A romagyilkosságok és a hallgatás: kriminológus az eset furcsaságairól

Körkép - Értetlenül áll a romák elleni gyilkosságsorozat elkövetésével gyanúsított férfiak környezetének "közömbössége" előtt az a neve elhallgatását kérő, nagy tapasztalattal rendelkező kriminológus, aki néhány hete már beszélt az MTI-nek a vélhető tettesek személyiségéről. Az egyik gyanúsított szerződéses katonaként is szolgált.

MTI

Kriminológus: furcsa, hogy a gyanúsítottak környezetéből nem érkezett bejelentés

Az életellenes ügyeket  jól ismerő kriminológus hétfőn úgy nyilatkozott az MTI-nek: elgondolkodtató, hogy noha többen tudtak a Debrecen egyik nagy sörözőjében-bárjában dolgozó biztonsági őrök rasszista nézeteiről, mégsem tettek bejelentést. A sorozatgyilkossággal gyanúsított férfiak gondolkodásmódjából és munkaköréből adódóan elképzelhetetlen - fűzte hozzá -, hogy sohasem kerültek összetűzésbe a szórakozóhely vendégeivel, főképp a romákkal. A nagy valószínűséggel etnikai gyökerű nézeteltéréseket többeknek látniuk, hallaniuk kellett, mint ahogy az elfogott férfiak környezetében élőknek más, a rendőrség által folyamatosan közzétett jelekre is "fel kellett volna kapniuk a fejüket". Ilyen jel egyebek mellett a kigyúrt testalkat, a rasszista eszméket sugalló tetoválás, a két letartóztatott közötti rokoni kapcsolat, a fegyverek és terepjárók birtoklása, a koszovói magyar KFOR-misszióban huzamosabb ideig teljesített szolgálat. 
    
A szakember hangsúlyozta: noha ezek a gyanújelek régóta ismertek, s ráillenek a debreceni gyanúsítottakra, információi szerint a városból senki sem tett  érdemi bejelentést, mellyel a sorozattámadások mielőbbi felgöngyölítését segítette volna. Ezt a tényt támasztja alá, hogy a rendőrség visszavonta a 100 milliós nyomravezetői díjat, vagyis a nyomozók "a saját munkájuk gyümölcsét arathatják le". (A kriminológus kételkedik az egyik napilapban információjában, miszerint az FBI adatelemző szoftvere "dobta ki", merre keressék a tetteseket a kommandósok). Az MTI-nek nyilatkozó kriminológus elképzelhetőnek tartja, hogy egyfajta "cinkos hallgatás" tett lakatot többek szájára, mivel Magyarországon és a térségben is sajnálatosan terjednek a szélsőjobbos nézetek, illetve viszonylag sokan osztják ezeket az eszméket. 
    
A romákat ért támadások mozzanatait összerakva a kriminológus még augusztus elején azt mondta az MTI-nek, hogy ideológiai alapon támadó, mindenre elszánt, legalább két-, de inkább három-négytagú csoport követhette el a bűncselekményeket a kelet- magyarországi cigánysorok szélső házai, illetve annak lakói ellen. Jól ismerik a fegyvereket, s van közöttük olyan is, aki valamilyen fegyveres alakulat keretein belül szolgálhatott, illetve kaphatott kiképzést - közölte akkor.
    
A kriminológus hétfőn utalt arra a korábbi megjegyzésére is, miszerint az elkövetők biztosan nem "visszahúzódó könyvelők, vagy csendes könyvtárosok", hanem erős fizikumú, jól lövő, vadász- vagy hasonló jártasságú emberek. Valószínűleg azért a Dunától keletre támadnak romákat, mert arrafelé élhetnek, tehát könnyen kiigazodnak az ismerős terepen, másrészt úgy gondolják, hogy ott van szükség az "ellencsapásra", ahol a legtöbb, felfogásuk szerint "bűnöző roma" lakik. 
    
Különösnek tartja a kriminológus, hogy a közvélemény egy része ahelyett, hogy az elfogás alapján végre bízna a nyomozók hozzáértésében, a szabadlábon lévő további tettesekről szóló feltételezésekkel tartósítja a cigánytelepeken még el sem csitult rettegést.

