A Nyugat-magyarországi Egyetem a felsőoktatási rangsoron

Szombathely - Megjelent az egyik hetilap felsőoktatási rangsora. A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) is felkerült a listára.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az összesítést készítők a  gépészmérnök, az informatikus, a jogász, közgazdász, a kommunikáció és médiatudomány, a szálloda és idegenforgalmi, és az orvosi képzés eredményeit összesítették. Kíváncsiak voltak a túljelentkezések számára, a diáktanár arányra, valamint az oktatói összetételre is. Vállalati szemszögből pedig rákérdeztek a foglalkoztatók és a munkaközvetítők véleményére is. Az egyes képzéseket egytől ötig terjedő skálán értékelték. A legjobbak ötös, a leggyengébbek egyes értékelést kaptak. 

A listára a Nyugat-magyarországi Egyetem is felkerült, a Savaria Egyetemi Központot is vizsgálták. Az egyetem neve több helyütt  is feltűnik, például a turizmus, vendéglátóipari képzést összesítő listán. Itt az egyetem a nyolc vizsgált intézmény közül a leggyengébbnek bizonyult. Az intézmény sok értékes pontot veszített a diáktanár arány és az oktatói összetétel miatt. Az informatikusképzést vizsgáló listán 17 intézmény sorakozik, itt is szerepel a NYME. A listán az első helyet ebben az összesítésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomnyi Egyetem szerezte meg. A NYME a középmezőnyben végzett, a lista tizedik helyére került. Jó értékelést kapott a munkaközvetítőktől, ám a tudományos diákmunka hiánya és a túljelentkezés alacsony aránya miatt  két helyet csúszott vissza a tavalyi pozíciójához képest.

 A kommunikáció szakos képzést nyújtó intézmények listáján idén tizenhat iskola  szerepel, új szereplőként a Nyugat-magyarországi Egyetem is felkerült a nevek közé - olvasható a felmérésben. A Savaria Egyetemi Központban a Bölcsészettudányi Karon folyik a kommunikációs képzés. Az összesített lista élén az ELTE áll, csakúgy, mint az elmúlt két esztendőben. A második helyre az idén a tavalyi hetedik  helyezett Debreceni Egyetem került, a harmadikon pedig az előző évhez képest egy helyet visszacsúszó Szegedi Tudományegyetem áll. A dobogós helyekről nem sokkal csúszott le a Nyugat-magyarországi Egyetem, negyedik lett 3,8-as átlagával.  A legmagasabb, ötös  értékelést érte el a diák-tanár aránynál, azonban a foglalkoztatók véleménye alapján eléggég yengén szerepelt, mindössze  hármas  értékelést kapott.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!