A szezon végén távozik a Körmend kosárlabdacsapatának tulajdonosa

Körmend - Az Sz+Sz Csoport képviseletében <em>Szabó Szabolcs</em> bejelentette, hogy az idény végén távozik, és a Polaroid Lami-Véd Körmend kosárcsapatának új tulajdonosa lesz. <em>Bebes István</em> polgármester szerint érthető volt Szabó Szabolcs lépése. A városvezető úgy véli, hogy olyan tulajdonost kell találni, aki hosszú távon vesz részt a csapat működtetésében.

Vastag Nándor

Az Sz+Sz Csoport 2007 októberében nagyon nehéz anyagi helyzetben (pontos számokat nem árultak el az érdekeltek, de a hírek soha nem látott mértékű adósságról szóltak) vette át az új Körmendi Kosárlabda Club Kft. irányítását, és vállalta, hogy  a  játékosok,  valamint az APEH felé fennálló tartozást szigorú költségvetési keretek között öt év alatt rendezi. 

Tavaly októberben Szabó Szabolcs már kedvezőbb jövőképet festett, úgy látta, a klub konszolidációja a 2009/2010-es szezon végéig befejeződhet, s akkor átadhatja az irányítást egy új tulajdonosnak. Az események azóta még jobban felgyorsultak, az Sz+Sz Csoport az idény végén távozik.



Hogyan tovább Körmend? Fotó: Szendi Péter

A cégcsoport a csapat idei eredményétől teljesen függetlenül, tervezetten száll ki a körmendi kosárlabdából. Már az ősszel jeleztük, hogy a jövő év végén távozhatunk, ám a csapat jelenlegi helyzetében úgy ítéltük meg, hogy olyan tulajdonosra van szükség, aki hosszú távon képes gondoskodni a csapat sorsáról. A bejelentéssel azért nem várjuk meg a szezon végét, mert a jövő tervezhetősége érdekében szeretnénk minél hamarabb megtalálni az új tulajdonost. A csapat adósságállománya egyébként tovább csökkent, a konszolidáció folyamatosan és jól zajlott, de pontos számadatokat csak az idény végén tudok mondani. Az út végére azért még nem értünk, ráadásul a gazdasági válság sem segítette a munkánkat.

 Ki lehet az új tulajdonos?

Szerepvállalásunkat a polgármesterrel, Bebes Istvánnal egyeztetve kezdtük meg, így neki lesz lehetősége a potenciális új tulajdonosokkal is tárgyalni. Mivel mi rutintalanul vágtunk a munkába, ezért időbe telt, míg megszoktuk a légkört és a vezetéshez szükséges feltételrendszert. Azt gondolom, a továbbiakban fontos, hogy olyan személyek irányítsák a csapatot, akik helyileg elfogadottak, tehát körmendi kötődésűek. Bebizonyosodott az is, hogy szükség van azok jelenlétére, akiket ikonként tisztelnek a körmendi kosárlabdában, mert nélkülük nagy a széthúzás, s sokkal nehezebb a munka. Kívánom az utódomnak, a konszolidáción kívül sikerüljön összekovácsolni a különböző érdekcsoportokat. De úgy gondolom, az új vezetőségnek sem lesz más lehetősége, mint türelmet kérni a szurkolóktól, és elfogadtatni, hogy a csapat fenntartása érdekében a drukkerek teherviselésén sokat könnyíteni nem lehet. A tulajdonrészt egyébként egy forintért adjuk át, és biztos vagyok benne, hogy találunk vevőt.

 
A csapat az elmúlt két évben egy bajnoki ezüstöt és két kupabronzot nyert, de csak 2008 tavaszán, Krivacsevics Dragoljub irányítása alatt tűnt egységesnek. Én az éves szereplést veszem figyelembe, s azt mondom, a két év alatt megnyert három éremre kivétel nélkül büszkék lehetünk. Szerintem nem az a fontos, hogy az adott időszakban hol álltunk a tabellán, vagy éppen ki irányította a csapatot.
 
Az idei szezont az MK harmadik hely ellenére morális és szakmai válság jellemezte. Hogyan jutott a csapat idáig?


