A rétes legendája

A Vasvári Rétes fesztivál olyan vendégcsalogató program, amely a közösségi élet megnyilvánulása is. Szellemi-lelki szervező erejét idén már a nyomtatott formában olvasható legendával is megtámogatják.

Merklin Tímea


A fesztivál programjai – a közönség közkívánatára – ez évben is Vasvár újkori és ősi épített örökségének emblematikus épületei köré szerveződnek. A domonkos kolostor tiszteletet parancsoló falai és a Nagy Gáspár Kulturális Központ tükörablakai ölelik körül a rendezvény szabad tereit. – Vasvár városában már egyre több közösség gondolkodik úgy, hogy nincs egyéni boldogulás közösségi kapcsolatok nélkül. Az intézményünk környezetében élő lakóközösségek egységesen, s manapság ritka módon: pozitívan gondolkodnak az emberi együttélésről. Ezzel nagyban megkönnyítik szervező munkánkat, megerősítenek minket kitartásunban – fogalmaz Gergyéné Szakály Georgina közösségfejlesztő. – Az elmúlt években a nagy rendezvények alkalmával segítőkész, konstruktív gondolkodással segítették a programokat. A fesztiválra érkezők közül többen szállást foglalnak, itt maradnak a másnapi ünnepre, bejárják a Hegyhátot. A fesztivál magában hordoz valamit a régi rendtartásból és megjeleníti a teljes kikapcsolódás lehetőségét. A X. Vasvári Rétesfesztivál újszerű divatot teremtett a fesztiválok sorában. Olyanok vagyunk, mint a vidéki régi idők udvarán egy nagy família, akik vendégeket várnak. A szabadtéren felállítjuk a rétes portákat, a táj termékeit kínáló stelázsikat. Kézműves munkával előállított élelmiszerek kínálják magukat az ínyesmesterek asztalairól. A kerek évforduló a fesztiválnyitás előtt összegzésre indít. Szakály Georgina elmondja, hogy a gyors gazdasági és társadalmi változások közepette kell mindig olyan kínálatot kialakítani, ami meg tudja tartani, sőt növelni tudja az érdeklődést. A fesztivál sikerének záloga a helyiek és a Hegyhát lakóinak vendégszeretete. Fukszberger Imre, a Hegyháti Kistérség elnöke sem hagyott ki eddig egy fesztivált sem. Ha kellett, díjakkal segített, ha a közönség úgy kívánta, rétest nyújtott. A térség és a városvezetés aktivitása az épített környezet rehabilitálása mellett a helyi szellemi termékek védelmét, bemutatását is célozza. Egyre bővülő közösségi összefogássokkal, a támogatók nagyvonalúságával és fanatikus szervezőerővel lehetett eljutni az évfordulóhoz.

Címkék#rétes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!