Gyermekkori ismerőse szerint gyűlöli a romákat az egykori katona

Gyermekkori ismerőse szerint a romagyilkosságok miatt előzetes letartóztatásba helyezett Cs. István kamaszkora óta gyűlöli a romákat - tudta meg az MTI hétfőn az egykori szerződéses katona lakóhelyén, a Debrecen melletti Bocskaikertben.

Egy magát megnevezni nem kívánó helybéli fiatal, aki gyermekkora óta ismeri a férfit, "életvidám, vicces, humoros" embernek írta le Cs. Istvánt, akiről azonban - mint mondta - kamaszkora óta nyilvánvaló volt, hogy "rendkívüli módon gyűlöli a romákat", különösen a Bocskaikert melletti hajdúhadháziakat. 
    
Hozzátette: egy időben Cs. István szkinhedként egy motoros csapat tagja volt, nem egyszer cigányokat is megvertek, azt azonban a településen senki nem feltételezte róla, hogy ilyen gyilkosságsorozat részese lenne.  A férfi egyébként - mint elmondták - szenvedélyes motoros, a motorját állítólag a közelmúltban árulta. Ez azért lehet fontos, mert egyes információk szerint ő volt az, aki a támadások előtt motorral felderítette a terepet. 
    
Cs. Istvánnak sem az édesanyja - akivel együtt lakott -, sem más rokona nem kívánt nyilatkozni. Az viszont a településen köztudott, hogy a sógora, akivel szoros a kapcsolata, jelenleg is aktív egyenruhás rendőr a hajdúhadházi rendőrkapitányság állományában. 
    
Ez utóbbi információit Kozma János, Hajdúhadház rendőrkapitánya MTI-nek nem erősítette meg, az ügyben semmilyen formában nem kívánt nyilatkozni. Ugyanakkor annyit elmondott: nincs tudomása arról, hogy Hajdúhadházon vagy a hozzájuk tartozó Bocskaikertben jelentős összetűzésre került volna sor roma és nem roma fiatalok között. 
    
Az MTI megtudta azt is, hogy Cs. István korábban a debreceni Bocskai István Lövészdandárnál teljesített szerződéses katonai szolgálatot. A magát megnevezni nem kívánó informátor szerint a Koszovóban is tisztesként szolgált Cs. István az egyik gépesített lövészzászlóalj gépkocsivezetője volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi önként szerelt le vagy esetleg elküldték a honvédségtől.

Kedden számol be a rendőrség a nyomozás részleteiről

A romák elleni támadások gyanúsítottainak elfogásakor készült videófelvétel nyilvánosságra kerülése mellett több apró részlet és nyomozati információ is kiderülhet a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat felderítéséről a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján; a péntekre virradóra Debrecenben elfogott négy férfit vasárnap helyezték előzetes letartóztatásba.

A romák sérelmére több emberen elkövetett emberölés és emberölés kísérlet bűntettének felderítéséről kedd délelőtt Házi István vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi igazgatója és Petőfi Attila dandártábornok, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója számol be a nyilvánosság előtt - tájékoztatta az MTI-t az ORFK szóvivője hétfőn.
    
Makula György őrnagy azt mondta: a sajtótájékoztatón "szélesebb körben" kaphat tájékoztatást a nyilvánosság az ügy nyomozásáról.
    
Az NNI munkatársai kommandósok bevetésével péntekre virradóra a Perényi 1 nevű debreceni szórakozóhelyen, illetve egy magánlakásban hat férfit fogtak el, közülük négyet vasárnap előzetes letartóztatásba helyeztek, kettőt tanúként hallgattak ki. A rendőrség gyanúja szerint ők négyen követték el tavaly nyár óta azt a kilenc támadást, melyek célpontjai romák voltak, s amelyekben összesen hatan haltak meg. A gyanúsítottak köre egyes rendőrségi nyilatkozatok szerint még bővülhet.
    
Az időközben előzetes letartóztatásba került négy férfi mindegyike tagadta a bűncselekmények elkövetését. Bencze József országos rendőrfőkapitány az elfogás napján tartott sajtótájékoztatóján közölte: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatók az elfogott férfiak a bűncselekmény elkövetésével.
    
A Pest megyei főügyész hétfőn az MTI-vel azt közölte: a Legfőbb Ügyészség a Pest Megyei Főügyészséget jelölte ki a nyomozás felügyeletére, így ez a szerv hivatott áttanulmányozni a romákat ért támadássorozat felderítése közben összegyűlt temérdek iratanyagot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!