Ha tudnám a választ, akkor jobb eredményt értünk volna el. Csak annyi biztos, hogy a vezetőségnek, a játékosoknak és az edzőknek egyaránt szerepe volt benne. Mi talán abban hibáztunk, hogy az idény előtt magasabbra tettük a mércét, mint kellett volna.
 
A cégcsoporttal együtt érkezett a Polaroid, mint névadó szponzor. A jövőben nem támogatja a csapatot?

A Polaroid kétéves szerződése a szezon végén lejár, így még zajlanak a tárgyalások a jövőbeni támogatás lehetőségeiről, illetve mértékéről.

A körmendi polgármester, Bebes István szerint érthető volt Szabó Szabolcs lépése. Az új tulajdonos megtalálása hosszabb ideig is eltarhat.
 
A mai Magyarországon semmi sem váratlan - mondta Bebes István arra a kérdésre, hogy meglepetésként érte-e az Sz+Sz Csoport távozása.  Erős cégcsoportok, vállalkozások munkahelyeket szüntetnek meg, és egyre gyakoribb lesz, hogy egy támogató nem lát további lehetőséget a sportban. Ebben a nehéz helyzetben érthető Szabó Szabolcs távozása. Talán jobb lett volna, ha az idény végén jelenti be; de tudomásul kell venni, hogy időt akar adni másnak az építkezéshez. Az Sz+Sz Csoportnak pedig köszönet jár, hiszen segítettek a klub fennmaradásában. Most mindenesetre az a cél, hogy olyan tulajdonost találjunk, aki hosszú távon vesz részt a csapat működtetésében. A klub helyzete amúgy stabilabb, mint amikor átvették a működtetést, azonban a világ is megváltozott az elmúlt két évben.
 
Elképzelhető, hogy helyi kötődésű lesz az új tulajdonos?

Körmenden jó szándékú, szorgalmas emberek élnek, de tőkeerős helyi tulajdonosra azért kicsi az esély. Városunk nem nagy település, meg kell barátkozni azzal, hogy kívülről jön a segítség. A jelölteket illetően még nem tudok konkrét információval szolgálni. Halvány remény ugyan mutatkozik, de még sok dolgunk van, minden tényezőt felelősen át kell gondolni. Az elkövetkező időszakban talán fontosabb, hogy klubvezetője, edzője, játékoskerete legyen  a csapatnak, a megfelelő tulajdonos megtalálására hosszabb időt kell fordítani. A jelenlegi helyzetben pedig nyugodt körülmények között lehet befejezni a bajnokságot, ahogy látom, a játékosok motiváltak, és szépen akarnak búcsúzni az idénytől.
 
Most is segíteni fog a helyzet megoldásában?

Segíteni fogok, de a helyzet megoldásához minden ellentétet félre kell tenni mindenkinek. A kupadöntőben ugyan ott voltunk, de sajnos idén sok probléma jellemezte a körmendi kosárlabdát, amiben mindenkinek volt felelőssége. A jövőben mindent meg kell tenni, hogy a mérkőzések jó hangulatúak és színvonalasak legyenek.
 
A szurkolók többsége szeretné, ha a régi körmendiek, Patonay Imre, Sabáli Balázs és Zsebe Ferenc újra a csapat mellett lennének.

Van, amire látok esélyt, másra nem. Van, aki nem szeretne részt venni a közös munkában, de van, aki máshol jobb körülmények között dolgozhat. A komoly együttműködés tehát csak úgy lehetséges, ha megtaláljuk a megfelelő összhangot. Mindenki számára van hely a csapat mellett, de át kell gondolni, ki mit tud hozzátenni a munkához.
 
Úgy hírlik, az elmúlt két évben szükség volt az ön anyagi támogatására. 

Ez egy összetett felvetés. Egyrészt, aki vezető tisztséget tölt be, annak felelőssége, hogy egy nagy múltú klub fennmaradjon. Másrészt a csapat révén szerte az országban ismerik Körmendet, ezért nem tagadom, segítettem támogatók keresésében. Az sem elhanyagolható, hogy több ezren járnak meccsekre, a szurkolók együtt buzdítják a csapatot, s a kosárlabdának a közösségteremtésben fontos szerepe van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!