanyja nővérével, Katalinnal a nagsimonyi temetőben
Fotó: Bartók Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!